Feketéből fehéret: új pezsgő a François kínálatában

A François márka új mérföldkőhöz érkezett: végre új taggal bővül a nemes pezsgő család. A François a Törley-portfólió csúcsát jelenti, ezeket a tételeket a legrégebbi pezsgőkészítési módszerrel, tradicionális eljárással készítik klasszikus fajtákból, kizárólag a saját etyeki és pázmándi ültetvényeikről származó chardonnay-ből és pinot noir-ból. François rozépezsgőinek is ez a pinot noir az alapja, mindkettő nagyon sikeres, éppen ezért úgy gondolták, hogy megpróbálnak ebből a szőlőből fehér pezsgőt is készíteni. Így született meg a François President Blanc de Noir, azaz feketéből fehéret. A szőlőfeldolgozás során a hosszabb héjon áztatás műveletét kihagyva készítették el ezt a limitált fehér pezsgőt pinot noir szőlőből.
„Kíváncsiak voltunk arra, hogyan érlelődik a pinot nem rozéként, hanem fehér pezsgőként az évek során. Brut pezsgőt készítettünk egyetlen alapborból, amely 6 gramm dosage-t kapott. A három év érlelés sokat hozzátett az ízvilágához, és időben, tavasszal degorzsáltuk, hogy egy szépen megpihent tételt tudjunk most, szeptemberben bemutatni” – mondta Koczuba Róbert pezsgőmester.
A Blanc de Noir készítése során többször is konzultáltak Nicolas Jaegerrel a Champagne Alfred Gratien pezsgőmesterével is, aki mögött négy generáció tapasztalat áll. Egyelőre egyedi tétel lesz, megközelítőleg 7500 palack készül csak belőle és elsősorban a gasztronómiában és vinotékákban lesz elérhető.
Aki kíváncsi a végeredményre a 27. Budapesti Borfesztiválon a François (47. számú) standján tudja a napokban kóstolni.
(készült a sajtóközlemény alapján)