Feketéből fehéret: új pezsgő a François kínálatában

Feketéből fehéret: új pezsgő a François kínálatában

A François márka új mérföldkőhöz érkezett: végre új taggal bővül a nemes pezsgő család. A François a Törley-portfólió csúcsát jelenti, ezeket a tételeket a legrégebbi pezsgőkészítési módszerrel, tradicionális eljárással készítik klasszikus fajtákból, kizárólag a saját etyeki és pázmándi ültetvényeikről származó chardonnay-ből és pinot noir-ból. François rozépezsgőinek is ez a pinot noir az alapja, mindkettő nagyon sikeres, éppen ezért úgy gondolták, hogy megpróbálnak ebből a szőlőből fehér pezsgőt is készíteni. Így született meg a François President Blanc de Noir, azaz feketéből fehéret. A szőlőfeldolgozás során a hosszabb héjon áztatás műveletét kihagyva készítették el ezt a limitált fehér pezsgőt pinot noir szőlőből.

„Kíváncsiak voltunk arra, hogyan érlelődik a pinot nem rozéként, hanem fehér pezsgőként az évek során. Brut pezsgőt készítettünk egyetlen alapborból, amely 6 gramm dosage-t kapott. A három év érlelés sokat hozzátett az ízvilágához, és időben, tavasszal degorzsáltuk, hogy egy szépen megpihent tételt tudjunk most, szeptemberben bemutatni” – mondta Koczuba Róbert pezsgőmester.

A Blanc de Noir készítése során többször is konzultáltak Nicolas Jaegerrel a Champagne Alfred  Gratien pezsgőmesterével is, aki mögött négy generáció tapasztalat áll. Egyelőre egyedi tétel lesz, megközelítőleg 7500 palack készül csak belőle és elsősorban a gasztronómiában és vinotékákban lesz elérhető.

Aki kíváncsi a végeredményre a 27. Budapesti Borfesztiválon a François (47. számú) standján tudja a napokban kóstolni.

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk, hanem hogy hatékonyak, és inkább azokra szeretnénk koncentrálni, akikkel jó együtt dolgozni – vallja legújabb interjúmban a Kreinbacher Birtok kereskedelmi-és marketing vezetője Prisztavok Zoltán, akitől többek között azt is megtudtam, hogy milyen új tervekkel látnak neki a pezsgőkészítéshez […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .