Legalábbis ez lenne a nem titkolt célja Váradi Józsefnek, a WizzAir légitársaság vezérigazgatójának, aki Juliet Victor Winery néven új prémium borászatot alapított Mádon. Mint ahogyan a szeptember 14-i hivatalos megnyitón is ecsetelte, a terv egyértelmű: „azt a missziót tűztük ki magunk elé, hogy a világ legjobb tokaji borát szeretnénk itt Mádon előállítani, és ezáltal a magyar bort világszínvonalra emelni.” A szervezők minden szempontból magasra tették a lécet, így a 2009-es Dom Pérignon koccintás és a borászat gyors bejárása után, az eseményen Széll Tamás, a 2016-os európai Bocuse d’Or verseny aranyérmese, és Szik Mátyás, háromszoros magyar sommelier bajnok gondoskodtak a meghívott vendégek kulináris élményeiről. A megnyitón én is hivatalos voltam, ezúton is köszönöm a meghívást.

Juliet Victor Winery
Az eddig közel 500 millió forintos beruházásból létrejött Juliet Victor Winery mögött a 2004-ben bejegyzett Vaxco Vineyards Kft áll. A Tokaji borvidék szívében a 2016-ban megalapított vállalkozásnak tulajdonosi szerkezete pedig a következőképpen mutat: többségi részben a Vaxco Vagyonkezelő Kft (Váradi József családi vállalata), 25%-ban Váradi József, illetve 3%-ban Tóth György, Magyarország első számú kereskedelmi pilótája. A cég 2 fővel és 6 hektár szőlővel kezdte meg működését 2016-ban Mádon, a folyamatos bővítéseknek és beruházásoknak köszönhetően mára a borászat munkáját egy 12 főből álló lelkes és nagyon elkötelezett csapat látja el, akik – mint ahogyan a helyszínen Váradi József is említette „kitartó munkájukkal viszik előre ennek a vállalkozásnak a sikerét, mind szőlészetben, mind borkészítésben, és megteremtik azokat az infrastruktúrális körülményeket és lehetőségeket, amelyek szükségesek, hogy igazán jó borokat lehessen előállítani.”
Ami az építési kivitelezési munkákat illeti, a XVIII. században épült házat, amely jelenleg a borászat székhelyéül szolgál, 2016-ban vásárolták meg. A borászat a tervezési munkák során fontosnak tartotta, hogy ötvözze a modern építészeti technológiákat, de egyben megőrizze a hagyományos építészeti stílusokat is. Például az ablakok a mai napig őrzik az eredeti stílus jegyeit. A terveket Varga Csaba készítette, így a sikeresen lefolytatott közbeszerzési eljárást követően a felújítási munkálatok 2017. júliusában kezdődtek el, majd tizenhárom hónap után, 2018. augusztusában fejeződtek be.

A borászati üzemet modern technológiai gépekkel szerelték fel, de mivel szeretnék a Tokaj-Hegyalja hagyományokat is megőrizni, tölgyfahordós érlelést is alkalmaznak a borok készítésénél. Ennek megfelelően 30 darab új tölgyfahordó is beszerzésre került a birtokra. A Juliet Victor Winery jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, Mád és Tállya legkiválóbb dűlőiben, melyből 7 hektár még betelepítésre vár. Céljuk, külföldi mintákra építve a 40-50 hektáros birtok nagyságnak az elérése és az ezen való gazdálkodás. A szőlészeti munkákért Vince Zsolt felel, a borokat Sajgó Árpád készíti, a bor megjelenítésében és értékesítési koncepciójában pedig Szik Mátyás segíti a pincészetet. A Juliet Victor Winery mind a magyar, mind a nemzetközi piacokon prémium kategóriába pozícionálja a borait, hivatalos értékesítésük pedig október 15.-én kezdődik.
És, hogy miért éppen Tokaj-ra esett a választás? – erre a kérdésre is kaptunk választ: „Tokajnak van egy olyan történelmi hagyománya, amely egyetlen más borvidéknek sincs Magyarországon, az aszú pedig egy olyan történelmi ereklye, amelyre lehet építkezni.” – fogalmazta meg Váradi József a helyszínen. Váradi József szerint a furmint olyan szőlőfajta, ami lehetőséget biztosít egy világszintű, autentikus magyar bor elkészítésére, hiszen nincs még egy ilyen szőlőfajta sem vörösben sem pedig fehérben Magyarországon, amely olyan bor elkészítését teszi lehetővé, ami nemzetközi szinten felveszi a versenyt a világ legjobb boraival. Beszédében megemlítette, hogy a pincészet megalapításával szeretnének a magyar bornak egy újabb esélyt adni arra, hogy ne csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is megismertesse magát, és összemérve a világ legjobb boraival is versenyképes legyen. Véleménye szerint karöltve a hasonló gondolkozású és ambíciókat tápláló borászokkal és vállalkozókkal együtt, képesek lesznek a tokaji borokat világszínvonalúra emelni.
