Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2021. február 12.

Fogas recept, balatoni olaszrizlinggel

post

Sajnos Magyarországon legtöbb esetben csak az ünnepek alkalmával kerül hal az asztalra. Pedig nem csak egészséges, hanem finom is. Következzen most egy ízletes fogas recept, amihez egy olaszrizlinget ajánlok a figyelmetekbe. Egy nagyon fontos dologra viszont célszerű figyelni: a fogas ceviche - azaz a citrusgyümölcs levében készülő nyers hal - elkészítéséhez csak nagyon friss halat szabad használni.

Fogas Ceviche retekkel és ropogós quinoa salátával

Hozzávalók és elkészítési mód:

Fogas Ceviche

  • 100 g nagyon friss fogasfilé
  • 2 db lime (héja is)
  • 1 db zöld chili apróra kockázva
  • 1 tk só
  • 1 csipet cukor
  • 100 ml olívaolaj
  • őrölt kardamom
  • fehér bors

 

Az összes alapanyagot összekeverjük, a fogasfilét vékony szeletekre vágjuk, majd 5-7 percre a marinádba tesszük.

Retek

  • 150 g retek
  • 1 tk só
  • 200 g víz
  • 1 szelet kenyér
  • mustármag
  • koriandermag
  • bors
  • csillagánizs

 

A megmosott retket félbevágjuk, és egy befőttesüvegbe tesszük. A vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a sót. A felforralt vizet hagyjuk kihűlni, majd ráöntjük a retekre, hozzáadjuk a fűszereket és a tetejére tesszük a kenyeret. Egy kistányérral lefedjük, majd szobahőmérsékleten 4-5 napig állni hagyjuk. Amikor elkészült, a kenyeret kidobjuk, a levet leszűrjük és lemossuk a retket.

Retek püré

  • 300 g retek
  • 100 g zeller
  • 300 ml tejszín
  • 50 g vaj
  • bors
  • szerecsendió

 

Mindent egy lábasba teszünk és puhára főzzük, majd krémesre pürésítjük.

Quinoa saláta

  • 100 g quinoa
  • 1 db bio citrom héja
  • tonkabab
  • olívaolaj

 

A quinoát lepirítjuk olajon, puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy rongyon kinyomkodjuk, majd bő olajban ropogósra sütjük. Utána a citrom héjával, sóval és tonkababbal ízesítjük.

Tálalás:

Friss retekből vékony szeleteket vágunk és ezzel dekoráljuk a fogást.

Borajánlat:

Légli Banyászó Olaszrizling 2018

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke, a Borászok Borásza és az Év Bortermelője díjak tulajdonosának 2018-as Banyászó olaszrizling boráról korábban már ITT írtam bővebben. 

Borajánlat, borfotó: Németi Sándor

Recept, borítókép: Dualszky-Kovács Péter 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!