Szerethető balatoni vörösbor

Szerethető balatoni vörösbor

A 115 év óta családi gondozásban lévő Folly Arborétum és Borászat 2011-ben palackozott első alkalommal borokat. A szőlőtermesztés felvirágoztatása viszont a jelenlegi tulajdonosa Folly Réka dédnagypapájához, Dr. Folly Gyula pécsi orvoshoz köthető, aki a XIX. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajta álló épülettel és pincével együtt.

A kommunizmus idején a birtok nagy része állami tulajdonba és a Badacsony Állami Gazdaság kezelésébe került, ennek ellenére Folly Réka nagypapája nem csak a megmaradt területet gondozta, hanem az állami részeken is további telepítéseket végzett. Végül édesapja – visszavásárolva az ellopott területeket – nyitotta meg az arborétumot a közönség számára. A területük négyszázféle tűlevelűnek, köztük a világ összes ciprusának, és a Földön fellelhető huszonötféle cédrus mind a négy alapfajtájának ad otthont. A Folly Arborétum és Borászat szoros kontroll mellett, megfelelő technikai adottságokat használva évente nagyjából 45-50 ezer palackot készít, ezeknek zöme a Badacsonyi borvidék hagyományaihoz híven fehérbor, de rozét és – a Boróka borcsalád legújabb tagjaként – már vörösbort is készítenek. Mint találkozásunkon Folly Réka elmesélte, a rajnai rizlingben nagyobb lehetőséget látnak, mint például az olaszrizlingben. Például a 2019-es rajnai rizling a Magyar Tudományos Akadémia bora lett. A borászat nagy büszkesége a Budai Zöld, amire már a kezdetekkor a borszakma is felfigyelt. Aki bővebben is kíváncsi a Folly Arborétum és Borászat történetére, honlapjukon ITT talál több információt.

Pár napja került felbontásra a 2019-es évjáratú Boróka névre keresztelt vörösbor, amely tulajdonképpen egy házasítás merlot és cabernet sauvignon fajtákból. Közérthető bor, sok gyümölccsel, mely tökéletes a mindennapokhoz. Közepestől visszafogottabb illatát az érett piros gyümölcsökön, meggyen, cseresznyén, szőlőn kívül finom édes fűszerek jellemzik. Szájban is tiszta és könnyedségre van hangolva, alig érezhető tanninnal. Szerethető bor, de különösen nagyobb erényeket nem tud felmutatni. De nem is kell. A lényeg, hogy jól esik belőle inni akár több pohárral is. 5p-

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

A magyar dűlő, ahol emberemlékezet óta szőlőt művelnek

A magyar dűlő, ahol emberemlékezet óta szőlőt művelnek

Kovács Tamás, a Balaton egyik legszebb panorámájával rendelkező, a csopaki szőlők védőszentjéről elnevezett Szent Donát Borkúria tulajdonos-borásza tősgyökeres balatoni családból származik. Apai ágon csopakiak, anyai ágon pedig Káli-medenceiek. Számára fontos, hogy úgy dolgozzanak a szőlőben, mind növényvédelem, mind talajgazdálkodásban, hogy az minél természetesebb legyen, így […]

Vajpuha szarvasgerinc paszternákpürével

Vajpuha szarvasgerinc paszternákpürével

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő vadhús, mint arról egy korábbi recept alkalmával már írtam, hazánkban sajnos felhasználás szempontjából már az 1950-es évektől kezdve alig kap teret az asztalon. Így a jelenleg megtermelt 10 ezer tonna vadhúsnak több mint kétharmada továbbra is exportcikk. Pedig a vadhús […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .