Meglepetés ezerjó

Meglepetés ezerjó

Uniós oltalmat kapott a közelmúltban a soltvadkerti fehérbor, pezsgő, illetve a töppedt szőlőből készült bor, ami egy nagyon komoly előrelépés az eredetvédelemben, hiszen ezzel –ahogyan több soltvadkerti borász is fogalmazott – felkerültek Európa bortérképére. Az oltalmi kérelmet 2016 áprilisában nyújtották be és nagyjából 4,5 évet kellett várniuk erre a döntésre.

Ahogyan Font Sándor, a Font Pincészet borásza, a Magyar Borakadémia tagja (2019) egy vele készített interjúmban is kiemelte, ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden ezerjó eredetvédett lesz. Soltvadkerten csak a megfelelő dűlőkben szüretelt, szigorúan ellenőrzött technológiával készült, megfelelő paraméterekkel rendelkező termék viselheti a Soltvadkerti Ezerjó nevet. Azoknak, akik még nem olvasták a Font Gáborral készített interjúmat, most néhány szóban bemutatnám a borászatot. A Font Pincészetnél a munkából jelenleg a család mind a négy tagja kiveszi a részét: Font Gábor testvére, ifjabb Font Sándor a kereskedelemért és a marketingért felelős, édesapjuk, a pincészet alapítója és szőlésze édesanyjukkal együtt inkább a fesztiválokon képviselik a pincészetet, Gábor a borokat készíti, de felesége is kiveszi a részét a mindennapi munkákból. A pincészet a piac és a jelenlegi trendek elvárásait figyelembe véve főként reduktív borokkal foglalkozik. A közel 40 hektáros saját tulajdonban lévő ültetvényeikről többek között olyan magyar nemesítésű, illetve a borvidéken több száz éve meghonosodott szőlőfajtákból is készítenek borokat, mint az ezerjó, kövidinka, Irsai Olivér vagy cserszegi fűszeres. Ezen felül további 60 hektárról még felvásárolnak szőlőalapanyagot, s így összesen nagyjából 300 ezer palack bort készítenek évente, és mellette a folyóbor értékesítést is preferálják.

Most a Font Pincészet 2017-es évjáratú selection ezerjója került a poharamba, amely a Szarvaskút-dűlőből, saját tulajdonú, 40 éves ültetvényről készült. A szőlőfajta itt minden évben jól terem, szép a savgerince, és kiszámítható jó minőséget ad. 2017-ben kellemes meleg nyár és hosszú ősz volt, így szépen be tudott érni 20 mustfokosra a szőlő. Az alapanyagot október elején szüretelték, majd kóracél és fahordós erjesztés után fahordóban érlelődött 3 hónapon keresztül, utána csak kóracélban. Érdekességként még annyit, hogy Font Gábor 2006-ban készített első alkalommal prémium ezerjót, aminek nagy sikere volt.

A fajtakarakteréhez képest viszonylag intenzív illatvilággal rendelkezik, már-már parfümös jegyeket vonultat fel, citusokkal, éretlenebb jellegű fehér húsú gyümölcsökkel, zöldalmával, körtével, őszibarackkal, kis gyurmával és némi sóssággal. Kortyban is friss, szépen visszatükrözve az illatában tapasztaltakat. Vakon kóstolva nem mondanám, hogy ez egy négy éves bor.  Lekerekedett savak és szép egyensúly jellemzi. Önmagában, és ételek mellé is remek választás.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Font Gábor: „Minden évjáratban bizonyítani kell”

Font Gábor: „Minden évjáratban bizonyítani kell”

A tiszta, jól iható és jó ár-érték arányú borairól ismert, a Font Pincészet Magyarország legnagyobb borvidékén, a Kunsági borvidéken, és ezen belül Soltvadkerten gazdálkodik. A közel 40 hektáros saját tulajdonban lévő ültetvényeikről többek között olyan magyar nemesítésű, illetve a borvidéken több száz éve meghonosodott szőlőfajtákból […]

Pikáns vadlazac avokádóval és sajtkrémmel

Pikáns vadlazac avokádóval és sajtkrémmel

Néhány alapanyag segítségével és kevés ráfordított munkával, igazán ízletes és egészséges vendégváró fogást készíthetünk, de ez a könnyű vadlazac avokádóval és sajtkrémmel akár reggelire vagy vacsorára is kitűnő választás. Elkészítése egyszerű, nem igényel semmilyen konyhai tapasztalatot, így bárki bátran nekiállhat az elkészítéséhez. Pikáns vadlazac tekercs […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .