Meglepetés ezerjó

Meglepetés ezerjó

Uniós oltalmat kapott a közelmúltban a soltvadkerti fehérbor, pezsgő, illetve a töppedt szőlőből készült bor, ami egy nagyon komoly előrelépés az eredetvédelemben, hiszen ezzel –ahogyan több soltvadkerti borász is fogalmazott – felkerültek Európa bortérképére. Az oltalmi kérelmet 2016 áprilisában nyújtották be és nagyjából 4,5 évet kellett várniuk erre a döntésre.

Ahogyan Font Sándor, a Font Pincészet borásza, a Magyar Borakadémia tagja (2019) egy vele készített interjúmban is kiemelte, ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden ezerjó eredetvédett lesz. Soltvadkerten csak a megfelelő dűlőkben szüretelt, szigorúan ellenőrzött technológiával készült, megfelelő paraméterekkel rendelkező termék viselheti a Soltvadkerti Ezerjó nevet. Azoknak, akik még nem olvasták a Font Gáborral készített interjúmat, most néhány szóban bemutatnám a borászatot. A Font Pincészetnél a munkából jelenleg a család mind a négy tagja kiveszi a részét: Font Gábor testvére, ifjabb Font Sándor a kereskedelemért és a marketingért felelős, édesapjuk, a pincészet alapítója és szőlésze édesanyjukkal együtt inkább a fesztiválokon képviselik a pincészetet, Gábor a borokat készíti, de felesége is kiveszi a részét a mindennapi munkákból. A pincészet a piac és a jelenlegi trendek elvárásait figyelembe véve főként reduktív borokkal foglalkozik. A közel 40 hektáros saját tulajdonban lévő ültetvényeikről többek között olyan magyar nemesítésű, illetve a borvidéken több száz éve meghonosodott szőlőfajtákból is készítenek borokat, mint az ezerjó, kövidinka, Irsai Olivér vagy cserszegi fűszeres. Ezen felül további 60 hektárról még felvásárolnak szőlőalapanyagot, s így összesen nagyjából 300 ezer palack bort készítenek évente, és mellette a folyóbor értékesítést is preferálják.

Most a Font Pincészet 2017-es évjáratú selection ezerjója került a poharamba, amely a Szarvaskút-dűlőből, saját tulajdonú, 40 éves ültetvényről készült. A szőlőfajta itt minden évben jól terem, szép a savgerince, és kiszámítható jó minőséget ad. 2017-ben kellemes meleg nyár és hosszú ősz volt, így szépen be tudott érni 20 mustfokosra a szőlő. Az alapanyagot október elején szüretelték, majd kóracél és fahordós erjesztés után fahordóban érlelődött 3 hónapon keresztül, utána csak kóracélban. Érdekességként még annyit, hogy Font Gábor 2006-ban készített első alkalommal prémium ezerjót, aminek nagy sikere volt.

A fajtakarakteréhez képest viszonylag intenzív illatvilággal rendelkezik, már-már parfümös jegyeket vonultat fel, citusokkal, éretlenebb jellegű fehér húsú gyümölcsökkel, zöldalmával, körtével, őszibarackkal, kis gyurmával és némi sóssággal. Kortyban is friss, szépen visszatükrözve az illatában tapasztaltakat. Vakon kóstolva nem mondanám, hogy ez egy négy éves bor.  Lekerekedett savak és szép egyensúly jellemzi. Önmagában, és ételek mellé is remek választás.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Font Gábor: Nehezen tarthatóak a mostani árak

Font Gábor: Nehezen tarthatóak a mostani árak

Font Gáborral, a Kunsági borvidék egyik legismertebb borászatának, a Font Pincészet tulajdonos-borászával beszélgettem többek között a múlt évben elért sikereikről, az idei terveikről, a borágazat legfontosabb kulcskérdéséről, azaz a borok árazásáról. Mint mondta, a jelenlegi árak tarthatatlanok, így előbb-utóbb szükségesnek tartja az áremelkedést a szektorban. […]

Csetvei Krisztina: Az évjárat felülírta az elképzeléseinket

Csetvei Krisztina: Az évjárat felülírta az elképzeléseinket

Az idei évjáratról és a szüreti tapasztalatokról kérdeztem több borvidéken gazdálkodó borászt. A most induló mini-sorozat első részében Csetvei Krisztina, az ezerjó borok egyik legkiválóbb készítőjének gondolatait osztom meg veletek, aki némi kitérő után az üzleti világot hátrahagyva 2011-ben Móron megalapította saját kis borászatát. Neve […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .