Jó ivású kunsági kékfrankos

Jó ivású kunsági kékfrankos

A maga több mint 8000 hektárjával a kékfrankos a legtöbbet telepített szőlőfajta Magyarországon. A viszonylag újonnan felfedezett fajtával néhány borvidék kivételével mindenütt találkozhatunk. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Bár eredete nem teljesen tisztázott, a legfrissebb kutatások szerint valószínűleg a mai Ausztria területéről származik és a kék zimmettraube és a gouais blanc kereszteződésével jött létre. Magyarországon a kékfrankost először 1890-ben említik.

Bár a Bács-Kiskun és Pest megyéhez tartozó Kunsági borvidéket sokan inkább a jó ár-érték arányú, friss és jó ivású fehérborairól, illetve a gyümölcsös rozéiról ismerik, érdemes megemlíteni, hogy gondos kezek alatt itt szép és izgalmas vörösborok is készülnek. Például a Kunság déli részén fekvő Soltvadkerten a Frittmann Borászatnál és az immár hat generáció óta borászkodással foglalkozó Font Pincészetnél – ahol ifj. Font Sándor és testvére, Font Gábor képviselik a legfiatalabb vonalat – a könnyedebb, míg a 2013-ban indult Lantos Borháznál a tüzes, testes vörösborokat képviselik. Egyébként a Font Pincészetnél a kékfrankos és a cabernet sauvignon adja bázisát a rozé-portfóliójuknak is.

Most a 2019-es évjáratú kékfrankos került a poharamba, mely barátságos árával tökéletes választás a mindennapokhoz. Én egy saját készítésű sült zöldségekkel gazdagított paradicsomos tészta mellé kortyoltam, elég szépen megbirkózott az étellel. Jó ivású, könnyed és simulékony kékfrankos, friss cseresznyével, cseresznyebefőttel, fűszerekkel, meggyel, illetve némi vaníliával a háttérben. Az íze pedig pontosan olyan, amit az illata alapján elvárnánk: zamatos, jól csúszik meggymagos, meggyes, cseresznyés, finom fűszerekkel és puha, kellemes tapintású tanninnal alátámasztva. Lecsengésében fanyarság. Szerintem a szokásosnál picivel jobban lehűtve az igazi, jobban is csúszik, és sokkal jobban előtérbe kerül a gyümölcsös vonala.   

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Takler András: „Egy fecske nem csinál nyarat”

Takler András: „Egy fecske nem csinál nyarat”

„Egy borvidék presztízsét és jövőjét csak közösen, egyetértésben, valamint egymást ajánlva lehet felépíteni” – mondta legújabb interjúmban Takler András, akivel az Óbuda szívében 2021-ben megnyílt Takler Borbárban beszélgettem, többek között Szekszárdról, a magyar bor helyzetéről, a Takler borbirtok körüli újdonságokról, valamint a James Suckling pontokról. […]

Az egyik legjobb magyar kékfrankos

Az egyik legjobb magyar kékfrankos

Takler Borbirtok – Szekszárd és Magyarország egyik legismertebb pincészetét, valamint a Takler borokat talán senkinek sem kell bemutatni, viszont azt már kevesebben tudják – ahogyan egy korábban Takler Andrással a Figyelő számára készített interjúmban is írtam –, hogy a közel háromszáz éves múltú családot a […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .