Jó ivású kunsági kékfrankos

Jó ivású kunsági kékfrankos

A maga több mint 8000 hektárjával a kékfrankos a legtöbbet telepített szőlőfajta Magyarországon. A viszonylag újonnan felfedezett fajtával néhány borvidék kivételével mindenütt találkozhatunk. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Bár eredete nem teljesen tisztázott, a legfrissebb kutatások szerint valószínűleg a mai Ausztria területéről származik és a kék zimmettraube és a gouais blanc kereszteződésével jött létre. Magyarországon a kékfrankost először 1890-ben említik.

Bár a Bács-Kiskun és Pest megyéhez tartozó Kunsági borvidéket sokan inkább a jó ár-érték arányú, friss és jó ivású fehérborairól, illetve a gyümölcsös rozéiról ismerik, érdemes megemlíteni, hogy gondos kezek alatt itt szép és izgalmas vörösborok is készülnek. Például a Kunság déli részén fekvő Soltvadkerten a Frittmann Borászatnál és az immár hat generáció óta borászkodással foglalkozó Font Pincészetnél – ahol ifj. Font Sándor és testvére, Font Gábor képviselik a legfiatalabb vonalat – a könnyedebb, míg a 2013-ban indult Lantos Borháznál a tüzes, testes vörösborokat képviselik. Egyébként a Font Pincészetnél a kékfrankos és a cabernet sauvignon adja bázisát a rozé-portfóliójuknak is.

Most a 2019-es évjáratú kékfrankos került a poharamba, mely barátságos árával tökéletes választás a mindennapokhoz. Én egy saját készítésű sült zöldségekkel gazdagított paradicsomos tészta mellé kortyoltam, elég szépen megbirkózott az étellel. Jó ivású, könnyed és simulékony kékfrankos, friss cseresznyével, cseresznyebefőttel, fűszerekkel, meggyel, illetve némi vaníliával a háttérben. Az íze pedig pontosan olyan, amit az illata alapján elvárnánk: zamatos, jól csúszik meggymagos, meggyes, cseresznyés, finom fűszerekkel és puha, kellemes tapintású tanninnal alátámasztva. Lecsengésében fanyarság. Szerintem a szokásosnál picivel jobban lehűtve az igazi, jobban is csúszik, és sokkal jobban előtérbe kerül a gyümölcsös vonala.   

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Terra Australis

Terra Australis

A pandémiás időszak miatt 2019-ben volt utoljára Magyarországon Terra Australis, vagyis Halász Attila borshow. A több évtizede Sydneyben elő borszakértő évről évre komoly ausztrál borválogatással lepi meg azt a maximum 15 embert, akik beférnek a kóstolókörbe. Idén egy magyar bemutatkozó tétellel együtt, a következő italok […]

Ropogós kacsacomb lilakáposztás rétessel Takler módra

Ropogós kacsacomb lilakáposztás rétessel Takler módra

Egy ropogósra sült finom kacsacombnak lilakáposztás rétessel bizony nehéz ellenállni, főleg ha ez Szekszárd és egyben Magyarország egyik legismertebb pincészetének, a Takler Borbirtok saját, PRIMARIUS névre keresztelt éttermének konyhájából érkezik. Mert ez olyan finomra sikeredett, hogy kénytelen voltam Takler Andrást felhívni és elkérni a fogás […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .