Kikacsintás Fertőmeggyesre

Kikacsintás Fertőmeggyesre

A Fertőmeggyesen található Franz Schindler borászat négy generáció óta ugyanazon család tulajdonában van. Franz többek között Franciaországban szerzett tapasztalatokat, visszatérve Ausztriába pedig az elsők között készített borokat barrique-ban. Filozófiája szerint a borokat hosszan tartja hordóban, és csak megfelelő palackérettség után értékesíti a piacon. Bár feleségével együtt jelenleg is aktív részese a borászatnak, 2008 óta fia vette át teljesen a stafétabotot, megtöltve új fiatalos lendülettel a borászati munkálatokat.

Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikusnak köszönhetően több tételt is sikerült kóstolnom a Franz Schindler borászat széles szortimentjéből.   

Franz Schindler Sauvignon Blanc 2019

Karakteres sauvignon blanc, mely viszonylag jól visszaadja a fajta jegyeit, a színe viszont picivel érettebb a megszokottól. Aromajegyeiben a fajta tipikus jegyei mellett némi kréta, és zöldfűszerek is felfedezhetőek, amihez társulnak citrusok és méz. Szájban a citrusok érettebb formában jelennek meg, ezen felül grapefruithéj, fehér húsú gyümölcsök és tüzesség teszik kellemessé a kortyot. Jól eső fanyarság a korty végén. 5p

Franz Schindler Welschriesling 2019

Kellemes, tetszetős olaszrizling, különösebb mélységek nélkül. Illatában szőlő, alma, körte, virágok és némi mandula fedezhető fel. A korty puha, enyhén krémes, benne érett és friss citrusok, alma és kis fanyarság. Kellemes nyári bor. 5p  

Franz Schindler Muskat Ottonel 2019

Biztos van, aki velem ellentétben rajong az ilyen populáris, direkt, maradékcukros borokért, de engem ez a tétel kevésbe fogott meg. Mindenesetre jól elkészített, korrekt bor, mely biztos megtalálja a maga fogyasztói rétegét. Nekem a megszokottól nagyobb teste és a korty végében felerősödő maradékcukor soknak hat. 4p+

Franz Schindler Chardonnay 2018

Némileg lapos és kicsit lusta chardonnay, melynek sok idő kell a pohárban, hogy bármit is megmutasson magából. Meglepően koros bor benyomását kelti, pedig csak két éves. Érett citrusok, méz, déli gyümölcsök és alma köszön vissza aroma-és ízjegyeiben. Szájban is lapos, s bár a korty eleje viszonylag telt, a közepétől kezdve hiányzik a lendület. 5p-

Franz Schindler Cuvée d’Argent 2017

Meglepő házasítás (chardonnay 80%, sauvignon blanc 20%), de a végeredmény izgalmasra sikeredett. Érett, intenzív és édesbe hajló kifejező aromajegyeiben kevésbé a friss gyümölcsök viszik a főszerepet. Sokkal inkább az aranymazsola, kávé, datolya, magvak, vanília, illetve az intenzívebb hordó jegyei. Rétegműfaj, de meg kell hagyni, van egyénisége. Még akkor is, ha ez sem éppen a kedvencem. Illatában és ízjegyeiben a fent leírtak mellett körtekompót, érett és túlérett fehér húsú gyümölcsök, magvak, ananász és papaya. Szájban puha, krémes, de az alkohol nem marad észrevétlen. Inkább ételek mellé innám szívesen. 6p-

Franz Schindler Blaufrankisch 2019

Jól elkészített, fűszeres, gyümölcsös és könnyed stílusos kékfrankos, aminek vannak rétegei. Meggyes, cseresznyés, ahogyan egy finom kékfrankostól elvárjuk. Zamatos bor, kellemes fanyarsággal. A könnyedsége ellenére mégis van tartalma. 5p+

Franz Schindler Zweigelt Neuland 2019

A fiatalsága ellenére mégis komoly benyomást kelt. Érett fekete bogyósok, cseresznye, szilva, bors gazdagítja illat-és ízjegyeit. Lédús, elegáns bor, viszonylag szépen integrált tanninnal, mely már most is szép arcát mutatja, de hagyjunk neki még egy kevés időt érésre a palackban. Idővel még szebb lesz. 6p

Franz Schindler Zweigelt Selection 2018

Szerethető, könnyed, de tartalmas zweigelt, mely némi időt meghálál a pohárban. Aromajegyeiben, szilvás felhangok, amihez társul csokoládé, érett cseresznye és meggy. Tetszik az egyensúlya, a finom gyümölcsössége és a virágos nüanszok. 6p

Franz Schindler Blaufrankisch Selection 2017

Mélyebb, összetettebb és karakteresebb bor, illatában érett piros gyümölcsökkel, gyógynövényekkel, kávéval és némi avarossággal. Finom fűszerezettség és gyümölcsösség mind illatában, mind pedig ízjegyeiben. Kóstolva dinamikus, de még kissé szárító hatással bír. Pár év múlva még szebb lesz. Most 6p+

Franz Schindler Ried Lehmgrube Blaufrankisch 2017

Kifejező, tartalmas illatában érett szilva, szeder, áfonya, amihez herbák, édes jellegű fűszerek, nugát és virágok is társulnak. Kóstolva jó egyensúly, de kicsit hiányolom a finom részleteket. Ezzel együtt is egy kiváló bor került a poharamba, bársonyos tanninstruktúrával, ami szépen visszaadja az illatában tapasztaltakat. 7p-

Franz Schindler Cuvée d’Or 2016

Komplex, izgalmas, szép egyensúlyban lévő bor, erdei fekete gyümölcsökkel, kökénnyel, lédús fekete cseresznyével, némi füstösséggel, melyben a finomra hangolt hordó és az édes jellegű fűszerek is érzékeltetik magukat. Kóstolva rétegezett, gazdag korty, integrált tannin és fanyar gyümölcsök. Mindene a helyén van. Erős 7p 

Franz Schindler Lehmgrube Blaufrankisch Burgenland 2014

Némi szellőztetés után nagyon szép és összetett illat bontakozik ki a pohárban, mely a kora ellenére még mindig mutat friss gyümölcsöket és remek formában van. Mély, tartalmas, finom eleganciával és struktúrával megáldott bor. 7p-

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Fotók: austrianwine.com és a pincészet weboldala


Related Posts

Generációkon átívelő borkészítés

Generációkon átívelő borkészítés

A Moser család már a XII. században is szőlőt művelt, nem véletlen, hogy a legtradicionálisabb osztrák bortermelő családnak számítanak. A pincét 2000 óta Nikolaus Moser vezeti. Nagyapjához köthető az 1950-es években modernnek számító magaskordonos művelési mód, a „Lenz Moser”. 2006 óta biodinamikusan művelik a szőlőt […]

A Fiaker Budapest tulajdonosával, Kálmán Andrással beszélgettem

A Fiaker Budapest tulajdonosával, Kálmán Andrással beszélgettem

A nyár közepén megnyitott Fiaker Budapest a „bulinegyed” közvetlen szomszédságában hamar izgalmas törzshellyé válhat nem csak a borrajongók, hanem a gasztronómia szerelmesei számára is. A széles borválaszték klasszikus értelemben vett bisztró konyhával párosul, a régi Monarchia területének ételei modern köntösbe öltöznek, emellett ismert és kevésbé […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .