A furmint árnyékában – Hárslevelűk Éjszakája 2017

A furmint árnyékában – Hárslevelűk Éjszakája 2017

Ember legyen a talpán, aki érti, miért kell egy napra négy borrendezvényt szervezni. Én már rég feladtam, hogy bármiféle logikát keresek ebben, bár vannak, akik úgy vélik, hogy ez által lesz színesebb a hazai borvilág. Így hát döntöttem, május 25-én a Furmint Február Nagy Kóstolónak 7. éve otthont adó Vajdahunyadvár felé vettem az irányt, ahol idén negyedik alkalommal került megrendezésre a hárslevelű szőlőfajtára fókuszáló Hárslevelűk Éjszakája rendezvény.

Szerencsére nem csak a kinti idő, hanem a kóstoló hangulata is barátságos volt, mentes minden tumultustól és csilivili luxustól. Pont úgy, ahogyan szeretem: átlátható, családias és emberi léptékű. Legalábbis az ott létemkor, fél három és este hat között. A kiállító standokon viszont lehetett volna szélesebb és ötletesebb is a felhozatal, de a borászok szempontjából teljesen érthető: nem mindenki engedheti meg magának azt a luxust, hogy ingyen locsolgassa a borait. Így a különböző évjáratok összehasonlítása és a borok fejlődésének szemlélete csak illúzió maradt számomra. Nagy kár, hiszen mikor máskor tudná nagy volumenben megmutatni a hárslevelű, hogy – a furmint perspektívájából nézne – nem csak egy alulértékelt másodhegedűs?! A felhozatal bázisát idén is a Tokaji borvidék adta, a többi borvidék jelenléte pedig továbbra is siralmas: elvétve Somló (a Zsirai és a Spiegelberg Pincészet) és egy-egy palackkal a Mátra (Dubicz Borászat) illetve a Neszmélyi borvidék. Utóbbinál a Hilltop – Kamocsay Prémium, amely egy jó ár-érték arányú hárslevelű alapú házasítással, az Ihlett Cuvée 2015-össel rukkolt elő az asztalon. Ha valakit kihagytam volna, mea culpa, nem direkt volt. A Vajdahunyadvár kerengőjében gyorsan letettem arról, hogy bármit jegyzeteljek papírra. Egyrészt az ilyen típusú rendezvények inkább arra alkalmasak, hogy felkeltsék az érdeklődést bizonyos borok iránt, melyeket nyugodtabb légkörben szeretnék majd újból kóstolni. Így hiteles és vállalható számomra. Másrészt az unalmas és a felszínes borleírások helyett, inkább teret adtam annak, hogy a borászokkal beszéljek.

Nos, aki elkönyvelte magában, hogy a hárslevelűből csak filigrán, mézes-virágos jellegű borok készülhetnek, az nagyobbat nem is tévedhet. Bizony egy vakkóstoló alkalmával jó néhány bor megtréfált volna rendesen. Talán inkább a borvidéket, mintsem a szőlőfajtát tippeltem volna helyesen. Félreérés ne essék: szép, tiszta, ígéretes hárslevelűket sikerült idén kóstolnom, de látszik, hogy még időre és türelemre lesz szükség Tokajban. Persze, messzemenő következetéseket nem szabad ennyiből levonni, csak elgondolkodtam azon, hogy a hárslevelűnek vajon milyen szerepet szeretnének szánni majd hosszútávon a borászok. Mondjuk legfőképpen Tokajban. Illatos, szikár, neutrális – sok arca van. Aztán ott van még a másik dilemma: furminttal házasítva vagy csak önmagában? Erről a kérdésről és a furmint szerepéről már amúgy is szinte vérre menően mennek a találgatások és veszekedések a szakmában: habzó szájak, egymásra mutogatások és dacosság. Én szurkolok a hársnak, főleg ha olyan szép, friss és modern borok készülnek belőle, mint amit a Holdvölgy (Expression 2013 és 2015 a Becsek-dűlőből), Kikelet (Hárslevelű 2015 a Lónyai-dűlőből és a 2013-as hárslevelű pezsgő) és a Gizella (Barát 2016 és Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2015) Pincészetek standjánál sikerült most kóstolnom. És még valami: a tarcali Majoros Birtok 2016-os, Agyag-dűlőből származó hárslevelűjére érdemes lesz majd a jövőben is figyelni.

Megjelent pincészetek:

Árvay János Családi Pincészete, Rátka 
Balassa István, Tokaj
Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal
Bihari Borászat, Mád
Dubicz Borászat & Szőlőbirtok, Mátra
Gizella Pince, Tokaj
Hilltop – Kamocsay Prémium
Holdvölgy, Mád
Homoky, Tállya
Kikelet Pince, Tarcal
Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet, Mád
Majoros Birtok, Tokaj
Montium, Szerencs
Pajzos Zrt. – Megyer Zrt., Sárospatak
Paulay Borház, Tokaj
Royal Tokaji, Tokaj-Hegyalja
Sanzontokaj, Erdőbénye
Sauska Tokaj, Tokaj
Spiegelberg Kézműves Borpince, Nagy-Somló
Szóló Borászat, Tállya
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj
Zsirai Pincészet, Mád és Somlóvásárhely

(A rendezvényen a szervezők meghívásából vettem részt, amit ezúton is köszönök)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .