Kézműves pincészetek furmint különlegességei

Kézműves pincészetek furmint különlegességei

Furmint Február alkalmából górcső alá vettem a Tokaji borvidék azon kézműves pincészeteit, melyek kevesebb, mint hét hektár területen gazdálkodnak. Négy különböző területről származó birtokborokat és dűlőszelektált tételeket választottam, mindegyik egyedi karaktert képvisel. A furmintban azt szeretem a legjobban, hogy ezer arca van attól függően, hogy milyen talajról és melyik ültetvényből származik a szőlő. Ismerjük meg a Tokaji borvidék zászlósborát négy családi pincészet tételén keresztül!

Áts Családi Pincészet – Szent Tamás Furmint 2019

Áts Károly, az elismert tarcali borász 2012-ben alapította meg önálló borászatát hét hektáron, s komoly tőkekorlátozással és nagy szakértelemmel készíti borait. A szőlő és a bor az élete, mindig is ezen a területen szeretett volna tevékenykedni, édesapjától tanulta a szakmát. Amikor Áts bort iszunk, akkor meg kell állapítanunk, hogy a tételek szeretettel és nagy odafigyeléssel készülnek. Borai közül a Szent Tamás Furmintot választottam, ez jelenleg a kedvencem Karcsitól. A legendás mádi szőlőhegyről származó tételek önmagukban különlegesek és jól tükrözik a dűlő sajátosságait. Idős tőkék kiváló terméséből, fahordós erjesztéssel és érleléssel készült. Szép, ásványos, egyensúlyos bor kerek savakkal.

Gyenes Birtok – Levente Furmint 2018

Gyenesék tőzsgyökeres hegyaljai család tarcali felmenőkkel. Küldetésük a tokaji értékek fenntartása, továbbadása, a család nevének megőrzése. Mindössze másfél hektáros területen a Középhegy-dűlőn művelik szőlőjüket. A prémium minőséget Ifj. Szepsy István garantálja, aki 2011 óta támogatja borászként a kis birtokot. Évente 2-3000 palack bor készül. Ajándékba kaptam a tulajdonostól a Levente névre keresztelt furmintjukat, amely illatában és ízében is százszázalékban mádi. Ásványos, rendkívül karakteres stílus, ropogós savak, citrusok és mandulás lecsengés jellemzi. Maga a palack is exkluzív, letisztult és elegáns egyben. Kíváncsian figyelem a kedves kis családi birtok fejlődését a jövőben és remélem hamarosan többféle tételt is kóstolhatok tőlük.

Montium – Barna Dűlő Furmint 2019

A két barát közös pincéje Legyesbényén izgalmas színfoltja a borvidéknek, hozzájuk mindig öröm betérni. A borászatra jellemző a természetesség és a családias hangulat. Öt hektár területen folyik a munka Legyesbénye és Bekecs szőlőhegyein. A Barna-dűlő déli fekvésű, talajára a riolittufa jellemző. Az innen származó furmint acéltartályban érlelődött, illatában a zöld alma, a körte és a méz jelenik meg. Közepes lecsengésű, a gyümölcsök és a kerek ásványos jegyek tökéletes egyensúlya friss citrusosággal párosul. A két cimbora Legyesbényét, mint termőhelyet felhelyezte Tokaj-Hegyalja térképre, méltán lehetnek büszkék kiváló boraikra.

Sanzon  – Rány Furmint 2018

Rácz Erikát – tulajdonos és borász- rengeteg gyerekkori emlék köti a szőlőhöz és a Tokaji borvidékhez. Saját vállalkozása, a SanzonTokaj 2014-ben indult a szülőktől örökölt aprócska szőlőterületen. A birtokközpontnak megfelelő épületet Erdőbényén találták meg, és férjével együtt azóta is folyamatosan fejlesztik az ingatlant és környezetét. A SanzonTokajhoz jelenleg négyhektárnyi szőlőterület tartozik, melyeket a kezdetektől organikusan művelnek, és a pincében is a minimális beavatkozás elvét követik. A Rány Furmint a pincészet csúcsbora. Maga a dűlő a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik legrégibb szőlőhegyei közé tartozik, már az Árpád-korban is biztosan voltak ott szőlők. Igazán egyedi a terroir, uralkodó kőzete a riolit. Ez a kristálytiszta, elegáns bor hűen tükrözi a fajta karakterét: feszes savak, komplex struktúra egy csipetnyi sóssággal.

Szerző, fotók: Tóbiás Adrienn


Related Posts

Kanczler András – Egy borász, egy dűlő

Kanczler András – Egy borász, egy dűlő

Az oldalon korábban megjelent, és nagy népszerűségnek örvendő Hat borász, tizenkét bor (ITT és ITT olvasható) című kétrészes sorozat arra ösztökélt, hogy Egy borász, egy dűlő néven ismét elindítsak egy újabb rövid sorozatot. Így különböző borvidékeken gazdálkodó borász ismerőseimet kértem meg arra, hogy válasszanak ki […]

Hat borász, tizenkét bor – második rész

Hat borász, tizenkét bor – második rész

Azzal a kéréssel fordultam különböző borvidékeken tevékenykedő hat borász ismerősömhöz, hogy ajánljon egy bort a saját pincészetétől, illetve egy másik bort is, egy másik borászattól. A két részes sorozat befejező részében a Badacsonyi borvidékről Janosh Von Beőthy, a Bükki borvidékről Borbély Roland, illetve a Tokaji […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .