Furmint Február: borok és gyors gondolatok

Furmint Február: borok és gyors gondolatok

A hagyományokhoz híven idén is megrendezték a Furmint Február Nagykóstolót, melynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont. Több mint 200 bor – többségük a Tokaji borvidékről – került a vendégek elé az asztalra, de a rendezvényen más borvidékek is képviseltették magunkat: Somló, Mátra, Eger, Badacsony, Balaton-felvidék, Csopak, illetve határon túli magyar borászatok is jelen voltak borokkal. Izgalmas napnak néztem elébe, de most az elmúlt évekhez képest kicsivel céltudatosabban kerestem fel pincészeteket. Viszont a széles kínálatnak köszönhetően, abban a szűk másfél órában, ami csak a VIP és a sajtó meghívottjainak volt nyilvános, nem sikerült sok helyre eljutnom. Utána a tömegnek köszönhetően szinte lehetetlen volt. Úgy tűnik, lassan ezt a helyszínt is ki fogja nőni a Furmint Február Nagykóstoló, ami nem lenne meglepő, hiszen a szervezés évről-évre egyre színvonalasabb. Igaz, még mindig nem értem, milyen megfontolásból kerül szinte pár centi távolságra egymástól borászat és gasztronómiai kiállító. Sajnos már a terem bejáratánál lehetett érezni a sajtoknak és a füstölt áruknak az illatát, ami kicsit megnehezítette azoknak a dolgát, akik a rendezvényen kizárólag csak a borokra szerettek volna koncentrálni.

Aki már régebb óta figyelemmel kíséri az írásaimat tudja, hogy a furmint szőlőfajtával, jobban mondva marketing szempontjából a neki tulajdonított szerepével kapcsolatban vannak némi fenntartásaim. Ez persze nem zárja ki a tényt, hogy már sikerült jó, sőt, kifejezetten izgalmas és egyedi száraz borokat is kóstolnom belőle. Mint borvidéki zászlóshajó valahogy a nagy áttörés is késlelkedik még a világban. Hogy türelmetlenek lennénk, hogy ez csak látszat, netán egy erősebb marketing a világ élvonalába repítené a furmintot? – ezt mindenki a belátása szerint ítélje meg. Egyébként szerintem nem a szőlőfajta, hanem Tokaj kell, hogy legyen a húzónév.

De most inkább örüljünk annak, ami van: a borászok egy ideje már nem vetik meg a kis maradékcukrot a borokban, ez lágyítja az éles savszerkezetet és fogyasztás szempontjából könnyebben értelmezhetővé teszi a borokat. Szintúgy, mint a kevés hárslevelű a házasításban; van, ami már nem számít tabu témának Tokaj-Hegyalján, így a szereplők között elindult egyfajta párbeszéd. Ettől függetlenül az alagút végén messze van az az áhított fény, hiszen sok borász/borászat még kutatja a megfelelő megoldásokat.

Visszatérve gondolatilag a 11. alkalommal megrendezett Furmint Február Nagykóstolóra az általam kóstolt borok mindegyike tiszta volt, és meglepően ezeknek hőmérséklete is megfelelő volt. Általában a 2018-as évjárat tételei kerültek bemutatásra, de sok pincészet készült régebbi évjáratokkal, illetve a pult alól előkerültek izgalmas tételek is. Általános benyomásom a 2018-as évjárattal kapcsolatban, hogy puhább borokat adott, savakban laposabbakat, kicsit hiányoztak az aromák, és szinte mindegyik bor már fogyasztásra kész volt. Érlelés szempontjából nem gondolom, hogy hosszú életű borok születtek ebből az évjáratból, de mint azt több borász is megerősítette, ez a kérdés még nincs egyáltalán eldöntve. A teljesség igénye nélkül néhány bort szeretnék most megemlíteni, ami felkeltette a figyelmemet.  

Furmint Február

Az idei felfedezettem a fiatal múlttal rendelkező Szélkiáltó Pincészet, nem sokat tudok róluk – és nem is volt alkalmam több időt beszélnem a helyszínen velük –  de mindegyik boruk („A” furmint, „C” furmint és Fekete Bárány) meggyőző, izgalmas, gazdag volt, tele lendülettel és élettel. Míg az „A” furmint (6 pont) feszesebb, kevesebb gyümölcsöt, picivel több hordót vonultat fel, addig a következő két bornál struktúrában, komplexitásban és gazdagságban is érezhető volt a minőségi ugrás. A „C” furmint (6+pont) és a Fekete Bárány (7- pont) fej-fej mellett helyezkedik el nálam, az elsőt szívesebben innám most, míg a tömörebb, öblösebb szerkezetű Fekete Bárány-t inkább fél év múlva bontanám ismét fel.     

Rácz Erika, az erdőbényei Sanzon Pince lelke és borásza (vele már készítettem egy interjút, ITT) is egyre kifinomultabb borokat tesz le az asztalra. Ilyen például a kedves, elegáns és szép arányokkal bíró Selection 2018-as furmintja (7-pont), melynek alapanyaga a Rány-dűlőből származik és Stockinger hordóban érlelődött.

A Bott Pince 2018-as évjáratú Csontos furmintja (7 pont) is tartogatott meglepetéseket számomra: tüzes, komoly bor, zöldfűszeres-mézes jegyekkel, virágokkal díszítve, gazdag ízekkel társítva, mely komoly érlelési potenciállal rendelkezik.

Furmint Február

A mádi Barta Pincét nem kell senkinek bemutatnom, hiszen Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus, a WineArtCulture egyik szerzője már szentelt nekik egy külön írást is az oldalon (ITT olvasható). Náluk a 2013-as évjáratú 6 puttonyos aszú válogatást kóstoltam (8 pont), mely a pult alól került a poharamba. Élénk, de nagyon érzékeny illat-és ízjegyek: fehér húsú gyümölcsök, körte és keleti jellegű fűszerek, amelyhez társulnak fehér virágok, lédús citrusok és egzotikus gyümölcsök. A textúrája finoman krémes, elegáns és légies.

Balassa István (Balassa Pince) és Szilágyi László (Gizella Pince) közös pultja évről-évre kötelező mindenki számára. Előbbinél a 2018-as Szent Tamás (7pont) furmintja került kóstolásra: komoly, koncentrált és komplex bor, hosszantartó lecsengéssel. Szilágyi László 2018-as furmintja (5+ pont) viszont bájos, kedves és játékos. Tudom értékelni, ha egy furmint könnyed és jó ivású is, és ezt bőven teljesítette ez a bor.

Furmint Február

A tarcaliak is képviseltették magukat a rendezvényen, népszerűsítve minden standon a május 1-3. között megrendezésre kerülő Bűbájos Hétvégét. Dorogi István (szintén olvasható vele egy interjúm ITT) a Dorogi Testvérek Pincészetének tulajdonos-borásza két tétellel jelent meg, ezek közül a pincészet első csavarzáros kísérlete, a 2016-os Deák furmint (6 pont) volt a kedvencem. Ennek alapanyagát szeptember elején szüretelték és 5 hónapig pihent hordóban. Összetett bor, a palackérlelésnek köszönhetően már gazdagabb illat-és ízjegyekkel rendelkezik, nem mellesleg a 3,5 gramm maradékcukor is nagyon jól áll a szerkezetének. Berecz Stéphanie (ITT olvasható a múlt évben vele készített interjúm) a Kikelet Pincétől is több borral jelent meg, de egy szép 2017-es évjáratú Váti (6+pont) is előkerült a pult alól. Mint mesélte, a furmint alapú házasítás nagyjából 25% hárslevelűt is tartalmaz. Érettebb illat, benne gyurma, virágméz, érett sárgahúsú gyümölcsök, édes jellegű fűszerek. Kóstolva viszont még mindig fiatal. A bemutatott 2018-as Kikelet boroknak viszont még kell idő a palackban, de később mindenképpen érdemes kóstolni őket, például a Lónyai furmintot (5+), mely most a birtok borhoz képest lazább, puhább és több gyümölcsöt – elsőként inkább fehér húsúakat – mutatott.

Kikelet Pince

Persze ennél több pincészetnél is kóstoltam borokat, de most inkább egy gyors jelentést szerettem volna, mintsem regényhosszúságú cikket közölni. Biztos vagyok benne, hogy a Furmint Február Nagykóstolón mindenki talál magának néhány izgalmas bort. Szkeptikus és rajongó egyaránt. A pontok, mint általában minden rendezvényen, ahol nem nyugodt körülmények között lehet borokat kóstolni, csak egy gyors benyomást jelentenek. A szervezőknek köszönöm a meghívást.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .