Bor
post-authorNémeti Sándor
2019. november 08.

Gallay Pince Blanc 2016

post

A Gallay Pince tulajdonos-borásza, Borbély Roland, aki nem mellesleg a Szövetség a Bükki Borvidékért alapító tagja, ami jelenleg egy jogi formával nem rendelkező civil érdekközösség, 1997-ben vásárolta első szőlőterületeit, majd 2002-től kezdett tudatosan borásznak készülni. Roland több magyar és külföldi pincészetnél is megfordult már borászként, Magyarországon például a Pajzos-Megyernél és Kovács Nimródnál, és 2012-ben indította a Bükki borvidéken, Nyékládházán saját pincészetét, ami a borvidék első családi butikborászata. Mint meséli, a borvidék kitűnő adottságú területeinek köszönhetően országos viszonylatban is szenzációs borokra képes, de ehhez képest a mai napig nehezen tudják érvényesíteni az adottságaikat, és még mindig ötödáron lehet vásárolni náluk területeket, mint például a szomszédos borvidékeken. Pár napja találkoztunk személyesen Budapesten, mivel a Figyelő Hetilap számára készítettem vele egy interjút, majd miután beavatott a borvidék múltjába, jelenébe és jövőjébe, távozáskor meglepett 6 üveg borral, amit ezúton is köszönök.

Egy laza estén, filmnézés előtt a Gallay Blanc 2016-os évjárata került felbontásra, amely a pincészet zászlóshajója, és többek közt a Michelin-csillagos Costes Étterem is tartja a borlapján, jobban mondva, a ház bora. A nyékládházi Pittyén-dűlőn kézzel szüretelt pinot blanc (70%) és zenit (30%) 24 hónapot töltött új francia-magyar, illetve amerikai hordóban, spontán erjedt és 24 hónapig végig finomseprőn volt, fejtés nélkül. Közepes intenzitású illatában megjelennek a hordós érlelésből származó fűszerek, illetve olajos magvak, mandula, dió-és barnakenyérhéj, sós-érett citrusok, kesudió, szőlő, jonathan alma, pihenve pedig karácsonyi fűszerek, virágméz és körte kompót. Kóstolva dinamikus és határozott, a korty enyhén krémes, szájban a sós-citrusos vonal intenzívebb és határozottabb, mint amit az illatában tapasztaltunk, lecsengésében grapefruithéj és mandula. 86 pont

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Recept
Hírek - programok
Hírek - programok

Eger különleges fehér bora

2022. augusztus 18.
Bor teszt-értékelés

VinArt Villányi Franc 2017

2021. március 26.
Bor teszt-értékelés

Majoros Pince Birtokbor 2018

2019. augusztus 16.
Borturizmus

Küldj egy üzenetet!