Gallay Pince Fehérburgundi 2015

Gallay Pince Fehérburgundi 2015

A Gallay Pince, azaz Borbély Roland borai már többször is szerepeltek az oldalon, legutóbb például a Blanc névre keresztelt 2016-os házasítás (pinot blanc és zenit, 70-30 arányban), mely a pincészet – avagy ahogyan Roland szokta mondani, a Bükki borvidék első családi butikborászatának – zászlóshajója. Mint azt már az előző cikkemben is említettem, nemrég készítettem vele egy interjút a Figyelő Hetilap számára, amelyben szó volt többek között a borvidék múltjáról, jelenéről és várható jövőjéről. Ha valaki kíváncsi a részletekre, a magazin e heti számában (november 14-20.) a 74. és 75. oldalon találja az interjút. Na jó, annyit előzetesen elárulok, hogy jövő év májusában debütál majd a borvidék közösségi márkája, a Bükk Bor, mely egy chardonnay, olaszrizling és zenit alapú házasítás lesz. Ezek mellett Roland azt is elmesélte, hogy a Szövetség a Bükki Borvidékért – szervezet, amelynek ő is alapító tagja – 2020-ban egyesületté válik majd. Remélem, ez a két információ meghozta a kedveteket, hogy elolvassátok a Borbély Rolanddal készített interjúmat. De most érkezzen tőle egy újabb bor az oldalon, melyet – bár a karácsony idejére szerettem volna tartogatni – mégis felbontottam a napokban.

Gallay Pince Fehérburgundi 2015

Száraz és meleg volt 2015-ben, korán érett szinte minden középérésű szőlőfajta, az évjárat pedig leginkább a fehér fajtáknak kedvezett. A 100% pinot blanc-ból készült bor alapanyagát a Pittyén-dűlőből szüretelték, majd 3 db 225 l használt francia, magyar, illetve amerikai tölgyfa hordóban, finomseprőn érlelték 20 hónapon keresztül. Nyitás után rövid szellőzést meghálál, közepes intenzitású illatában sok gyümölcs, elsősorban fehér húsúak, őszibarack, japán barack, akácméz, mandarin, ananász, érett citrusok, kis púderesség, zöldfűszerek, zsálya, a háttérben némi tavaszi virágok és kevés vanília. Mindezt nagyon szép hordó használattal díszítve. Kóstolva elegáns és kiegyensúlyozott szerkezet, moderált alkohol (13%), a korty vibráló, benne érett citrusok, zöld alma, pomelo, kis mogyoró, a testéhez pedig kellő savak társulnak. Közepes lecsengésében pomelohéj és nagyon kevés zellerszál. Cizellált és elegáns bor, mely ételek mellé vagy csak önmagában nagyon jól fogyasztható. Az általam eddig kóstolt Gallay borok közül a legszebb és a legelegánsabb. 7p- A hozzám eljutott pletykákkal ellentétben, mint azt Borbély Roland megerősítette számomra, a 2018-as évjárata már fekszik a pincében, és ha minden jól alakul – bár Roland mondta, hogy nem szeret előre inni a medve bőrére – akkor a 2015-ös Fehérburgundinak lesz folytatása.


Related Posts

Szakbarbárok, plecsnivadászok kíméljenek!

Szakbarbárok, plecsnivadászok kíméljenek!

A bort inni, élvezni kell. Főzni valamit mellé, majd körbeülni az asztalt barátokkal, családdal, és kinevetni hangosan az egész világot: politikát, játszmákat, érdekeket, hazugságot, képmutatást, inflációt. „Igyál, a többit majd hozza a bor.” – és mennyire igaza volt Hamvas Bélának, amikor 1945-ben Balatonberényben A bor […]

Hat borász, tizenkét bor – második rész

Hat borász, tizenkét bor – második rész

Azzal a kéréssel fordultam különböző borvidékeken tevékenykedő hat borász ismerősömhöz, hogy ajánljon egy bort a saját pincészetétől, illetve egy másik bort is, egy másik borászattól. A két részes sorozat befejező részében a Badacsonyi borvidékről Janosh Von Beőthy, a Bükki borvidékről Borbély Roland, illetve a Tokaji […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .