Eger különleges fehér bora

Eger különleges fehér bora

Eger város és a borvidék 2022. évének egyik kiemelkedő eseménye a Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójáról való megemlékezés. Ehhez kapcsolódóan az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára egri csillag superior és egri bikavér superior közösségi borok megalkotására hívta meg az egri borászatokat. A magas minőségű szőlőkből készült borok házasításából limitált mennyiség, összesen 1552 palack lesz elérhető a nagyközönség számára. A házasítást, a kiszerelést és a borok házasítás előtti érzékszervi minősítését az Egri Bikavér Borlovagrend szervezte meg és végezte el.

2022. augusztus 13-án került sor a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gálára, ahol a 2011-es évjáratú Egri Csillagot bemutatták a meghívott vendégeknek. Az egri Líceum dísztermében dr. Mészáros Gabriella, DipWSET nemzetközi borakadémikus mutatta be a Gárdonyi Egri Csillagot, több más kiváló egri bor kíséretében a vendégeknek, akik között volt Dr. Áder János köztársasági elnök, illetve a gála fővédnöke dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő. Eger város korábbi és jelenlegi vezetői mellett sok borász és borral foglalkozó szakember vett részt a színvonalas gálán.

A kóstolt borról megtudtuk, hogy Superior kategóriát képvisel és a következő fajtaarányokkal bír: furmint 25%, olaszrizling 17%, chardonnay 16%, hárslevelű 16%, rajnai rizling 15% királyleányka 10% és sauvignon blanc 1%. Májusban töltötték le a 621 darab 0,75 literes palackot. Természetesen a néhány éve az egriek által megálmodott és megalkotott Eger 1552-es palackban kerülnek forgalomba a borok.

Az Összefogás Bora elegáns, nem tolakodó illattal nyit, amelyben őszibarack, körte, sárga alma, érett citrusok, maracuja, gyömbér gyümölcskoktél mellett finom hordóhasználat aromái érezhetők (diszkrét magvasság, pici vajasság). Kóstolva elegáns, egyensúlyos borral találkozunk, finomra hangolt savval, a közepesnél nagyobb testtel. Ízében visszaköszönnek a fehér húsú gyümölcsök, valamint kis vajasság, pirított szezámmag, sós érintés is érezhető Lecsengése megfelelően hosszú. A bor még nagyon fiatal, nagy érlelési potenciállal rendelkezik, de már így is mutatja az értékeit. 89 pont

2023-ban készül el Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021, amely jelenleg hordóban pihen. A borok címkéi és díszdobozuk Ipacs Géza tervezőgrafikus művész alkotásai, és az egri Varga Nyomda és a debreceni Sz. Variáns cégek támogatásának köszönhetően valósulhattak meg.

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Borítókép: Busák Attila


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Nimród – „Csak így tud berobbanni az Egri borvidék a világba”

Kovács Nimród – „Csak így tud berobbanni az Egri borvidék a világba”

„A legtöbb egri borász szerint a bikavérről és az egri csillagról kell szólnia Egernek, de én nem értek egyet ezzel. Mindkét márka nehezen kommunikálható, különösen a lejáratott és nehezen definiálható bikavér. Ennek újjáépítése elég kemény dió” – vallja Kovács Nimród, az év Gasztroborásza, akinek borai […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .