Gastro-Hack – Ezek a srácok a fejükre estek

Gastro-Hack – Ezek a srácok a fejükre estek

Nem kicsit, hanem elég rendesen. Még, hogy totális harc a magyar gasztro-nihilizmus és igénytelenség ellen? Ugyan már, ne akarjuk így karácsony táján ismét, évről-évre becsapni magunkat! – gondolná teljesen megalapozottan az az ember, aki nem ismeri személyesen a Gastro-Hack csapatot. Szerencsére ismerem a srácokat, így hát – akkor is, ha némi szkepticizmussal kezelem ezen törekvéseiket, – én hajlamos vagyok elhinni nekik, hogy ez akár sikerülhet is. Lépésről lépésre.  Az dobja rám az első követ, aki a helyemben nem tenné ugyanezt. Főleg azok után, hogy három órán keresztül etettek, itattak, tele tömték a fejemet a megvalósult ötleteikkel, no meg persze körbe vezettek a Vörösmarty téren, a karácsonyi vásáron.

(Van itt minden, kérem szépen…Fotó: wineartculture)

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a meghívás előtt pár nappal bejártam a feleségemmel a terepet, nehogy egy sajtós meghívás alapján mondjak most nektek elhamarkodott véleményt. Hisz tudjuk: ilyenkor mindenki kitesz magáért rendesen, és kedvességből sem szenved senki hiányt. Sőt!

Szóval, első látásra nem sok a változás, szinte ugyanazok a standok és ételek, mint minden évben. Viszont miután az ember átvergődik a bőrpénztárcákon és a mindenféle bizarr szőrméken, kicsivel jobban megszemlélve a terepet, mégis lát pozitív változást. Nem, továbbra sem a félméteres sült kolbászra, cipőtalp keménységűre készített lazacra, vagy a bizarr, „édes álom” és „mix” névre keresztelt kürtöskalácsra gondolok most. Bár zárójelben megjegyezném, hogy ki vagyok én, hogy bárkit is elítéljek, aki a kürtös kalácsot eper lekvárral, eper öntettel, fehér csoki mousse-al, pille cukorral, színes cukor szórással és tejszínnel szereti a legjobban?!

(A Gastro-Hack bázis. Fotó: PIXELTASTER)

Amire pozitív változásként gondolok, az sokkal inkább az itt-ott fellelhető minőségi italokra, borokra, sörökre, pálinkákra, ételekre, jó alapanyagokra, és a sok kézműves termékre vonatkozik. És ezek egy részéért a Gastro-Hack csapatának is jár a plusz pont. De szintén plusz pont a vásár “hüttéje”, amely a Gerbeau-ház előtt került felállításra. Ide bárki betérhet ingyen, akár azzal is, amit a téren vásárolt. Persze itt is rendelhet jó féle ételeket, ezekért Batta Ramon, a rezidens séf felel minden áldott nap. Volt ő már kreatív séfje a PREZI-nek, Ausztriában az Aichelberghof Restaurantnak, majd hazatérve a Káli-Kapocs konyháját vezette, hogy utána újra külföld felé vegye az irányt, és menjen egészen Iránig, ahol a Kris Kringle Restaurant első embereként tevékenykedett. Karatézik, úszik, falat mászik, szabadideje további részét pedig a fotózás, az utazás és a gasztronómia tölti ki. Munkája ennélfogva több, mint hivatás: életmód. Egy könyvön is dolgozik jelenleg, amely a Balkáni-félszigetet mutatja be, a helyiek történetén, szubjektív perspektívákon és természetesen a gasztronómián keresztül. Nos, most vele találkozhattok a „Hüttében”. Aztán ott van még a szakma „Czinege Ura”, ahogyan többen is becézik. És ha már ott van Czinege Tamás, kérjétek meg, hogy készítsen nektek egy kávét és meséljen. Lesz miről, az biztos, hiszen 20 éve dolgozik a gasztronómiában, mint sommelier, párlat és kávé szakember. De vezetett már nagy múltú, nívós kávézót is, viszont a munkássága mindig is a show, mint olyan köré szerveződött.  Munkája során szoros kapcsolatot sikerült kialakítania a különféle boros, sajtos, sonkás termelőkkel, autentikus pékekkel, prémium termékeket forgalmazó kereskedőcégekkel, kávépörkölőkkel, baristákkal, sommelier-kkel és az éttermi szcéna meghatározó szereplőivel. Küldetése a magyar gasztronómia és a magyar termelők, valamint a tudatos és minőségi étel- és italfogyasztás népszerűsítése. Jelenleg a Gastro-Hack ügynökség társtulajdonosa, Németh Richárd borszakíróval és Pintér Árpád gasztrofotóssal közösen. Természetesen állandó jelleggel, szinte minden nap ott vannak közösen a „Hüttében”. Sütnek, főznek, borokat és párlatokat kóstoltatnak, PIXELTASTER, azaz Pintér Árpád pedig mindent lefotóz.

(Ramon esete a vaddisznóval. Fotó: PIXELTASTER)

Tehát a Vörösmarty téri Adventi Vásáron felálló, látványkonyhával rendelkező hütte-bisztró – melyben minden nap más és más gasztronómiai workshop valósul meg – szakmai koordinátora, sajtófelelőse a Gastro-Hack Team. A hütte-látványkonyhában hétről-hétre keddenként változó, a karácsonyi ünnepkör hagyományait őrző ételkülönlegességeket a tér vendéglátóegységeiben is árusítják majd. Eddig volt liba, most éppen a vadaké a főszerep, de annyi biztos, hogy még sok meglepetés lesz. Zárásként pedig még ennyit elmondok: ha csak egy jó helyet kerestek magatoknak, ha fáztok a téren, vagy esetleg elegetek van a zsírban gazdagon dúskáló ételekből és füstből, térjetek be a vásár hüttéjébe és adjatok egy esélyt a srácoknak. És még valami: hivatkozzatok rám és kérjétek meg, hogy mondják el nektek is, hogy hol lehet enni sous vide-olt malacot. Hozzá pedig rendeljetek a Franciaországból hozott krumpliból és igyatok mellé egy karácsonyi szűretlen kézműves félbarna hoplágert.

(Az a bizonyos szűretlen kézműves félbarna hopláger. Fotó: wineartculture)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .