Geszler Pincészet, Mór – „A feszültség a fejlődés útja.”

Geszler Pincészet, Mór – „A feszültség a fejlődés útja.”

Nézőpont kérdése ki miben hisz, és hogyan oldja meg a feladatot, de én inkább a nyugodt légkör híve vagyok. Az építő gondolatok és a jó döntések szomjazzák a nyugalmat, pont úgy, ahogyan én is szomjazom a Móri borvidékről a felépített, és arculattal rendelkező ezerjót. Mert ha Mór, akkor Ezerjó – mondják a bölcsek, de valljuk be: anno a Móri borvidék mély álomba szenderült, és feszültségben aludt hosszú éveken át. Hatalmi harcok, koncepció nélküli irányok, ahol mindenki a saját belátása szerint működött. Mert a feszültség nyugtalanságot gerjeszt, a nyugtalanság pedig sok esetben rossz döntést.   

Pedig a Vértes és a Bakony völgyében, a Móri árokban fekvő települések életében mindig is fontos szerepet játszott a szőlőművelés és a bortermelés. Sőt, Mórt már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is az ezerjó hazájaként ismerték, és a magas extrakt-, sav és alkoholtartalmának köszönhetően jól szállítható borokat lehetett belőle készíteni. Vitték is az osztrák kereskedők, mint a cukrot. Tehát, ha létezett volna közös akarat, sok mindent lehetett volna a Móri borvidéken tenni, de sajnos még a főváros közelségét sem tudták rendesen kiaknázni. Így ennek tükrében nem kell csodálkozni, hogy a rendszerváltás után nem jött meg a tőkeberuházás. De vajon mi a jelen, hol tart most a borvidék? Egy szlogen talán kevés, de egy ideje valami már elindult: új fecskék, új gondolatok, és végre megszületett az áhított összetartozás. Legalábbis ezt mesélik, és erre büszkék most a móriak. De azt is be kell látni, hogy a minőségi borok száma évről-évre egyre nő.

Geszler József és Geszler Imre
Geszler József és Geszler Imre

Ez alkalommal a Magyar Sommelier Szövetség október 10.-i szakmai útjának lehettem részese, borszakújságírók társaságában. Utunk pedig a Geszler Családi Pincészethez vezetett, ahol Geszler József és Imre kalauzolásával először dűlőtúrán ismerkedtem a saját telepítésű ültetvényeikkel, majd egy jellegzetes sváb ebéd után a pince 13 tételből álló borsorát kóstoltam végig.

Geszler Családi Pincészet

A család négy generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, de a pincészetet csak 1992-ben alapította a sváb gyökerekkel rendelkező móri testvérpár.

„Számomra a legnagyobb érték, hogy családi vállalkozás vagyunk. Együtt hozzuk meg a döntéseket, még akkor is, ha nem értünk mindenben egyet” – mondta Geszler József, aki két cikluson át a Móri Borvidék Hegyközségének volt az elnöke, és választmányi tagjaként közel 25 éve dolgozik a borvidék felvirágoztatásáért. Az 1990-es évek elejétől folyamatos telepítésekkel növelték az ültetvényeik számát, és fejlesztették a család 200 éves sváb pincéjét. Jelenleg 38 hektár szőlővel rendelkeznek, fő fajtáik az ezerjó, a királyleányka, a chardonnay, a zenit és a zöld veltelini. A termés egyik fele a Törley Pincészethez kerül pezsgőalapanyagként, a többiből pedig évente nagyjából 25 000 palack bort készítenek. Idővel a pincészet szeretné az összes bort lepalackozni, de Geszler József szerint a piaci viszonyok ezt egyelőre nem engedik meg.

Geszler Családi Pincészet-Mór

„A rendszerváltásig sok helyen lehetett móri borokkal találkozni, de sajnos az elmúlt időkben alig látni ezeket a piacon. A többi borásszal együtt megpróbáljuk idecsábítani az embereket, hogy megismerkedjenek a borokkal. Beláttuk, hogy összefogás nélkül sokkal nehezebb. Mi, a Geszler Pincészetnél nem csak borélményekkel szeretnénk megajándékozni az embereket, hanem azt is szeretnénk, hogy azok, akik idelátogatnak, járják be a vidéket is és fedezzék fel ennek minden szépségét. Ezt sugallják a címkéink is, amelyen Mór és környéke jelenik meg” – mondja József, aki tízévnyi folyamatos beruházással új látványborászatot hozott létre, amely 1800 hektoliternyi kereskedelmi mennyiségű reduktív és fahordós érlelésű borok készítésére egyaránt alkalmas. Boraikkal neves budapesti éttermekben is jelen vannak, például a Fausto’s, a Laci!Konyha!, a Mák Bisztró, a Rosenstein vagy akár a Trattoria Pomo D’oro-ban. A család Mór városáért végzett munkáját 2016 szeptemberében – a pincészetek közül elsőként – a legmagasabb városi kitüntetéssel, Pro Urbe-díjjal ismerték el. De aktív tagok a móri civil életnek is, alapító tagjai például a Móri Borvidék TDM Egyesületnek, az Ezerjó Kulturális Közösségnek, és más móri borászattal együtt a Bakonyi Helyi Márka projektben is részt vesznek.

Geszler Családi Pincészet, Móri Ezerjó 2015
Geszler Családi Pincészet, Móri Ezerjó 2015

Boraik egyre több elismerésben részesülnek a különböző versenyeken, így például 2015-ben a VinAgorán a Móri Chardonnay 2013, valamint a Móri Királyleányka 2014 ezüstérmet kapott, de a 2015. évi Magyar Bormustrán három aranyérmet is szereztek, és ugyanitt a családi pincészetet erősítő Geszler Tamás (Geszler József fia) lett a legeredményesebb ifjú borász. 2015-ben a Népszabadság Top 100-ban is szerepeltek, 2016-ban a VinAgora Nemzetközi Borversenyen a 2015-ös máMÓR Chardonnay-juk lett a legjobb chardonnay fajtabor, és a 2016-os Magyar Bormustrán a Bakony Kincse Chardonnay-Zenit Cuvée 2015-ös borukkal ezüstérmet szereztek.

„Nehéz eldönteni piaci oldalról mit is keresnek az emberek a móri borokban, de mi úgy gondoljuk, hogy az ezerjót. Még akkor is, ha nagyon le lett járatva. De ahhoz, hogy ez megvalósuljon, még rengeteget kell dolgoznunk ezen a borvidéken.”- vallja Geszler József. Legyen így, és kívánom, hogy mihamarabb megszülessen ennek a hungarikumnak az arculata, mert jelenleg ami a stílusokat illeti, inkább csak össze vagyok zavarva.

Kóstolt borok

Geszler Családi Pincészet- Mór

Móri Zöld Veltelini 2015

Új fajta a pincészet repertoárjában, reduktív eljárással készítve. Tiszta, fiatal megjelenésű, zöldes reflexekkel bíró bor, ami jelenleg még kicsit nyers és kócos. Kis gyümölcs, zöldfűszerek és fehérbors illatában, ropogós, feszes savszerkezet. A korty szerkezetében a krémesség is szerepet játszik, és szépen is passzol ennek felépítésében. Inkább aperitifként vagy ételek mellé ajánlom.

Geszler Pinot Noir rosé 2015

Kevésbé tud meggyőzni, de látszólag a popularitásra játszik, és ott meg is állja helyét. Cukrozott eper, kis szamóca lekvár, testes és nehézkes. A kis szénsav sem tudja harmóniába hozni, sőt, kifejezetten nem áll jól neki. Disszonáns illat- és ízjegyek. Jól behűtve viszont biztos lesz, akinek jól fog esni. Lásd például a Móri Borvidéki Borversenyen arany érmes lett.

Móri Királyleányka 2014

Kevésbé intenzív illatában, mint amit a királyleánykától elvárnék. Jóívású, beszélgetések mellé remek bor. Illatában és ízjegyeiben kis parfümös vonulat, virágok, friss alma és citrusok. Viszonylag harmónia van a maradékcukor és a savak között, de kevesebb cukorral szebb arcát mutatná a bor.

Móri Ezerjó 2015

A pincészet zászlós bora. Szép aromaanyag, elsősorban fehérhúsú gyümölcsökkel és citrusokkal. Idővel kibontakozik illatában az érett alma, fehérbors, némi virágméz és reszelt citrom, a háttérben pedig egy kevés körömlakklemosó. A korty inkább az egyszerűségre és a citrusosságra építkezik, de a közepéből hiányzik a tartalom. A savak igen élénkek és kissé bántóak, a korty végét inkább a citrompótlós ízek dominálják. A bor szerkezetét és felépítését figyelembe véve, inkább a gasztronómiában látom helyét, vagy nyáron szódával vegyítve. (Móri Borvidéki Borverseny-aranyérem, de a Nemzeti Borkiválóságok közé is bekerült.)

máMÓR Móri Ezerjó 2015 (fahordós)

Tartályban erjedt, majd vértesi tölgyfából készült hordóban érlelődött. A hordóban való érlelés jót tesz a struktúrának, és barátságosabbá teszi az átlagos borfogyasztó számára, viszont a gyümölcsöket elnyomja. Mélyebb tónus, a savak is szebbek és barátságosabbak, de az illata és szerkezete mintha egy falba ütközne. Nem tud kibontakozni, feszeng és fuldoklik a pohárban. Hiányzik belőle a lendület, az idő pedig lapossá, érdektelenné teszi.

Vértes kincse (zöld veltelini és királyleányka) 2014

Parfümös, szőlős illat, továbbá virágok, fehérhúsú gyümölcsök, friss körte, élénk citrusok, grapefruit, pomelo és kevés zöldalma. Egy árnyaltabb, visszafogottabb parfümösséggel, sokkal elegánsabb hatást érne el a bor. A korty inkább a citrusokra épít, és eléggé egyhangú. Illata kifejezetten sokkal gazdagabb és komplexebb.

Vértes kincse (chardonnay és királyleányka) 2015

Nem volt jó évjárat a királyleánykának, így önállóan nem is tudták lepalackozni. A 2015-ös  tétel picit mélyebb felépítésű, de itt is van nagyon sok hasonlóság. Illatában megjelenik a marcipán, a gyógynövényes vonulat, pemetefűvel és mandulával. Ízében szinte a 2014-es másolata.

Móri Chardonnay 2015

Reduktív eljárás, fiatalos megjelenés, sárgászöldes reflexekkel. Illatában és ízjegyeiben inkább a citrusok és zöldalma dominál. Némi mineralitás, határozott, élénk savgerinc. Jól elkészített, de kevés karakterrel rendelkező bor. A megújult címkén visszaköszön Mór, szőlőterületei olvashatóak rajta, közepén pedig az Ezerjó Borút látható. (Móri Borvidéki Borverseny- nagyarany, VinAgora ezüst érem)

máMÓR Móri Chardonnay 2015 (fahordós)

Új vértesi fahordóban érlelték az alapanyagot három hónapok keresztül. Szép egyensúly illatában, nyári almával, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, és kevés mézzel. Ízében kerekebb, mint illatában, érett citrusokkal és szép savakkal. Jól esik inni, a hordóérlelés lehetne bátrabb. (VinAgora- legjobb magyar fajtabor, arany érem)

Móri Zenit 2013

A kóstolt tételekből ez tudott a legjobban megfogni. Kissé zárkózott az elején, de utána szépen nyit a pohárban. A 12 gr maradékcukor pedig jó harmóniában van a savakkal. Szép kiegyensúlyozott bor, sok rétegekkel és izgalmakkal. Bármikor felbontanék belőle egy üveggel.

Móri Zenit 2015

Félszáraz zenit, ami teljesen más arcot mutat, mint a 2013-as testvére. Nyersebb, fedettebb, zavaró bubival az elején, és rendezetlen szerkezettel, amibe még belezavar a citrompótlós kortyvég is. Olyan érzésem támad, mintha a Geszler Pince nem tudná eldönteni, mit akar, és milyen irányba szeretné ezt a bort terelni. Állítólag a bormustrán a Móri borvidék borászaitól tapsot kapott, a pincészet pedig a 2015-ös évjáratnak egyik legjobbjának tartja számon. Ennyi elismerés után, lehet, hogy csak az én palackommal volt a gond… (Nemzeti Borkiválóság, Országos Ezerjó Borverseny-aranyérem)

Bakony kincse (chardonnay és zenit) 2015

A bort Bakony és látnivalói ihlették, valamint a bakonyi emberek tiszteletére készült. Fűszeres, friss, egyenes felépítésű bor, 6 gr maradékcukorral, citrusokkal, gyümölcsökkel és kevés mineralitással. A kortyvége némi sósságot és nyersességet prezentál. (Móri Borvidéki Borverseny-nagyarany érmes, Bayer Borverseny-arany érmes)

SZERETŐ Móri Chardonnay 2015

A nem kevés maradékcukornak köszönhetően a bor inkább a popularitásra játszik. Engem nem tud levenni a lábamról.

Konklúzió

A boroknak a tisztességét nem lehet megkérdőjelezni: jó ívásúak, tiszták és korrektül vannak elkészítve. A kóstolt borokból nagyjából kettő volt az, ami valamivel kiemelkedett a többi közül, de kimagasló teljesítményt egyiktől sem kaptam most. A legnagyobb probléma viszont a boroknak az egyformasága, ami a fajélesztőnek köszönhető leginkább. Nehezen és alig definiálható a szőlőfajta, sok esetben szinte azonos az aromakarakter. A terroir hiányzik a borokból, de a borászat/borász védjegyét sem érezni az elkészült borokban. Most inkább a céloknak az irányát kellene meghatározni: mit, hová és kinek szeretnék elkészíteni a borokat. Jelenleg inkább csak a középkategóriában szállnak ringbe, amiben az átlagos borfogyasztó leli az örömét. A szofisztikált közönségnek ennél több kell. A pince benne van az útkeresésben, és remélem, hogy mihamarabb meg fogja találni a helyes ösvényt.

(Természetesen a leírtak csak az én véleményemet tükrözik. A szervezőknek köszönöm a meghívást.)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .