Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2020. december 04.

Gombaleves gazdagon

post

Fél óra alatt kész, alig van munka vele, közben finom és laktató. Én enyhén savanykásan szeretem, van, amikor házi csipetke is kerül bele, de most időszűkében voltam így a legegyszerűbb módon készítettem el. Ha egy egyszerűen elkészíthető hétköznapi levest kerestek, ez a gombaleves recept telitalálat.

Gombaleves gazdagon:  

Hozzávalók:

  • 600 g gomba (350 g barna- és fehércsiperke, 200 g shimeji, 50 g laska)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 db közepes méretű sárgarépa
  • 2 db kisebb gyökér
  • 25% zsírtartalmú tejföl
  • étkezési keményítő
  • provence-i fűszerkeverék
  • olívaolaj és vaj
  • frissen facsart citromlé
  • friss petrezselyem
  • 1 dl fehérbor (opcionálisan)

 

Elkészítési mód:

Az apróra vágott hagymát olívaolaj és vaj keverékén üvegesre pároljuk. A shimeji gombát leöblítjük folyó vízben, nem kell darabolni, hagyjuk egészben. A többi gombát pedig szeletekre vágjuk, majd a shimeji gombával együtt hozzáadjuk az üvegesre párolt hagymához. Ízlés szerint fűszerezzük egy kis sóval, frissen őrölt borssal és provence-i fűszerkeverékkel, majd fedő alatt pároljuk néhány percig. Várjuk meg, hogy a gomba kiengedje a levét, majd tegyük hozzá a meghámozott, karikákra felvágott sárgarépát és gyökeret, öntsük fel vízzel és az egy deci fehér borral (bor nélkül is tökéletes, de ha van otthon, adjatok hozzá, mert kis pluszt tud vinni az ízekbe). Lassú tűzön főzzük, majd ha a zöldségek megpuhultak jöhet bele a tejföl. Ehhez keverjük össze a tejfölt az étkezési keményítővel (mennyiséget direkt nem írok, mert mindenki eldöntheti, milyen sűrűre szeretné készíteni), adjunk hozzá a leves levéből néhány kanálnyit, alaposan keverjük össze, majd öntsük vissza a levesbe. Pár csepp citromlével ízesítjük a levest, és durvára vágott petrezselymet szórunk bele. Pár perc pihentetés után már lehet tálalni.

Borajánlat:

Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay Páskom-dűlő 2017

Közepes aranysárga szín, telt, koncentrált és gazdag aromajegyeiben sárgabarack, kompótos jegyek, aranymazsola, délies gyümölcsök, papaya, és kellemes fűszerezettség. A chardonnay-alapanyag a Meleges-hegy észak-keleti oldalán található Páskom-dűlőnek a termése. Szép érett bor, megfelelő egyensúllyal, vastagsággal. A korty gazdag érett citrusokban, picit krémes, a korty végén tüzesség és kesernye. A bort elsősorban akkor ajánlom a leveshez, ha kicsivel savanykásabb formában készítitek el, illetve barna kenyérből készült pirítós kerül mellé.  

Recept, borajánlat, fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Magyar tarka aszúval

2024. március 04.
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Hírek - programok
Bor
Gasztronómia

Crostata di fichi

2019. október 04.

Küldj egy üzenetet!