Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2022. augusztus 05.

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

post

Ha egy egyszerű, gyors és ízletes könnyű nyári salátát szeretnétek ebédre vagy vacsorára készíteni, aminek nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül és egészséges is, akkor ez a görögdinnye saláta grillezett garnélával tökéletes választás. Enyhén pikáns és frissítő, a lime, méz és mozzarella pedig plusz csavart ad a fogáshoz. Természetesen a leírt mennyiségek csak irányadók, ezeket ízlés szerint lehet variálni.

Könnyű nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 800 g görögdinnye
  • 16 db garnéla
  • egy fél kisebb darab friss chili
  • 2 ek olívaolaj
  • másfél lime frissen facsart leve
  • 2 ek méz
  • 160 g mozzarella golyó
  • 1 kk bodzabogyó
  • egy maréknyi friss menta
  • bors
  • ehető virágok (opcionális)

 

Elkészítési mód:

A bodzabogyót megfőzzük, ez azért fontos mert bogyója nyersen enyhén mérgező, de főzéssel, hőkezeléssel semlegesíteni lehet. A megmosott bodzabogyókat villával szemezzük le és dobjuk forrásban lévő vízbe, hagyjuk benne néhány percig, majd húzzuk le az edényt a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni. Kevesen tudják, hogy a bodzának nem csak a virágát, hanem a termését is sok mindenre lehet használni, nagyon egészséges, rendkívül gazdag ásványi anyagokban, magas a C, B illetve az A vitamin tartalma, és bővelkedik antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő hatóanyagokban. A bogyóból többek között szirup, zselé készíthető, de bodzalekvárt is főznek belőle, leszárítva pedig gyümölcsteaként is használható. Ha kevés időt szeretnénk az ebéd vagy vacsora készítésére szánni, természetesen a bodzabogyó nélkül is elkészíthető a saláta. Például friss ribizlivel is kiváló, ez is plusz ízeket ad a fogásnak.

A dressing elkészítéséhez alaposan keverjük össze a mézet az olajjal és a másfél lime kifacsart levével, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, majd mehet bele a karikára (mag nélkül) vágott chili is. A garnélákat megmossuk, megtisztítjuk, eltávolítjuk a bélcsatornájukat, majd bekenjük olívaolajjal és egy forró grillserpenyőben oldalanként 2-3 percig sütjük.

Egy tálkába helyezzük a kisebb kockákra vágott görögdinnyét (célszerű kisebb, magszegény dinnyét használni), a hideg bodzabogyót és a mozzarella golyókat, leöntjük a dressinggel, hozzáadjuk a friss mentaleveleket és jó alaposan összekeverjük. Tetejére helyezzük a grillezett garnélákat, opcionálisan pedig ehető virágokkal díszítjük.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Sauvignon Blanc 2021

Egy ilyen könnyű nyári étel hasonlóan könnyed bort igényel. Tökéletes választás erre Kamocsay Ákos („Év Borásza” 1997-ben Angliában; „Év Bortermelője” 1999 Magyarországon; „Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje”), a neszmélyi Hilltop Borászat főborászának és társtulajdonosának saját nevével fémjelzett prémium márkájú sauvignon blanc-ja. Ropogós, zamatos bor, illatában és ízjegyeiben citrusok, fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, mezei virágok, csipkebogyó és egzotikus gyümölcsök. Könnyed és mégis tartalmas sauvignon blanc, mely remekül kiegészíti a fogást.  

Recept, borajánlat, fotók: Németi Sándor

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!