Somló: egy fantasztikus mesterkurzus margójára

Somló: egy fantasztikus mesterkurzus margójára

A múlt hétvégén rendezték meg a Margit szigeten a Holdudvarban a GoVolcanic nevű rendezvényt. Európa első vulkanikus csúcstalálkozóján egy időben, egy helyen találkozhattak a vulkanikus borok, a geológia, az ásványok és a gasztronómia rajongói. A kétnapos rendezvény során geológusok, borszakemberek, borászok, gasztronómiai szakemberek tartottak előadásokat, illetve négy asztalnál, több mint 100 bort lehetett kóstolni magyar és külföldi vulkanikus alapkőzetű termőhelyekről. A jegyvásárlás, mesterkurzus látogatás és maga a kóstolás rendje is egyedi volt, de szerintem sok félreértésre, értetlenkedésre adott okot. A profi beharangozó és kampány után viszont egy nagyobb ívű rendezvényre számítottam, mint amit kaptunk…

Volt azonban egy fantasztikus mesterkurzus, amely sodró lendületével és profizmusával emlékezetesre sikerült. Alder Yarrow, amerikai bor és étteremkritikus Somló és a magyar borok kedvelőjeként tartalmas előadást tartott egy maréknyi érdeklődőnek. A nagyon népszerű borblog, a vinography.com alapítójaként érdemes adni a szavára. Márpedig ő nagyra értékeli a Somlói termőhelyet. A borvidék bemutatása után a jelenleg piacon lévő évjáratokból kóstolhattunk, majd jött egy olyan négyes, amely a somlói borok érlelési potenciálját mutatta. Íme, a sor:

Fekete Pince Somlói Hárslevelű 2013

A kézi szüret után néhány órát áztatták, majd kíméletes préselés után 1000 literes magyar tölgyfahordókban erjedt. 12 hónapot itt pihent, majd további 24 hónapot tartályban érlelődött. Aranyszínű bor, amelynek gazdag illatában sárgadinnye, fehér virágok, mézesség, fehér bors, mangó, érett fehér húsúak vonulnak fel. A korty telt, komoly anyagot mutat krémes textúrával, finom érintéssel. Érett gyümölcsök, meleg tónusok, finom fűszerkészlet, szép ásványosság jellemzi. Lecsengése megfelelően hosszú. 8,5 pont (2400 Ft)

Kolonics Pince Somlói Olaszrizling 2018

Lassan nyíló illat, amely idővel sárga virágokat, magvakat, érett almát, körtét és citrusokat mutat. Kóstolva egy masszív szerkezetű, finom savú, ásványos bort kapunk. Még nagyon fiatal, de rendezett képet mutat, és komoly potenciált rejt magában. Világos húsú gyümölcsök, fehér bors és finom sósság jellemzi a kortyot. 6,5 pont (2990 Ft)

SAP Somló Rózsamáli 2018

A Rózsa-mál egy Gyulafehérvár melletti dűlő. A fajta viszont nincs rögzítve a szakkönyvekben. Feltételezések szerint a régi öregek, nem ismerve a fajtát, a lelőhelye alapján nevezték el. Ezen logika alapján erdélyi fajtának kell lennie. A szakértők szerint a királyszőlőnek felel meg, amely fajtának szintén alig van említése a szakirodalomban.

Ezt a gyakorlatilag beazonosíthatatlan fajtát egy présház mellett találták, több mint 150 éves faként. Erről az egy „tőkéről” készített Balogh Zoltán egy ballonnyi bort. Igazi különlegesség! Parfümös, traminis illat: rózsavíz, mangó, sárgadinnye, trópusi gyümölcsök, narancsolaj. Félédes, telt, kerek, krémes szerkezetű bor, ízében érett fehér gyümölcsökkel, almakompóttal, őszibarackkal. Kifejezetten érdekes tétel… 6 pont

GoVolcanic
A képen Alder Yarrow

Fekete Pince Somlói Furmint 2007

Egy fantasztikus formában lévő, igazán érett bor, mélyarany színnel. Illata gazdag és sokrétű: birsalmasajt, kompót, karácsonyi fűszerek sora, méhviasz, virágpor, narancshéj, füge, mandula. Íze is nagyon gazdag, textúrája krémes, arányai egészen kifinomultak. Savai elegánsak, teste nem túlzó, lecsengése nagyon hosszú. Nagy élmény. 7,5 pont

Györgykovács Pince Somlói Hárslevelű 2010

Györgykovács Imre, Somló ikonikus alakja készítette ezt a bort a nehéznek mondott 2000-es évjáratból. Közepesen intenzív illatában viasz, propolisz, dió, törökmogyoró, aszalt gyümölcsök, friss gyümölcsök, fahéj, szegfűszeg, vanília vonul fel. A korty kifinomult, vibráló és izgalmas. Arányai kikezdhetetlenek, a savak stabil alapot nyújtanak. Fiatalos lendület, friss gyümölcsök, hosszú lecsengés. Meszes, krétás ásványosságot érzek, ami ezen a borvidéken meglepő. 7 pont

Kolonics Pince Somlói Olaszrizling 2010

A Györgykovács után kóstolva meglepően oxidált ez a bor. Aromavilágában a karácsonyi fűszerek sorakoznak fel. Kóstolva a savai még mindig határozottak, de a bor kicsit kiürült alóla. 5 pont

Tornai Pince Somlói Juhfark Grófi 2007

A borvidék egyik legnagyobb pincészetének prémium márkája, egy kiváló évjáratból. Mély, sokrétű és sokáig szálazható illat: méz, propolisz, akácvirág, sárgadinnye, teafű, kamilla, herbák, narancsolaj, mangó, birsalmasajt, ananász, gyömbér, grillázs. Kóstolva is fantasztikus komplexitást és textúrát kapunk. A korty krémes, puha és telt, savai mégis lendületesek. Ízében édes fűszerek, érett gyümölcsök, trópusi gyümölcsök, aszalványok, magvak és sósság. Egészen izgalmas bor. 8,5 pont

(A WineArtCulture a szervezők meghívásából vett részt az eseményen, köszönjük a meghívást)

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Fotók: gaborfoto.com


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..