Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2021. június 18.

A tökéletes grízdesszert, málnával és fagyival

post

Ha nem szeretnétek leragadni a tejbegríznél és a grízes tésztánál, akkor itt egy izgalmas desszert, amit a grízből tudtok készíteni. Friss málnával és házi fagylalttal az igazi, de ha valaki nem rendelkezik otthon fagylaltgéppel, akkor a vásárolt, jó minőségű vaníliafagyi is megteszi. Dualszky-Kovács Péter, a WineArtCulture vendégséfjének új receptje…

Grízparfé málnával és vanília fagylalttal

Hozzávalók és elkészítési mód

Grízparfé:

  • 250 ml tej
  • 0.5 db vanília
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 g gríz
  • 3 db lapzselatin
  • 60 g tojássárgája
  • 60 g cukor
  • 200 g tejszín

 

A tejet felforraljuk, leszűrjük, majd hozzáadjuk a grízt és hagyjuk 10 percig, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a lapzselatint. A tojássárgáját a cukorral vízgőz felett habosra keverjük. A grízhez hozzáadjuk a habosra vert tojássárgáját, majd a habbá felvert tejszínt is óvatosan hozzákeverjük. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát kb. 2 ujjnyi vastagon beleöntjük. Mehet is a fagyasztóba, s ha megfagyott kivesszük és szeleteljük, barna cukorban megforgatjuk és házilag karamellizáljuk.

Habcsók:

  • 2 db tojásfehérje
  • 60 g cukor
  • 50 g porcukor
  • ¾  ek kukoricakeményítő

 

A fehérjét habosra verjük a cukorral. Összekeverjük a keményítőt a porcukorral és hozzáadjuk a habhoz, majd tovább keverjük, míg teljesen kemény lesz.  Habzsák segítségével tepsire kinyomkodjuk és 100°C-on 2 órán keresztül szárítjuk.

Málnazselé:

  • 200 g málnapüré
  • 2 g agar-agar

 

A málnapürét felforraljuk az agar-agarral. Fél napra hűtőbe tesszük, és ha teljesen szilárd botmixerrel simára mixeljük.

Vaníliafagylalt:

  • 300 ml tej
  • 300 ml tejszín
  • 130 g cukor
  • 6 db tojássárgája
  • 1 db vaníliarúd
  • csipet só

 

A tojássárgáját habosra verjük a cukorral. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, tejjel és a tejszínnel felforraljuk. Ha kihűlt, hozzáforgatjuk a habbá vert tojásos masszát és lassan folyamatos keverés mellett 75°C-ra melegítjük. Lehűtjük, majd fagylaltgépben készre készítjük.

Paradió:

  • 100 g paradió (brazil dió)

 

A paradió, avagy a brazil dió a Dél-Amerikában, az Amazonas őserdeiben honos brazil diófa termése. Nagyon tápláló, nagy százalékban tartalmaz egészséges, telítetlen zsírsavakat, sok kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort és szelént is. Viszont vigyázni kell vele, mert sok kalóriát tartalmaz és csak rövid ideig lehet tárolni. Szerencsére már sok helyen lehet boltban kapni Magyarországon. A paradiót sütőben 180°C-on 8 percig sütjük. Ha kész, egy részét apróra vágjuk.

Tálalás

A karamellizált parfét a tányérra helyezzük, majd mellé teszünk egy kevés apróra vágott paradiót és annak tetejére a vaníliafagyit. Pár friss málnát megtöltünk egy kevés málna zselével és a parféra helyezzük, és mellé teszünk egy kevés habcsókot, paradiót.

Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!