Csúcsszuper szamorodni szinte fillérekért

Csúcsszuper szamorodni szinte fillérekért

A Tarcalon található, Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner tulajdonában lévő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló története valamivel több mint 25 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Gróf Degenfeld család úgy döntött, hogy felelevenítve a több mint 150 éves családi hagyományokat, ismét szőlőbirtokot alapít Tokaj-Hegyalján. Aki bővebben is kíváncsi a történetükre, egy korábbi írásomban ITT, minden lényeges dolgot megtalál.

A szőlőbirtok jelenlegi vezetői feladatait Tóth Máté birtokigazgató, Varkoly István (ITT egy vele készült interjúm) szőlészeti vezető, Sulyok Balázs borász látja el, hozzájuk társul Gábri Tamás szállodaigazgató, Kósa László belföldi kereskedelmi vezető, illetve Rudi Lászlóné cégvezető. Varkoly István gyakornokként kezdte a pályáját 1980-ban a Tokaji Állami Borkombinátnál, majd több helyen is bábáskodott telepvezetőként a borvidéken, például többek között Tarcalon a Terézia-dűlőben, Mádon a Király, Kakas, míg Mezőzomboron a Kapi-dűlőben. A Degenfeld Szőlőbirtok csapatát pedig 1996 január elsejétől erősíti. Sulyok Balázs eddigi pályafutása alkalmával dolgozott már Villányban, de megjárta Új-Zélandot és Kaliforniát is. A pincészet 35 hektáros szőlőültetvénnyel rendelkezik Tarcal és Mád határán, köztük olyan történelmi dűlőkben vannak területeik, mint a Terézia, Zomborka, vagy a Borkút. A birtok ültetvényeinek gerincét a borvidék három fő fajtája (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) adja, de a három kiegészítő fajtából (kövérszőlő, zéta, kabar) is rendelkeznek fél-fél hektárral. Ültetvényeik 2009 óta ellenőrzött bioművelésben részesülnek.

Gróf Degenfeld Szamorodni 2016

A 2016-os évjáratú szamorodni a Borkút- és Galambos-dűlők terméséből született, mely erjedést követően 3 hl-es zempléni tölgyfahordóban pihent másfél éven keresztül. A házasítás gerincét (80%) a furmint adja, a többi részét egyenlő arányban a kabar és a zéta. A párás ősznek köszönhetően nagyon gazdag botritiszes bor született, s ez mind illatában, mind pedig ízjegyeiben tetten érhető. Könnyed, friss, jól iható, mégis nagyon gazdag és komplex szamorodni, szép egyensúllyal, illetve határozott, de nem bántó savakkal. Illatában akácméz, kandírozott citrusok, aszalt sárgabarack, ananász, kis birsalma és mazsola. Szájban fiatalos, karakteres, modern édes bor a javából. Gazdag, öblös ízvilágú szamorodni, finom fűszerekkel alátámasztva. Kiváló ár-érték arányú bor, a tétel viszont információim szerint már sajnos kifutott. Egyébként keresve az interneten ITT még található belőle. Ennyi pénzért (3990 Ft) szinte ingyen van, legalábbis ha figyelembe vesszük milyen minőséget kapunk a pénzünkért. Hosszú érlelési potenciállal rendelkezik, így akinek van belőle egy palackkal, nyugodtan elteheti még. 7p+ (91 pont)

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

A Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner tulajdonában lévő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszállóról már több alkalommal is írtam az oldalon. ITT például Sulyok Balázs borásszal és Varkoly István szőlésszel olvasható egy interjúm, ITT pedig a negyed évszázados jubileumi ünnepségükről írtam néhány szót. […]

Bűbájosság és permakultúra Tarcalon

Bűbájosság és permakultúra Tarcalon

A hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében idén április 29 és május 1 között immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre a tarcali Bűbájos Hétvége. A három napos rendezvény alatt a település borászai nyitott pincékkel és számos programmal várják a vendégeket. Például lesz dűlőtúra, […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .