Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2021. január 14.

Hagyományos csörögefánk

post

Az elmúlt időkben kissé elfeledésbe merülő csörögefánk elkészítéséhez nem kell nagy szaktudás: egyszerű alapanyagokból pár perc alatt összeállítható és rövid pihentetés után már mehet is bele a forró, bő olajba. Kívül ropogós, belül finoman omlós és puha, megszórva vaníliás porcukorral a legfinomabb.

Hagyományos csörögefánk recept

Hozzávalók:

  • 350 g liszt
  • 3 tojássárgája
  • 50 g vaj
  • 1 ek rum
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • tejföl (minimum 20%-os)
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor a díszítéshez

 

Elkészítési mód:

Átszitáljuk a lisztet, majd egy tálban összedolgozzuk a vajjal, utána hozzáadjuk a három tojás sárgáját, a rumot, cukrot, sót, illetve annyi tejfölt, amennyit felvesz, és jól összedolgozzuk. Ha elkészült a tészta, folpackba csomagoljuk és közel 2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Ezt követően kicsit belisztezzük a deszkát és a tésztát vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval nagyobb rombuszokat formálunk belőle és mindegyik közepén kis vágást csinálunk. Formázzuk átfordítva a vágáson keresztül, majd forró olajban aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük, és ha kicsit kihűlt megszórjuk vaníliás porcukorral. Én önmagában szeretem, de lekvárral is finom. 

Recept, fotó: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!