Hárslevelűre hangolva

Hárslevelűre hangolva

Szerző: Tóth Zsófia

2018. május 31-én egy tematikus hárslevelű kóstolót rendeztek a Furmint Február megálmodói, Hárslevelűk Éjszakája néven. Az ötödik alkalommal megrendezett eseményen 20-30 borász, közel 50 borát hozta el bemutatni a Tokaji, Mátrai, Somlói és Kunsági Borvidékről, helyszínül pedig a Vajdahunyadvár melletti román épület kerengője és a hozzá tartozó tanácsterem szolgált. A könnyed hangvételű esemény középpontjában a hárslevelű fajta állt. A borok változatos stílusban készültek: volt köztük könnyű, reduktív bor, hordós érlelésű tartalmasabb tétel, aszú, sőt, még egy nagyon szép narancsbor is a mátrai Losonci Bálinttól.

A kóstolón annak jártam utána, hogy Tokajban a hárslevelű vajon milyen borokat tud adni, és mint kiderült, ezek igazán elegánsak és izgalmasak is: fehér virágos, egzotikus, édes fűszerekkel párusuló gyümölcsös aromatika jellemzi őket, melyekhez jó savszerkezet is párosul.  Legyen friss, reduktív, vagy akár hosszan, hordóban érlelt, a hárslevelű izglamas borokat ad, nem mellesleg önálló tételként vagy akár házasításokban ezer arcot mutat. Bár manapság Tokaj kapcsán egyre többet hallani a furmint sztoriról, fontosnak tartom, hogy a hárslevelűről se feledkezzünk meg, így, ha az egyik szőlőfajta az A oldala a lemeznek, a másik legyen a B, és ha ezek a szálak összeérnek,  furmint és hárslevelű találkozik,  az mindig jó történetté tud kerekedni. Ketten együtt pedig tökéletes harmóniát alkotnak. Erre szolgált kiváló példaként a Gizella Pince 2017-es furmint-hárslevelű házasítása a Szil-völgyből. A Tokaji-hegy kisebb dűlőjéről eddig is a borászat legszebb tételei kerültek ki. A terület felső részén a vulkanikus dácit kőzet kapja a főszerepet, a borok elegánsak és ásványosak, jó savszerkezettel. Izgalmas házasítás, szép savak, játékos gyümölcsösség, jó arányok jellemzik a bort, ami még így fiatalon is megmutatkozik a pohárban.

A Préselő Pincészetnél a furmint párjaként szintén szívesen használják a hárslevelűt, ahol – a furmint komolysága mellé – az egzotikus karaktert és kiváló savszerkezetet hozza magával. Sokak véleménye szerint ez a házasítás mutatja meg Tokaj “igazi” arcát. Buborékos tételeik is a hárslevelűre épülnek, így például a frissítő, üde, a tokaji fajták jegyeit magán viselő HabzóHárs boruk 70%-ban, míg a Method Traditionelle pezsgőjük 90%-ban tartalmaz hárslevelűt. A Préselő Pincészet célja egy olyan kiemelkedő minőségű, hordóban erjesztett és érlelt tétel elkészítése minden évben, ami egy adott dűlőről származik. Ez a bor immár második éve a Serédi dűlőből kerül ki. A 2016-os Hárslevelű Selection komplex bor, kiváló savakkal és jó egyensúllyal. Illatában fehér virágok, alma, ami az ízében is visszaköszön. Palackos erjesztéssel még hosszan érlelhető.

Elgondolkodtam, hogy a fajtatisztán hárslevelűből készülő bor hogyan tud működni?  Sikerül-e kihozni a fajtában rejlő igazi lehetőségeket? Úgy érzem, a Tokaj Hétszőlő hozta ezen elvárásokat. Az organikus módszerekkel, és kizárólag saját szőlőből dolgozó borászat egy száraz hárssal és egy aszú hárssal készült a kóstolóra. A száraz hárshoz a szőlőt szeptember közepén szüretelték a tokaji Kopaszhegy déli oldalán, a történelmi Hétszőlő dűlőben, amely 1502-ben 7 parcella egyesítésével jött létre. Ez a bor valójában a pincészet első tudatosan, magas minőségben készített száraz hárslevelű bora. Makai Gergely szőlész-birtokigazgatónak, és Oroszlán Tamás kereskedelmi igazgatónak régi nagy álma, hogy megmutathassák, milyen szép és egyben komoly tud lenni egy száraz, tokaji hárslevelű löszről, a történelmi Hétszőlő dűlőből. A bor illata letisztult, finoman gyümölcsös-mézes karakterrel, enyhén sós ízzel és hosszú lecsengéssel. A 2004-es 5 puttonyos tokaji aszú kizárólag hárslevelűből készült. Hárslevelű adta az áztatómustot, és az aszúszemeket is, amelyből a készítés során egyenlő arányban használtak. Kecses, elegáns, hársvirágos illat, hársmézes jegyekkel, a fajta nőiesebb karaktere nyilvánul meg ebben a tételben. Jó egyensúlyt alkot a cukor és a sav, ezáltal harmonikussá, élvezhetővé téve a bort.

Érdekes kísérletbe fogott Rácz Erika a Sanzon Tokajnál. A borásznő két 2016-os dűlőszelektált hársát hozta el a kóstolóra, aminek az a különlegessége, hogy egy évjárat, azonos dűlő 2 különböző boráról van szó. A Rány dűlő eltérő talajadottságaiból, a nagy szintkülönbségből adódóan és a különböző érlelési eljárosoknak köszönhetően két merőben más tétel került a poharunkba. A kóstolón egyik kedvencem volt a dűlő aljából, agyagos talajról szüretelt könnyed, reduktív bor fehér virágokkal, vegetális karakterrel, fiatalos, virgonc savakkal. A dűlő tetejéből, riolittufa talajról származó tétel spontán erjedt, 10 hónapot tölgyfahordóban finomseprőn töltött.

A Tokaji borvidék egyik legnagyobb potenciállal bíró települése Tállya, annak idején például itt került bejegyzésre a legtöbb első osztályú dűlő. A Zsadányi Szőlőbirtok kizárólag az itteni területekről származó szőlőből készít bort. A termőhely iránti elkötelezettségük abban is megnyilvánul, hogy prémium száraz boraikat dűlőszelektáltan készítik annak érdekében, hogy bebizonyítsák, milyen változatosságot rejtenek a különböző tállyai ültetvények. A 2012-es hárslevelűt véletlenül a pincében felejtették és csak egy szemfüles sommeliernek köszönhető, hogy mégsem feledkeztek meg róla végleg. Nagy szerencsénkre, hiszen rendkívül érett, gazdag bor, mely szépen megmutatja a szőlőfajtára jellemző mézes-propoliszos jegyeket.

Ezek a tételek összetettségükkel, határozott savaikkal, aromatikus karakterükkel méltó helyet követelnek maguknak Tokajban a furmint mellett. A hárslevelű ereje megmutatkozik önálló tételként palackozva, mégis szerintem sokkal izgalmasabban működik házasításban, ahol kiegyenlíti párját, kiváló képességeit itt is megcsillogtatva.


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .