Terítéken hat kiváló champagne

Terítéken hat kiváló champagne

A Winelovers Grand nagyrendezvényen több izgalmas mesterkurzus volt elérhető a borkedvelők számára. Rögtön a reggeli órákban Essi Avellan vezetésével kóstolhattunk magnum champagne tételeket. Avellan, Finnország első Master of Wine címmel rendelkező szakértője, számos könyv szerzője, a Champagne világának legnagyobb tudorai közé tartozik. Izgalmas volt az ő prezentációjában kóstolni a következő sort:

Deutz Brut Classic Magnum

A helyi fajtákat (pinot noir, chardonnay, pinot meunier) egyenlő arányban használják, és nagyjából 20 és 40% közt változik a réserve bor aránya, amelyet a házasításhoz adnak. Ennek mennyisége mindig az évjárattól függ. A Classic Magnum acéltartályban erjedt, az almasavat bontották, illetve három évig érlelték, 8 gramm dosage-al. Elegáns, precíz illat sok fehér virággal, citrosokkal és fehér gyümölcsökkel, ezek mellett aromajegyeiben visszafogott formában még kevés élesztősség, krétásság és szezámmag is megjelenik. Kifejezetten finom habzás, elegáns, könnyed és feszes szerkezettel társítva. Friss, vibráló és élénk korty sok ásvánnyal. Utóíze hosszú.

Piper-Heidsieck Cuvée Brut Magnum

A pinot noir (50-55%), pinot meunier (30-35%) és chardonnay (15-20%) házasítást 10-20% réserve borral egészítették ki, és 3 évig érlelték. Mély, érett illat, sok brióssal, fűszerekkel, pirítóssal, érett almával, lédús őszibarackkal és kandírozott gyümölcsökkel. Krémesen felhabzó érintés, a korty telt, benne élesztős jegyek, briós, keksz, toast, illetve némi aszalt gyümölcs. Lecsengése hosszú és izgalmas.

Charles Heidsieck Brut Reserve Magnum

A házasítás egyenlő arányban tartalmaz chardonnay-t illetve pinot noirt, a maradék 20%-át pedig a pinot meunier teszi ki. Ezt 40% réserve borral egészítették ki, amelynek kora 5-től 20 évig is terjedhet. Nagyon sokáig érik palackban, akár 60 hónapig. Elegáns egyensúlyt mutat az illat, friss gyümölcsökkel és autolízis jegyekkel. Aromajegyeiben birsalmasajt, érett körte, ananász, pirított magvak, kekszesség, ez utóbbi, idővel még jobban felerősödik.  Telt, krémes, puha érintésű korty, finom buborékokkal társítva. Ízében keksz, fahéj, pici gyömbér, narancshéj, érett őszibarack és vilmoskörte fokozza az élményt. Hosszú és szájkitöltő lecsengés.

Deutz Amour De Deutz Brut 2007 Magnum

A ház presztízs tételét csak kimagasló évjáratokban, kizárólag chardonnay fajtából készítik, nagyrészt Avize és Mesnil-sur-Oger grand cru termőhelyekről. Intenzitásban érezhetően szintet léptünk. Fehér virágok, érett fehér gyümölcsök, kandírozott narancs, finom fahéjas, szegfűszeges vonal gazdagítja illatát, kis pirított magvakkal és toastos jeggyel társítva. Frissítő habzás, feszes, lendületes champagne, mely mutatja az autolízis elbűvölő jegyeit is. Krémesen puha textúra. Komplex, sokrétű, karakteres champagne. 

Pol Roger Brut Vintage 2012 Magnum

A házasítás gerincét a pinot noir adja, a többi 40%-át pedig a chardonnay. A Pol Roger 2012-es évjáratú Magnum tételét 7 éven keresztül érlelték degorzsálás előtt. Illatában fehér és sárga húsú gyümölcsök, amihez sárga virágok is társulnak. A korty lendületes, feszes és energikus, melyben inkább a gyümölcsök kapnak főszerepet. Fiatal ital benyomását kelti.

Charles Heidsieck Rosé Millesimé 2006 Magnum

A chardonnay és pinot noir mellett a házasítás 8% hozzáadott vörösbort is tartalmaz, 5 település dűlőiből. Izgalmas illatában málna, őszibarack, édes fűszerek, toast, magvak egész sora fedezhető fel. Puha textúra, kellemes érintés, szájkitöltő szerkezet. A korty mély, gazdag, tartalmas és elegáns. Igazán kivételes élményt nyújt kóstolva.

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus


Related Posts

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]

Van-e élet a Földön a rántott húson és a rizibizin túl?

Van-e élet a Földön a rántott húson és a rizibizin túl?

De még mennyire, hogy van! Itt van például Niko Tähti újabb receptje: parmezános fekete rizottó polippal. Tudom, ronda és a magyar ízlésnek talán kicsit bizarr, de állíthatom, hogy mindezek mellett piszkosul finom és még egészséges is. Ha nem kedvelitek a polipot, akkor készítsetek mellé lazacot, […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .