Házi levendulaszörp

Házi levendulaszörp

Házi levendulaszörp: igazi nyári, frissítő, kellemes és üde ital, amely a hidegebb időszakokban is a napsütést idézi fel. Jól behűtve, szódavízzel felöntve, citrommal, jéggel, esetleg egy kis verjusvel felöntve kiváló.  

Házi levendulaszörp recept

Hozzávalók:

  • friss levendulavirág
  • 2 kg cukor
  • 3 liter víz
  • 4 ek citromsav

Elkészítési mód:

Csak a gyönyörű, élénk, még nem leszáradt virágfejekből érdemes szörpöt készíteni. Lehetőleg minél többet csipkedjük bele az edénybe, és figyeljünk arra, hogy háromnegyedig töltsük meg. Öntsünk rá 3 liter forró vizet és adjuk hozzá a citromsavat is, majd a virágokat nyomkodjuk le a víz alá. Ezt vagy egy nagyobb tányérral vagy egy fedővel tudjuk megoldani. Másnap szűrjük le a szörpöt a virágról. A lila alaplét tegyük fel egy edényben forrni, és adjuk hozzá a cukrot vagy annak megfelelő mennyiségű édesítőt. Mire felforr, elolvad a cukor, már kész a szörp. Forrón tölthetjük is a fertőtlenített üvegekbe. Szódavízzel felöntve, citrommal, jéggel, esetleg egy kis verjusvel felöntve kiváló.

Erre fontos figyelni!

Azért nagyon fontos, hogy minden virágrész maradéktalanul a víz alatt legyen, mert a levegő hatására bebarnul a növény és a készülő szörp gyönyörű lila színe fáradttá, barnássá válik. Ez a barnás árnyalat jellemzi egyébként a szárított levendulából készülő levendulaszörpöket is – melynek íze kellemes, de látványban meg sem közelíti a friss virágból készült szörpökét!

Recept, fotók: Molnár Dóra



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .