Házi levendulaszörp: igazi nyári, frissítő, kellemes és üde ital, amely a hidegebb időszakokban is a napsütést idézi fel. Jól behűtve, szódavízzel felöntve, citrommal, jéggel, esetleg egy kis verjusvel felöntve kiváló.
Házi levendulaszörp recept
Hozzávalók:
- friss levendulavirág
- 2 kg cukor
- 3 liter víz
- 4 ek citromsav
Elkészítési mód:
Csak a gyönyörű, élénk, még nem leszáradt virágfejekből érdemes szörpöt készíteni. Lehetőleg minél többet csipkedjük bele az edénybe, és figyeljünk arra, hogy háromnegyedig töltsük meg. Öntsünk rá 3 liter forró vizet és adjuk hozzá a citromsavat is, majd a virágokat nyomkodjuk le a víz alá. Ezt vagy egy nagyobb tányérral vagy egy fedővel tudjuk megoldani. Másnap szűrjük le a szörpöt a virágról. A lila alaplét tegyük fel egy edényben forrni, és adjuk hozzá a cukrot vagy annak megfelelő mennyiségű édesítőt. Mire felforr, elolvad a cukor, már kész a szörp. Forrón tölthetjük is a fertőtlenített üvegekbe. Szódavízzel felöntve, citrommal, jéggel, esetleg egy kis verjusvel felöntve kiváló.

Erre fontos figyelni!
Azért nagyon fontos, hogy minden virágrész maradéktalanul a víz alatt legyen, mert a levegő hatására bebarnul a növény és a készülő szörp gyönyörű lila színe fáradttá, barnássá válik. Ez a barnás árnyalat jellemzi egyébként a szárított levendulából készülő levendulaszörpöket is – melynek íze kellemes, de látványban meg sem közelíti a friss virágból készült szörpökét!

Recept, fotók: Molnár Dóra