Heimann Zoltán – „Ezer sebből vérzik a magyar borszakma!”

Heimann Zoltán – „Ezer sebből vérzik a magyar borszakma!”

2016. október 19-én tartották a Pannon Bormíves Céh éves közgyűlését a szekszárdi Eszterbauer Borászatnál, amelyen többek között titkos szavazattal új tagokat is felvettek. A neveket azonban csak a novemberi pannonhalmi ünnepi közgyűlésen, tagavatón és borszentelésen hozzák nyilvánosságra, amely a Pannonhalmi Bencés Apátságban lesz megtartva. „Négy éve nem volt tagfelvétel az értékteremtő családi borászatokat tömörítő Pannon Bormíves Céhnél, épp ideje, hogy frissítsünk” – mondta Jekl Béla, a jelenleg 34 tagot számláló Céh elnöke. Mivel az eseményen én is hivatalos voltam, a Szekszárdi Borászok Céhének és a Pannon Bormíves Céhének egyik alapítójának, Heimann Zoltánnak tettem fel néhány kérdést.

Pannon Bormíves Céh
Pannon Bormíves Céh

Beszéljünk egy picit a Pannon Bormíves Céhről és a mai napról.

Pár éve volt egy bortörvényi változás, és tavaly a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi szervezetté vált. Sok kihívással nézünk szembe, amelyen belül a Pannon Bormíves Céhnek a tagjai aktív és progresszív szerepet töltenek be. Minden közösség akkor él, ha vannak közös értékei és céljai, így a Céh, a magyar borszakmának a minőségi emelkedését szeretné gyakorolni és szolgálni egyaránt. Legalábbis ez a legfőbb célunk. A mai közgyűlésen a belső és a külső működésre vonatkozó kérdések merültek fel, az állásfoglalások, a céloknak az iránya, de természetesen a bővítésről is esett szó. Olyan borászokkal szeretnénk bővíteni sorainkat, akik hasonló módon látják a borszakma jövőjét, mint mi. Négy új tagot jelöltünk ki, akiket szeretnénk felvenni.

Ha már a kihívások kerültek szóba, mik a célok és az irányok?

Ezer sebből vérzik a magyar borszakma. Kimondva, vagy elhallgatva, rengeteg problémával küzdünk. A Pannon Bormíves Céhnek és a HNT-nek is az a feladata, hogy a rend és a minőség felé terelje a dolgokat. Ha ezeket a gondokat nem tudjuk megoldani, akkor a világpiac elsöpri azt, ahol jelenleg éppen tartunk.

Van esély a gondok megoldására?

Nem gondolom, hogy a világ át fog alakulni, és csodákban sem hiszek, de mindig van esély a megoldásokra. Ha tényleg azt gondoljuk, hogy a gyerekeinknek jobb világot szeretnénk átadni, akkor egy éltető és mozgósító erőt kell kialakítani. Ha ebben az irányban próbálunk elindulni, akkor lesznek változások.

Mik a borágazat legsürgetőbb kérdései?                                        

Bár sok megoldandó gond van körülöttünk, mindig abba a hibába esünk bele, hogy azonnal akarunk problémákat megoldani. Inkább meg kellene állni, venni egy mély levegőt, és megnézni, hogy hol is tartunk, és milyen irányba szeretnénk haladni.

Jekl Béla, a Pannon Bormíves Céh elnöke
Jekl Béla, a Pannon Bormíves Céh elnöke

És hol tartunk?

Nem rendelkezünk olyan piaci információkkal, hogy tudnánk pontosan, hogyan is néz ki jelenleg a magyar borágazat. Nem tudjuk mennyi a termőszőlőnk, mennyi a jó karban lévő termőterület, arról nem beszélve, hogy azt sem tudjuk igazából, hogy milyen árfekvésen vannak a boraink, és hogyan kelnek el. De mondok egy jobbat: azt sem tudjuk kik a főtermelő szereplők. Léteznek olyan legendák, hogy Magyarországon a piac 70%-át nagyjából tíz nagy borászat uralja. De mi nem tudjuk ezeknek a nevét, és nem is ismerjük.

Nem hangzik biztatóan. Akkor mi a megoldás?

Elsősorban tisztán kellene átlátni mindent, és tudni kellene, hogy hová pozícionáljuk magunkat. Eddig mindig arról volt szó, hogy ne csökkenjenek a szőlőterületeink, de számomra ez nem releváns információ. Bár óriási a mögöttünk lévő múlt, és nagy potenciállal rendelkeznek a területeink, a sok borvidékkel és termőterületünkkel nagyon elaprózottak vagyunk. Így nekünk a tömegtermelésben nem, illetve csak minimális mozgásterünk van. A világpiacon a nagy termelőkkel való versenyben, ezek nem tesznek minket alkalmassá. A belföldi piacon pedig csak élvezhető és hibátlan borokkal szabadna megjelenni. Ha Magyarországon az lenne az alapelv, hogy csak a hibátlan borok jelenjenek meg, a többi pedig a szabadföldre folyjon, akkor bokáig járnánk a borban.

Pedig mindig is a világpiacra áhítunk.

Mindig oda akarnak bennünket mérni, de a véleményem szerint nem ott a helyünk. A belföldi piacot kellene megerősítenünk, és foggal-körömmel tartani ezt.  De ehhez egy belső öntisztulásnak kellene történnie. Az élvezhető és hibátlan termékben kellene meghúzni az alsó lécet. Ha ez sikerülne, akkor helyére kerülne a borok az ára.

Akkor a magyar bor, Magyarországon fogyjon leginkább?

Minden bortermelő ország féltékenyen őrzi saját piacát, így, a magyar boroknak a többségét is itt kellene eladni. Az export viszont rendkívüli fontos, hiszen ők a mérce. Itt tudjuk megmérettetni magunkat.

Eszterbauer Borászat

Mivel és milyen szőlőfajtával?

Elsősorban eladással. Nem a szőlőfajtán van a hangsúly, hanem azon, hogy világszintű bort kellene készíteni. Természetesen világszintű marketinggel. A világpiac nyitott az egyéni borokra.

Például Magyarországról melyikkel?

Sok ilyen bor van. Itt a furmint, aminek éppen a kísérletezése zajlik Tokajban. Mi, Szekszárdon a kadarkát, a kékfrankost és a bikavért tartjuk ebből a szemszögből fontosnak. Nem cabernet bázisú borokat kell értékesítenünk a világpiacon. Ezekkel csak egyek leszünk a sok közül.

Kíváncsi a külföld a magyar borra?

Minden olyan borra kíváncsi, ami egyedi karakterisztikával rendelkezik, tiszta és jó minőségű.

Hogyan látod a bürokráciát Magyarországon?

Mindig volt, van és lesz is bürokrácia. De ez mindig attól függ, hogy hogyan is zajlik egy bürokráciának a belső fejlődési folyamata. Szerencsére sok fejlődés történt az elmúlt időkben. A legfontosabb viszont az érdekvédelem, és ennek kialakítása. Ha a borász társadalom tudja artikulálni a saját érdekvédelmi szándékait, és partneri viszonyban tud fellépni ezek védelmében, akkor sok mindent lehet csinálni. A saját házunk táján is van mit söprögetni, nem mindenért kell a politikát hibáztatni.

Vannak előrelépések ezekben a kérdésekben?

Az út a lényeg, nem a végeredmény – mondja bölcsen Lao-Ce. Én is így látom. Benne vagyunk a folyamatban, és ennek a folyamatnak egy belső rendezettség felé is kell haladnia. Van bőven feladat.

Van összefogás a borász társadalomban, a szakmában?

Van, de még nem tudjuk, merre akarunk elindulni. Az összefogást is tanulni kell.

Eszterbauer János
Eszterbauer János

Eszterbauer Borászat:

A Pannon Bormíves Céh tavaszi és őszi közgyűléseinek mindig más családi borászat ad otthont, így az október 19-ei találkozó arra is alkalmat kínált, hogy a résztvevők és a vendégként meghívott szakújságírók megismerkedjenek az Eszterbauer Borászat legújabb fejlesztéseivel. A kadarkájáról és vörös házasításairól, valamint a tulajdonos Eszterbauer János felmenői ihlette címkéiről híres, 25 hektáron gazdálkodó szekszárdi pincészet ugyanis az utóbbi években új, 660 négyzetméteres borfeldolgozó épülettel, 2014-ben új, boltozatos látványpincével, idén nyáron pedig egy 60 fős kóstolóteremmel is bővült. A kóstolt borokból a Tivald Cabernet Sauvignon 2012 tetszett a legjobban.

Több kép az eseményről a WineArtCulture facebook oldalán: ITT

(A szervezőknek köszönöm a meghívást)

 


Related Posts

Takler András: „Egy fecske nem csinál nyarat”

Takler András: „Egy fecske nem csinál nyarat”

„Egy borvidék presztízsét és jövőjét csak közösen, egyetértésben, valamint egymást ajánlva lehet felépíteni” – mondta legújabb interjúmban Takler András, akivel az Óbuda szívében 2021-ben megnyílt Takler Borbárban beszélgettem, többek között Szekszárdról, a magyar bor helyzetéről, a Takler borbirtok körüli újdonságokról, valamint a James Suckling pontokról. […]

Az egyik legjobb magyar kékfrankos

Az egyik legjobb magyar kékfrankos

Takler Borbirtok – Szekszárd és Magyarország egyik legismertebb pincészetét, valamint a Takler borokat talán senkinek sem kell bemutatni, viszont azt már kevesebben tudják – ahogyan egy korábban Takler Andrással a Figyelő számára készített interjúmban is írtam –, hogy a közel háromszáz éves múltú családot a […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .