Heimann Zoltán – „Ezer sebből vérzik a magyar borszakma!”

Heimann Zoltán – „Ezer sebből vérzik a magyar borszakma!”

2016. október 19-én tartották a Pannon Bormíves Céh éves közgyűlését a szekszárdi Eszterbauer Borászatnál, amelyen többek között titkos szavazattal új tagokat is felvettek. A neveket azonban csak a novemberi pannonhalmi ünnepi közgyűlésen, tagavatón és borszentelésen hozzák nyilvánosságra, amely a Pannonhalmi Bencés Apátságban lesz megtartva. „Négy éve nem volt tagfelvétel az értékteremtő családi borászatokat tömörítő Pannon Bormíves Céhnél, épp ideje, hogy frissítsünk” – mondta Jekl Béla, a jelenleg 34 tagot számláló Céh elnöke. Mivel az eseményen én is hivatalos voltam, a Szekszárdi Borászok Céhének és a Pannon Bormíves Céhének egyik alapítójának, Heimann Zoltánnak tettem fel néhány kérdést.

Pannon Bormíves Céh
Pannon Bormíves Céh

Beszéljünk egy picit a Pannon Bormíves Céhről és a mai napról.

Pár éve volt egy bortörvényi változás, és tavaly a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi szervezetté vált. Sok kihívással nézünk szembe, amelyen belül a Pannon Bormíves Céhnek a tagjai aktív és progresszív szerepet töltenek be. Minden közösség akkor él, ha vannak közös értékei és céljai, így a Céh, a magyar borszakmának a minőségi emelkedését szeretné gyakorolni és szolgálni egyaránt. Legalábbis ez a legfőbb célunk. A mai közgyűlésen a belső és a külső működésre vonatkozó kérdések merültek fel, az állásfoglalások, a céloknak az iránya, de természetesen a bővítésről is esett szó. Olyan borászokkal szeretnénk bővíteni sorainkat, akik hasonló módon látják a borszakma jövőjét, mint mi. Négy új tagot jelöltünk ki, akiket szeretnénk felvenni.

Ha már a kihívások kerültek szóba, mik a célok és az irányok?

Ezer sebből vérzik a magyar borszakma. Kimondva, vagy elhallgatva, rengeteg problémával küzdünk. A Pannon Bormíves Céhnek és a HNT-nek is az a feladata, hogy a rend és a minőség felé terelje a dolgokat. Ha ezeket a gondokat nem tudjuk megoldani, akkor a világpiac elsöpri azt, ahol jelenleg éppen tartunk.

Van esély a gondok megoldására?

Nem gondolom, hogy a világ át fog alakulni, és csodákban sem hiszek, de mindig van esély a megoldásokra. Ha tényleg azt gondoljuk, hogy a gyerekeinknek jobb világot szeretnénk átadni, akkor egy éltető és mozgósító erőt kell kialakítani. Ha ebben az irányban próbálunk elindulni, akkor lesznek változások.

Mik a borágazat legsürgetőbb kérdései?                                        

Bár sok megoldandó gond van körülöttünk, mindig abba a hibába esünk bele, hogy azonnal akarunk problémákat megoldani. Inkább meg kellene állni, venni egy mély levegőt, és megnézni, hogy hol is tartunk, és milyen irányba szeretnénk haladni.

Jekl Béla, a Pannon Bormíves Céh elnöke
Jekl Béla, a Pannon Bormíves Céh elnöke

És hol tartunk?

Nem rendelkezünk olyan piaci információkkal, hogy tudnánk pontosan, hogyan is néz ki jelenleg a magyar borágazat. Nem tudjuk mennyi a termőszőlőnk, mennyi a jó karban lévő termőterület, arról nem beszélve, hogy azt sem tudjuk igazából, hogy milyen árfekvésen vannak a boraink, és hogyan kelnek el. De mondok egy jobbat: azt sem tudjuk kik a főtermelő szereplők. Léteznek olyan legendák, hogy Magyarországon a piac 70%-át nagyjából tíz nagy borászat uralja. De mi nem tudjuk ezeknek a nevét, és nem is ismerjük.

Nem hangzik biztatóan. Akkor mi a megoldás?

Elsősorban tisztán kellene átlátni mindent, és tudni kellene, hogy hová pozícionáljuk magunkat. Eddig mindig arról volt szó, hogy ne csökkenjenek a szőlőterületeink, de számomra ez nem releváns információ. Bár óriási a mögöttünk lévő múlt, és nagy potenciállal rendelkeznek a területeink, a sok borvidékkel és termőterületünkkel nagyon elaprózottak vagyunk. Így nekünk a tömegtermelésben nem, illetve csak minimális mozgásterünk van. A világpiacon a nagy termelőkkel való versenyben, ezek nem tesznek minket alkalmassá. A belföldi piacon pedig csak élvezhető és hibátlan borokkal szabadna megjelenni. Ha Magyarországon az lenne az alapelv, hogy csak a hibátlan borok jelenjenek meg, a többi pedig a szabadföldre folyjon, akkor bokáig járnánk a borban.

Pedig mindig is a világpiacra áhítunk.

Mindig oda akarnak bennünket mérni, de a véleményem szerint nem ott a helyünk. A belföldi piacot kellene megerősítenünk, és foggal-körömmel tartani ezt.  De ehhez egy belső öntisztulásnak kellene történnie. Az élvezhető és hibátlan termékben kellene meghúzni az alsó lécet. Ha ez sikerülne, akkor helyére kerülne a borok az ára.

Akkor a magyar bor, Magyarországon fogyjon leginkább?

Minden bortermelő ország féltékenyen őrzi saját piacát, így, a magyar boroknak a többségét is itt kellene eladni. Az export viszont rendkívüli fontos, hiszen ők a mérce. Itt tudjuk megmérettetni magunkat.

Eszterbauer Borászat

Mivel és milyen szőlőfajtával?

Elsősorban eladással. Nem a szőlőfajtán van a hangsúly, hanem azon, hogy világszintű bort kellene készíteni. Természetesen világszintű marketinggel. A világpiac nyitott az egyéni borokra.

Például Magyarországról melyikkel?

Sok ilyen bor van. Itt a furmint, aminek éppen a kísérletezése zajlik Tokajban. Mi, Szekszárdon a kadarkát, a kékfrankost és a bikavért tartjuk ebből a szemszögből fontosnak. Nem cabernet bázisú borokat kell értékesítenünk a világpiacon. Ezekkel csak egyek leszünk a sok közül.

Kíváncsi a külföld a magyar borra?

Minden olyan borra kíváncsi, ami egyedi karakterisztikával rendelkezik, tiszta és jó minőségű.

Hogyan látod a bürokráciát Magyarországon?

Mindig volt, van és lesz is bürokrácia. De ez mindig attól függ, hogy hogyan is zajlik egy bürokráciának a belső fejlődési folyamata. Szerencsére sok fejlődés történt az elmúlt időkben. A legfontosabb viszont az érdekvédelem, és ennek kialakítása. Ha a borász társadalom tudja artikulálni a saját érdekvédelmi szándékait, és partneri viszonyban tud fellépni ezek védelmében, akkor sok mindent lehet csinálni. A saját házunk táján is van mit söprögetni, nem mindenért kell a politikát hibáztatni.

Vannak előrelépések ezekben a kérdésekben?

Az út a lényeg, nem a végeredmény – mondja bölcsen Lao-Ce. Én is így látom. Benne vagyunk a folyamatban, és ennek a folyamatnak egy belső rendezettség felé is kell haladnia. Van bőven feladat.

Van összefogás a borász társadalomban, a szakmában?

Van, de még nem tudjuk, merre akarunk elindulni. Az összefogást is tanulni kell.

Eszterbauer János
Eszterbauer János

Eszterbauer Borászat:

A Pannon Bormíves Céh tavaszi és őszi közgyűléseinek mindig más családi borászat ad otthont, így az október 19-ei találkozó arra is alkalmat kínált, hogy a résztvevők és a vendégként meghívott szakújságírók megismerkedjenek az Eszterbauer Borászat legújabb fejlesztéseivel. A kadarkájáról és vörös házasításairól, valamint a tulajdonos Eszterbauer János felmenői ihlette címkéiről híres, 25 hektáron gazdálkodó szekszárdi pincészet ugyanis az utóbbi években új, 660 négyzetméteres borfeldolgozó épülettel, 2014-ben új, boltozatos látványpincével, idén nyáron pedig egy 60 fős kóstolóteremmel is bővült. A kóstolt borokból a Tivald Cabernet Sauvignon 2012 tetszett a legjobban.

Több kép az eseményről a WineArtCulture facebook oldalán: ITT

(A szervezőknek köszönöm a meghívást)

 


Related Posts

Terítéken az új Vida borok

Terítéken az új Vida borok

A Vida Borbirtok megújult arculatáról már írtam, nemrég pedig ifj. Vida Péterrel is közöltem egy interjút, így hát most inkább mellőzném a hosszabb bevezetőt és rátérnék egyből a borokra. Az egyéb elfoglaltságok miatt a The Ritz-Carltonban megtartott sajtóeseményt kénytelen voltam kihagyni, s így a megújult […]

ifj. Vida Péter – Jó irányban halad-e Szekszárd?

ifj. Vida Péter – Jó irányban halad-e Szekszárd?

Mint arról már korábban beszámoltam, új fejezet kezdődött a Vida Borbirtok életében: a szekszárdi családi borászat és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájának eredményeképpen megszülettek az új címkék, arculat és portfólió. De ennél sokkal többről van szó. Ennek apropóján ültem le ifj. Vida Péterrel beszélgetni. […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!