Herdade Do Rocim, borok a fenntarthatóság jegyében

Herdade Do Rocim, borok a fenntarthatóság jegyében

A 120 hektárral rendelkező, Vieria család tulajdonában lévő pincészet Alentejo déli részén, Vidigueira és Cuba között terül el. A területek nagyobbik részén (70 hektár) szőlővel, míg 10 hektáron olívával gazdálkodnak, és nagy erőfeszítéseket tesznek a fenntartható gazdálkodásért, mindezt úgy, hogy igyekeznek csökkenteni az ökológiai lábnyomukat is. A közelmúltban sikerült megkóstolnom a pincészet borait David Rego, a borászat export vezetőjének társaságában.

Herdade do Rocim Mariana White 2018

Antão vaz, arinto és alvarinho szőlők házasítása, mely rövid héjon áztatás után tartályban erjedt, majd itt is pihent 5 hónapon keresztül. Illatából az üde frissesség árad, citrusokkal fűszerezve. Illatjegyeiben barack, alma, zöldség, citrom és lime. Kóstolva
citrusok, lime és só. Szép savakkal rendelkező bor. 6,5 pont

Herdade do Rocim Mariana Rose 2018

Touriga nacional és aragonez házasítása. Illatában a gyümölcsös jegyek nem intenzívek, de némi eper, málna, kis szedrességgel kiegészülve érzékelhető. Ízben sokkal intenzívebben jelennek meg az epres, szedres és szilvás jegyek, de a bor még így sem elég intenzív és izgalmas. 5,5 pont

Herdade do Rocim Olho de Mocho Reserva Single Vineyard 2016

Az antão vaz szőlőfajtából készített bor 12 órás hideg áztatás után 21 napon át erjedt új francia hordóban és cement tartályban. Az erjedés után pedig 5 hónapon át naponta felkavarták a finomseprőt. Telt, gazdag gyümölcsös illat, mely elsősorban őszibarackra és akácvirág illatára emlékeztet. Szájban telt, ízjegyeiben akácvirág, sárgahúsú barack és éretlen szilva. Közepesen hosszú lecsengéssel zár. 7 pont

Herdade do Rocim Mariana Red 2018

Touriga nacional, aragonez, alicante bouschet és trincadeira szőlők házasítása, acéltartályban erjesztve, majd 6 hónapig francia hordóban érlelve. Vér, bőr, avar illatjegyek vezetik a bort. A bor szellőztetésével illatában feltűnik a dohány, az égetett fa, az érett meggy, és az erdei gyümölcsök. A tannin erőteljes és még idő kell, hogy belesimuljon a borba, de a savai jó egyensúlyban vannak. Ízében a füstösség dominál, de kátrány, dohány, pirított dió, sült szilva, meggyes jegyek is megjelennek mellette. Kellemes hosszú lecsengéssel köszön el. 7,5 pont

Herdade do Rocim 2017

Touriga nacional, alicante bouschet és aragonez szőlők házasítása. 48 órás hideg áztatás után francia fakádban és hagyományos kőkádakban erjedt, majd érlelődött 10 hónapot francia hordókban. Illatban a dohány, füst, kakaóbab, meggy, szilva, borsos jegyek meghatározóak. Visszafogottabb ízjegyeiben meggy, dohány, kakaóbab és szilva. A tannin már szebben belesimul a borba, de még kissé rusztikus. Lecsengésében viszont többet vártam volna… 6,5 pont

Herdade do Rocim Touriga Nacional 2017

48 órás hideg áztatás után francia tölgyben erjedt, majd 11 hónapot érlelődött francia hordókban. Pici fülledtséggel nyit a pohárban, de idővel egyre intenzívebben kapjuk az érett meggyet, erdei gyümölcsöket, kakaóbabot, étcsokoládét és konyakos meggy jegyeket. Utóbbi ízében jobban kiteljesedik, némi dohány és kakaóbab mellett. Savai kiegyensúlyozottak, a tannin szerkezet elegáns és hosszú lecsengéssel köszön el. 7,5 pont

Herdade do Rocim Alicante Bouschet 2017

Hagyományos kőkádakban erjedt, miközben klasszikus módon, lábbal taposták. 12 hónapot érlelődött francia hordóban. Visszafogott illatában feketeribizli, erdei gyümölcsök, szivar és dohány jegyek, kóstolva ízjegyeiben elsősorban erdei gyümölcsök és dohány. A tanninszerkezete markáns, mindenképpen időre lesz szüksége, hogy belesimuljon a borba.
Közepesen hosszú lecsengés. 6,5 pont

Herdade do Rocim Sommelier Edition 2015

Alicante bouschet, syrah és tannat házasítás. A borokat külön erjesztették francia fában, majd 24 hónapot pihentek 500 literes francia hordóban. Fekete oliva, kakaóbab, égett dohány, fűszerek, meggybefőtt, szilvalekvár határozzák meg az illatot. Vibráló savak és határozott tannin mellett telt, gazdag korty. Gazdag gyümölcsösség (meggy, cseresznye, szilva) mellett dohány és pirított ízek fedezhetőek még fel. 7 pont

Herdade do Rocim Amphora 2018

Fűszeresség, menta-és dohánylevél, étcsokoládé, erdei gyümölcsök, avarosság és némi bőrös jegyek jelennek meg illatban. Ízben dominálnak az erdei gyümölcsök, szilva, de mellettük étcsokoládé és mentol is megjelenik kóstolva. A tannin elegáns, közepesen hosszú lecsengéssel zár. 7,5 pont

Herdade do Rocim Clay Aged White 2017

Verdelho, viosinho és alvarinho fajták házasítása, amelyek tradicionális kőmedencékben erjedtek hozzáadott élesztő nélkül és 9 hónapot érlelődtek agyagedényben. Frissítő, üde citrusokkal nyit, majd illatában megjelenik az őszibarack, méz és fehér virágok. Ízben citrusokkal, körtével, vérnaranccsal nyit, majd mézes akácossággal és édes utóízzel zár. Savai élénkek, lecsengése közepes. 7 pont

Herdade do Rocim Clay Aged Red 2017

Alicante bouschet, petit verdot, trincadeira és tannat házasítása, amelyek tradicionális kőmedencékben erjedtek hozzáadott élesztő nélkül és 16 hónapot agyagedényben érlelődtek. Illatában csokoládé, dohány, avar, erdei gyümölcsök és pirított magos jegyek.
Ízben erdei gyümölcsök, dohány, étcsokoládé, sült gesztenye bukkan fel. A tannin még fiatal, kicsit markáns, de a savai vibrálóak, lendületet adva a bornak. 7,5 pont

Herdade do Rocim Olho de Mocho Single Vineyard Reserva 2016

Gazdag illatában bőr, hús, dohány, menta, erdei gyümölcsök, ízében dohány, pirított dió, erdei gyümölcsök, és főtt meggy jelenik meg. Elegáns tannin és szép lecsengés.
7,5 pont

Herdade do Rocim Grande Rocim Reserva 2015

Az alicante bouchet szőlőt szeptember közepén szüretelték, majd hagyományos kőkádakban erjedt, miközben klasszikus módon, lábbal taposták. 500 literes francia hordóban érlelődött 24 hónapon át. Intenzív illatában étcsokoládé, erdei gyümölcsök, szilva, meggy és cseresznye, melyek a kortyban is visszaköszönnek. Édes fűszerek és chili kombinációja zárja a kortyot hosszú lecsengéssel, az alkohol viszont a végén melegít. 8 pont

Köszönöm a meghívást Gulyás Zsoltnak, és a Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Képviseletének!

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Borítókép: Kalmár Borbála



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!