Különlegesen jó neszmélyi borokat várhatunk

Különlegesen jó neszmélyi borokat várhatunk

Késve éledő szőlő, évtizedek óta nem tapasztalt jégverés, szélsőséges nyár, mégis nagy várakozásokkal tekint a 2021-es borok elé a Neszmélyi borvidék legnagyobb borászata. Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza szerint évtizedek tapasztalata, hogy a páratlan évek mindig kínálnak valami különlegességet, a sokszorosan díjnyertes Kamocsay Ihlet Cuvée például eddig mindig páratlan évjáratok kiemelkedő terméséből volt a legsikeresebb.

Bár a szőlőtermés és az abból készülő borok minősége igazán csak akkor állapítható meg, amikor már a pincékben a termés és palackokban a bor, de a Hilltop főborásza, Kamocsay Ákos már most bizakodóan tekint a jövőbe. „Ha visszagondolok évekre visszamenőleg, azt lehet mondani, hogy a páratlan évjáratok valahogy mindig extrábbak voltak, mint a páros évek termése. A hagyományokban remélem, hogy idén sem fogunk csalódni, és lesz olyan borunk, ami igazi különlegesség lesz” – fogalmazta meg a 2021-es évjárattal kapcsolatos várakozásait Kamocsay Ákos.

Az aktuális szürettel kapcsolatosan természetesen nem csak az évszám miatt nagyok a borászat elvárásai. Az idei szőlő is kiemelkedően jó tulajdonságokkal bír, ráadásul az elmúlt hónapokban több olyan fejlesztés is történt a neszmélyi birtokon, amik meghatározzák az erjedési folyamatokat és ezáltal a készülő tételek minőségét. Amellett, hogy az idei szüret során már a borászat új, szüretelő kombájnja is segíti a munkálatokat, a Hilltop megújította a teljes hűtőrendszert, így az eddiginél még pontosabban és hatékonyabban szabályozhatók a folyamatok, akár mobiltelefonról is. Emellett megkezdődött a feldolgozó rendszer teljes átalakítása is, aminek köszönhetően például bekerült egy olyan berendezés is a rendszerbe, aminek köszönhetően a szőlő már hűtve, kb. 10 Celsius fokos hőmérséklettel érkezik a garatból a présbe. Az eljárásnak köszönhetően a szőlőben megtalálható gyümölcsös illatok és aromák nem tudnak oxidálódni, frissek és üdék maradnak – ezzel a Hilltop védjegyének számító illatos és aromás borok még magasabb szintre emelkedhetnek.

A jelenlegi optimista várakozásokat a természet és az időjárás sokszor befeketítette azért az előző szüret óta eltelt hónapokban. Tavasszal a megszokotthoz képest egy hónappal később pattantak ki az első rügyek a Neszmélyi borvidék szőlőin és a nyár sem hozta be a lemaradást – az első szőlőket csak viszonylag későn, szeptember elején kezdhették el szedni a vidék borászatai. A nyári szélsőséges időjárás sem kímélte a környéket, júniusban egy, a Hilltop történetében évek óta nem tapasztalt jégverés károsította a növényeket, ami csak a borászat birtokán 200 hektár körüli területet érintett, nem említve a környező kisebb borászatok által elszenvedett károkat. A szüret eddigi tapasztalatai alapján a nehezítő körülmények ellenére is jó az idei minőség, szépen alakulnak a cukorfokok, bár a savak még magasak, így az időjárás közreműködésére is szükség van, hogy valóban kiemelkedő legyen az aktuális évjárat.

Az idei szüret eredményeként palackba kerülő első borokat, például a Hilltop egyik legnépszerűbb termékét, az Irsai Olivért várhatóan már pár hét múlva, október végén, november elején palackban is meg lehet kóstolni, de érdemes lesz várni az érettebb, kiforrottabb tételekre is.

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Farkassügér céklakrémmel és édesburgonyával

Farkassügér céklakrémmel és édesburgonyával

A farkassügért nem csak azért szeretem, mert roppant egyszerű vele dolgozni, hanem mert sokoldalúan felhasználható különböző köretek mellé is. A múltkor készítettem hozzá grillezett ananászos salátát, de mivel most több szabadidővel rendelkeztem, egy összetettebb köretet csináltam mellé. Elkészítése viszont nem igényel nagyobb konyhai tapasztalatot, így […]

Zamatos rozé

Zamatos rozé

Pinot noir: sokan rajonganak érte, mások pedig nem értik, miért ilyen nagy körülötte a felhajtás. A francia eredetű szőlőfajta igazi primadonna: szinte mindenre érzékeny, hajlamos valamennyi gombás betegségre és rothadásra is, s csak a legnagyobb odafigyelés és különleges bánásmód mellett ad kiváló borokat. A vékony […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .