Újbor Neszmélyről – Milyen lett az idei évjárat?

Újbor Neszmélyről – Milyen lett az idei évjárat?

Borászkörökben mindig az a legfontosabb kérdés, hogy vajon milyen is lesz egy adott évjárat. A hivatalos megfogalmazás szerint az újbor egészen addig tekinthető újnak, amíg ki nem jönnek a következő év friss tételei, azaz egy teljes esztendőn keresztül. Ám a bor élő anyag, ezért folyamatosan változik, mindig más arcát mutatva meg a borkedvelőnek.

Az újdonság ereje

A friss bor fontos jellemzője, hogy még „élénken emlékszik” a szőlőre, amiből készült, vagyis különösen üde, kicsit „kócos”, gyümölcsös és aromás. Ez főképp azoknak a tételeknek áll jól, amelyektől pontosan ezt várjuk el. Ilyen az Irsai Olivér vagy a rosé, amik alapvetően nem tartogatásra születtek. Ugyanakkor egy jó chardonnay amilyen izgalmas első kóstolásra, annyi értéket tartogat későbbre is. Ahogy érik, úgy simulnak egymásba a savak és az alkohol, az idők során pedig kerekebbé, harmonikusabbá válik. Hogy milyenné formálódik, azt természetesen befolyásolja a szüret időpontja, az alkalmazott technológia és a tárolás körülményei is.

De milyen is lesz a 2021-es évjárat?

A 2021-es év a Neszmélyi borvidéken nehéz volt, hiszen a szőlő egy hónappal később „ébredt”, az időjárás pedig nem adott elég lehetőséget arra, hogy behozza magát, így a szüret is csúszott. „Bár a komplex, testes vörösboroknak kevésbé kedvezett ez az évjárat, összességében kifejezetten jó borok születtek. Aromásak, zamatosak, gyümölcsösek lettek. Igaz, kicsit magasabb savtartalommal, mint más években, ám ettől csak még izgalmasabb lett a végeredmény. Ez az olyan fajtáknak állt igazán jól, mint az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a szürkebarát vagy a királyleányka. A chardonnay pedig egészen új, izgalmas karaktert öltött.” – értékelte az idei évet Kamocsay Ákos, a Hilltop Borászat főborásza.

Hogyan kóstoljunk újbort?

A legfontosabb kérdés, hogy megvan-e benne a fajtajelleg, azaz az adott fajtára klasszikusan jellemző illat- és ízjegyek. A savaknak is fontos szerepük van, hiszen azok adják a bor gerincét. Ha megfelelő a savösszetétel, finom savérzetet tapasztalunk. A végső ítéletet pedig mindig az összkép mondja ki egy-egy tétel fölött. Leegyszerűsítve az, hogy ízlett-e vagy sem. Ha nem tapasztalunk kilógó ízérzetet, vagyis minden a helyén van.

Hogy igazodj el a borok között?

Például keresd az aromatérképet. A Hilltop-palackok címkéjén látható aromakörök nemcsak díszítőfunkciót látnak el. Felrajzolják az egyes tételekben található jellemző íz- és illatjegyeket, megmutatva azt is, hogy melyik mennyire hangsúlyosan jelentkezik. A könnyen értelmezhető színes térkép segít eligazodni az aromák és zamatok világában, izgalmas utazásra invitálva a borrajongót. Ha szeretnél többet megtudni az aromakörökről, nézd meg az alábbi videót: Érezd+ Neszmélyt! Ismerd meg az aromaköröket! Fedezd fel, érezd+!

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

A múltkori serpenyős süllő recept után következzen ismét egy olyan étel, aminek elkészítése bruttó 20 percet vesz igénybe. Ráadásul minden különösebb konyhai gyakorlat nélkül elkészíthető, nem mellesleg alig kell hozzá néhány alapanyag. Aki szereti a halat és a garnélát, annak ideális ebéd vagy vacsora. Aki […]

Nincs ünnep bor nélkül – Hilltop húsvéti borajánló

Nincs ünnep bor nélkül – Hilltop húsvéti borajánló

A húsvét, ahogy az elnevezés is mutatja, hagyományosan az ünnepet megelőző böjt megtöréséről szól, amikor előkerülnek a legjobb falatok, és hű kísérőik, a legjobb italok. Természetesen nem hiányozhat az asztalról a minőségi bor sem. Olyannyira, hogy ilyenkor készül a tradicionális borleves is. Hilltop húsvéti borajánló! […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .