Új köntösbe öltözve

Új köntösbe öltözve

Megújult címkékkel köszönti a nyarat a könnyen felismerhető, jellegzetesen friss, gyümölcsös és virágos illatú tételeiről híres borászat, a Hilltop. Borsora címkéin egyedi aromatérképpel ábrázolja azt, hogy az adott tételre milyen ízek és aromák jellemzők, így még a laikusabb borfogyasztók is könnyen megtalálják, melyik bor illik legjobban az ízlésükhöz.

Az aromakört évtizedek óta használják borkóstoláshoz. Dr. Ann C. Noble, a davis-i Kaliforniai Egyetem professzora találta ki a nyolcvanas években, amikor kutatásai során arra lett figyelmes, hogy a képzetlen borfogyasztók számára nehézséget okoz, hogy kifejezzék, borkóstolás során milyen aromákat éreznek a borban, ahogy az is, hogy az egyes tételeket íz- és illatjegyeik szerint összehasonlítsák. Noble professzor az aromakört így egyfajta segédeszközként alkotta meg: kör alakú skálákon helyezte el a jellemző aromákat a gyümölcsöstől a fáson át a fűszeresig sokféle jegyet meghatározva, az aromákat pedig a könnyebb azonosíthatóság kedvéért színekkel is jelölte. A körök elsődleges, másodlagos, de akár harmadlagos aromákat is leírnak, így segítenek lebontani az ízélményeket, és megfogalmazni a kóstolt tétel jellemző jegyeit. Az aromakör így kiegészíti az érzékszervi észlelést, segít megjegyezni a kóstolt borokat, sőt azonosítani a kedvelt íz- és illatjegyeket, és persze, megosztani az élményt másokkal is.

A Hilltop 2021-ben megújult címkéin is ezt az aromakört használja egy letisztultabb, könnyen értelmezhető formában. A borászat borai nyolcfajta íz- és illatvilágon (egzotikus, virágos, növényes, parfümös, ásványos, piros gyümölcsös, csonthéjas és fehér gyümölcsös) keresztül mutatkoznak be a címkéken. Így minden tétel címkéjének mintázata és – az adott aromakörhöz igazodva – a címke színe is más, egyedi. Az egyes tételekben érezhető ízek és illatok intenzitását az adott borra jellemzően a címkén szereplő aromakör skálái mentén kirajzolódó színes aromatérkép mutatja meg. Az aromatérképet „leolvasva” a Hilltop borai között így mindenki könnyedén eligazodik és megtalálja a maga kedvencét.

A Hilltop megújult címkéin keresztül egyúttal a Neszmélyi borvidéket is szeretné „feltenni” a borfogyasztók térképére, hiszen a Hilltop borok gyümölcsössége és illatossága nem kis részben a régió csodálatos természeti adottságainak köszönhető. A római kor óta ismert, Szlovákiával határos, Dunára néző dűlőkön elterülő borvidék klímája és talajösszetétele az üde fehérboroknak különösen kedvez. A régió oltalom alatt álló borai kellemesen virágosak, gyümölcsösek és illatosak. A fehérborok halványzöldtől a szalmasárgáig terjedő színű tételeiben szinte megcsillanni látszik a neszmélyi dűlőket sütő napfény, így akár neszmélyi Irsai Olivért, chardonnay-t vagy olaszrizlinget választunk, nem fogunk csalódni!

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Farkassügér grillezett ananászos salátával

Farkassügér grillezett ananászos salátával

A farkassügér elkészítésének titka az egyszerűségben rejlik. Ha egy laza ebédre vagy vacsorára vágytok, ez a grillezett farkassügér filé tökéletes választás. Egyszerűen és gyorsan elkészül, alig kell hozzá néhány alapanyag, így érdemes kipróbálni akár rohanós hétköznapokon is. Szerencsére már több hazai boltban teljesen konyhakészen kapható, […]

Nyári frissítő buborék

Nyári frissítő buborék

Mint arról már korábban beszámoltam, a Hilltop Borászat új arculattal, azaz új címkékkel jelent meg a közelmúltban a piacon. Dr. Ann C. Noble, a davis-i Kaliforniai Egyetem professzora által a nyolcvanas években kitalált aromakört azóta is nagy sikerrel használják borkóstoláshoz. Ennek lényege, hogy elsődleges, másodlagos, […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .