Új köntösbe öltözve

Új köntösbe öltözve

Megújult címkékkel köszönti a nyarat a könnyen felismerhető, jellegzetesen friss, gyümölcsös és virágos illatú tételeiről híres borászat, a Hilltop. Borsora címkéin egyedi aromatérképpel ábrázolja azt, hogy az adott tételre milyen ízek és aromák jellemzők, így még a laikusabb borfogyasztók is könnyen megtalálják, melyik bor illik legjobban az ízlésükhöz.

Az aromakört évtizedek óta használják borkóstoláshoz. Dr. Ann C. Noble, a davis-i Kaliforniai Egyetem professzora találta ki a nyolcvanas években, amikor kutatásai során arra lett figyelmes, hogy a képzetlen borfogyasztók számára nehézséget okoz, hogy kifejezzék, borkóstolás során milyen aromákat éreznek a borban, ahogy az is, hogy az egyes tételeket íz- és illatjegyeik szerint összehasonlítsák. Noble professzor az aromakört így egyfajta segédeszközként alkotta meg: kör alakú skálákon helyezte el a jellemző aromákat a gyümölcsöstől a fáson át a fűszeresig sokféle jegyet meghatározva, az aromákat pedig a könnyebb azonosíthatóság kedvéért színekkel is jelölte. A körök elsődleges, másodlagos, de akár harmadlagos aromákat is leírnak, így segítenek lebontani az ízélményeket, és megfogalmazni a kóstolt tétel jellemző jegyeit. Az aromakör így kiegészíti az érzékszervi észlelést, segít megjegyezni a kóstolt borokat, sőt azonosítani a kedvelt íz- és illatjegyeket, és persze, megosztani az élményt másokkal is.

A Hilltop 2021-ben megújult címkéin is ezt az aromakört használja egy letisztultabb, könnyen értelmezhető formában. A borászat borai nyolcfajta íz- és illatvilágon (egzotikus, virágos, növényes, parfümös, ásványos, piros gyümölcsös, csonthéjas és fehér gyümölcsös) keresztül mutatkoznak be a címkéken. Így minden tétel címkéjének mintázata és – az adott aromakörhöz igazodva – a címke színe is más, egyedi. Az egyes tételekben érezhető ízek és illatok intenzitását az adott borra jellemzően a címkén szereplő aromakör skálái mentén kirajzolódó színes aromatérkép mutatja meg. Az aromatérképet „leolvasva” a Hilltop borai között így mindenki könnyedén eligazodik és megtalálja a maga kedvencét.

A Hilltop megújult címkéin keresztül egyúttal a Neszmélyi borvidéket is szeretné „feltenni” a borfogyasztók térképére, hiszen a Hilltop borok gyümölcsössége és illatossága nem kis részben a régió csodálatos természeti adottságainak köszönhető. A római kor óta ismert, Szlovákiával határos, Dunára néző dűlőkön elterülő borvidék klímája és talajösszetétele az üde fehérboroknak különösen kedvez. A régió oltalom alatt álló borai kellemesen virágosak, gyümölcsösek és illatosak. A fehérborok halványzöldtől a szalmasárgáig terjedő színű tételeiben szinte megcsillanni látszik a neszmélyi dűlőket sütő napfény, így akár neszmélyi Irsai Olivért, chardonnay-t vagy olaszrizlinget választunk, nem fogunk csalódni!

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Húsmentes recept: mézes-mustáros sült karfiol, zöldborsópürével

Húsmentes recept: mézes-mustáros sült karfiol, zöldborsópürével

A magyar konyha nem éppen a kalóriaszegény ételeiről híres, és némi túlzással még a húshoz is húst eszünk. A túlzásba vitt húsfogyasztás természetesen nem csak magyar sajátosság. Mint arról már egy korábbi, vitaindító írásomban is írtam, a mai társadalom soha nem látott mértékben zsákmányolja ki […]

30 perces spenótos kagyló

30 perces spenótos kagyló

Ha egy könnyű, finom és egészséges ebédre vagy vacsorára vágytok, akkor ezt a fehérboros bébispenótos feketekagylós receptet imádni fogjátok. Elkészítése előkészületekkel együtt nagyjából fél órát vesz igénybe, így még a rohanós hétköznapokban is gyorsan összedobható. Pirítós kenyérrel és egy pohár fehérborral az igazi. Bébispenótos feketekagyló, […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .