Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Legalábbis a jelenlegi helyzetben ez nem igazán várható. Nem azért mert nem lenne elég jó, és most nem a nagy átlagra, vagy a kétfilléres hungarikumnak csúfolt alsópolcos bikavérekre gondolok. Sokkal inkább azért, mert nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi a „magyar bor”. Ahogyan azt sem, hogy mit szeretnénk üzenni vele a világnak. Úgy szeretnénk világhírűek lenni, hogy nem rendelkezünk elegendő mennyiséggel a külföldi piacra, közben a drótkerítés eme végéből rögeszmésen keressük ezt a piacot. „A magyar bort Magyarországon kell meginni” – írja a nálam sokkal okosabb és tapasztaltabb Albert Gazda, én pedig megváltó gondolatok helyett inkább idemásolok az eredeti szövegből néhány vitaindító mondatot:

 „Semmiből sincs elegendő. Arra a pár százezer palack kadarkára kéne építeni? Vagy az olaszrizlingre? A kékfrankosra? Ugyan már. Az osztrákoknak van veltelinijük, a németeknek rizlingjük, az új-zélandiak rámentek a sauvignon blanc-ra, az argentinok a malbecre, mindből mennyiséget is tudnak prezentálni, minden minőségi kategóriában, úgy sikeresek. A magyarok ehhez képest még azt sem tudják (újfent: húsz éve), hogy mi legyen a bormarketing célja. Az, hogy eladjuk külföldön, amink van, vagy az, hogy idehozzuk a külföldet, és itassuk meg vele Magyarországot. Szerintem az utóbbi kéne legyen a középpontban, de nem hiszem, hogy a meccs eldőlt volna. Közben olyan hülyeségekre megy el a pénz, mint a nemzeti borkiválóság program (már a projekt címe is borzalmas), könyveket adnak ki arról, hogy szakértők borokat kóstolnak, és azt hiszik, hogy ez bárkinek is jó vagy hasznos. Rajtuk kívül.”

A magyar bor többsége inkább a magyar torkokon folyjon le! Évről-évre egyre jobb minőségben, minden más relatív.

Matua Pinot Noir 2015

Kis idő kell a szellőzésre, de aztán szépen kibontakoznak a rétegei. Illatában vadcseresznye, málna, édes-és zöldfűszerek, kakukkfű, rozmaring, amelyeket kontúrba zárnak a piros bogyós gyümölcsök és az eper különféle variációi: a frisstől a kandírozott eperig. A háttérben kis csokoládés felhang és némi virágok. Kóstolva a piros bogyós gyümölcsök viszik a főszerepet, sok ribizli, cseresznye, meggy, hecsedli teszik izgalmassá a kortyot, kis zöldfűszerrel társítva. Könnyed test, médium mínusz tannin és kellemes fanyarság a végén- pont olyan, amilyen egy jó szomjoltó bornak lennie kell. Másnapra ne nagyon tartogassuk, de ez nem egy lehetetlen feladat. Első nap épp, hogy eléri a tízes skálán a 6 pontot, másnap inkább 5+ a jutalma.


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]1 thought on “Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!”

 • Néhány mondatot idéznék a Matua borászatban dolgozó
  szekszárdi borász ismerősöm tett közzé a napokban:
  “Beoltottam a tételt 40 kg élesztővel”
  “Még nyomok hozzá 7 tonna cukrot”
  “Balra a kék pólós a kémikus a cégnél”
  Ne törekedjünk a világhírre , legyünk csak szimplán jók!!
  Vidám felvonulást mindenkinek!
  Postap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .