Szalonna luxus kivitelben

Szalonna luxus kivitelben

Hétköznap tökéletesen megfelelnek a gyorsan elkészíthető ételek, hiszen nincs is annál jobb érzés, mint pár perc alatt valami könnyen összedobható ételt varázsolni ebédre vagy vacsorára az asztalra. Viszont vannak olyan ráérős vagy különleges napok, amikor nem sajnáljuk sem a pénzt sem az időt arra, hogy kényeztessük magunkat vagy a párunkat. Pontosan ilyen ez az étel is, melyhez egy hagyományos módon készített pezsgőt vagy egy tartalmasabb, de savakban gazdag tokaji furmintot ajánlok.

Homár hasaalja szalonnával, almás-fügével

Hozzávalók:

  • 2,5-3 kg bőrös hasaalja szalonna (kb. 150 gr adagonként)
  • 70 gr homárfarok
  • 30 gr vaj
  • 1 db Bramley alma
  • 5 gr kristálycukor
  • 1 db friss füge
  • 10 gr sziksófű
  • ½ citrom
  • só, bors, ízlés szerint
  • díszítésre vérsóska, más néven erdei sóska

A zöldségkeverék alap elkészítéséhez (Mirepoix):

  • 1 db hagyma
  • 2 db répa
  • 1 db zeller
  • 500 ml fehér bor (célszerű azt a bort használni, amit az ételhez is fogyasztunk)

Készítési mód:

Megsózzuk a hasaalja szalonnát, és elkészítéséig szobahőmérsékleten tartjuk. Egy mélyebb tepsibe hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a hasaalja szalonnát, és a bort, majd alufóliával letakarjuk és behelyezzük a 145 fokos sütőbe nagyjából 4 órára. Eltávolítjuk a fóliát, 165 fokra emeljük a hőmérsékletet és további 45 percig sütjük, hogy a bőre szép ropogós legyen. Ha végeztünk, a hasaalja szalonnát két tepsi közé tesszük, majd a tetejére súlyokat helyezünk, hogy megtartsuk a formáját. 

Közben a 400-600 grammos homárt 8 percig főzzük, majd megpucoljuk.     

Az almát héjával együtt felkockázzuk, hozzáadunk egy kanál kristálycukrot és a fél citrom levét. A fügét nagyjából 15 percre a 200 fokos sütőbe helyezzük. Közben egy serpenyőben a sziksófűt vajban 3 perc alatt elkészítjük.

Tálalás:

A hasaalja szalonnát körülbelül 150 grammos darabokra szeleteljük, egy serpenyőben a homárt kis vajban gyorsan átforgatjuk, és a képen látható módon, vagy ízlés szerint tálaljuk. 

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Recept és ételfotó: Papara Lucian


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..