Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2020. október 07.

Szalonna luxus kivitelben

post

Hétköznap tökéletesen megfelelnek a gyorsan elkészíthető ételek, hiszen nincs is annál jobb érzés, mint pár perc alatt valami könnyen összedobható ételt varázsolni ebédre vagy vacsorára az asztalra. Viszont vannak olyan ráérős vagy különleges napok, amikor nem sajnáljuk sem a pénzt sem az időt arra, hogy kényeztessük magunkat vagy a párunkat. Pontosan ilyen ez az étel is, melyhez egy hagyományos módon készített pezsgőt vagy egy tartalmasabb, de savakban gazdag tokaji furmintot ajánlok.

Homár hasaalja szalonnával, almás-fügével

Hozzávalók:

  • 2,5-3 kg bőrös hasaalja szalonna (kb. 150 gr adagonként)
  • 70 gr homárfarok
  • 30 gr vaj
  • 1 db Bramley alma
  • 5 gr kristálycukor
  • 1 db friss füge
  • 10 gr sziksófű
  • ½ citrom
  • só, bors, ízlés szerint
  • díszítésre vérsóska, más néven erdei sóska

 

A zöldségkeverék alap elkészítéséhez (Mirepoix):

  • 1 db hagyma
  • 2 db répa
  • 1 db zeller
  • 500 ml fehér bor (célszerű azt a bort használni, amit az ételhez is fogyasztunk)

 

Készítési mód:

Megsózzuk a hasaalja szalonnát, és elkészítéséig szobahőmérsékleten tartjuk. Egy mélyebb tepsibe hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a hasaalja szalonnát, és a bort, majd alufóliával letakarjuk és behelyezzük a 145 fokos sütőbe nagyjából 4 órára. Eltávolítjuk a fóliát, 165 fokra emeljük a hőmérsékletet és további 45 percig sütjük, hogy a bőre szép ropogós legyen. Ha végeztünk, a hasaalja szalonnát két tepsi közé tesszük, majd a tetejére súlyokat helyezünk, hogy megtartsuk a formáját. 

Közben a 400-600 grammos homárt 8 percig főzzük, majd megpucoljuk.     

Az almát héjával együtt felkockázzuk, hozzáadunk egy kanál kristálycukrot és a fél citrom levét. A fügét nagyjából 15 percre a 200 fokos sütőbe helyezzük. Közben egy serpenyőben a sziksófűt vajban 3 perc alatt elkészítjük.

Tálalás:

A hasaalja szalonnát körülbelül 150 grammos darabokra szeleteljük, egy serpenyőben a homárt kis vajban gyorsan átforgatjuk, és a képen látható módon, vagy ízlés szerint tálaljuk. 

Recept és ételfotó: Papara Lucian

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!