Húsvéti borajánlat

Húsvéti borajánlat

Et resurrexit tertia die (És harmadnapra feltámadott)

„És megérzik a fényt a gyökerek. És szél támad. És fölzeng a világ.” Pilinszky

Közeleg a Húsvét, ami régi életünket ugyan nem hozhatja vissza, de lélekben talán segít felülemelkednünk az utóbbi időszak erőt próbáló feladatain, miközben önuralmunk pallérozódik a tehetetlenség látszatától. Ehhez a munkához segítségként néhány bort ajánlanék az ünnepi asztalra. Csopak, Olaszliszka, Balatonszőlős, Badacsonytomaj, Etyek és Mád termőhelyeiről választottam számomra kedves tételeket, amik közül kifejezetten húsvéti ihletésű fogások borpárjaként többel is dolgoztam korábban.

Forrás: Homola Pince Facebook

A sonka-torma-kalács szentháromság fontos elemeként mifelénk a húsvéti kalács nem édes, hanem sós, hiszen Krisztus könnye van benne. Szégyellhetném is magam, ha borpárként nem Csopakról és környékéről ajánlanék mellé egy fantasztikus olaszrizlinget. Egyet választani viszont nem tudok, szóval lássuk, miből tudunk szemezgetni: Csopakról a Jásdi– Lőczedombi, a Szent Donát – Slikker, a Guden– Kertmög és a szitahegyi Homola– Black, Szőlősről pedig a „szomszéd” Figula Misi Sóskútja és eleve az egész dűlős olaszrizling sora, amiket elsősorban kihagyhatatlannak tartok. Sonkától, a füstölt csülkön át a bablevesig telitalálat mind, hiszen önmagukban is egész estét betöltő műsorszámok.

Forrás: Szent Donát Facebook

Ha már Csopak, akkor a környékbeliek érdekében természetesen nem szabad elfeledkeznem Tóth Gyula kimérve kapható berekhátijáról sem. Nem viccelek, alkalmi vétel, ha a 19-esből még van esetleg. Amennyiben valakinek Badacsony áll közelebb a szívéhez, akkor Borbély Tomi Bács hegy, vagy Karós Olaszrizlingjeit kóstolja mindenképpen a falatok mellé.

Forrás: Borbély Tamás Facebook

Aki ismer, tudja, hogy minden mellé is fehérbort ajánlok, nincs ez másként a bárány esetében sem. Tokaj-hegyalja lankáira, pontosabban Olaszliszka mesebeli tájaira kalandozunk, hogy Kvaszinger Laci Hatalos Furmintját kortyoljuk a főételünk mellé. A bárány és furmint kapcsolata szerintem amúgy a mennyben köttetett, aki viszont mégis ragaszkodna a vörösborhoz, az válassza Etyeket, hiszen a Haraszthy pince pinot noirja évek óta az egyik, ha nem a legjobb magyar pinot. A 2017-es különösen nagy kedvencem volt.

Forrás: Haraszthy pince Facebook

Amennyiben tervezünk desszertet, akkor a madártej-rákóczi túrós-vargabéles témakörnél maradnék és a mádi Barta pince szenzációs édes szamorodniját választanám, ha pedig nincs desszertünk, akkor is. Gyönyörű lezárása a vacsorának és a túrós, barackos édességek mellé is tökéletes társ. Nagyon komoly beltartalom, elegáns kivitelezés, ámulatba ejtő lecsengés – ezt tudja Tokaj. Lehetőség szerint szeretteink körében töltsük az ünnepet, a jó bor is társaságban tud igazán érvényesülni.

Nem kell már sokat várnunk, közeleg a feltámadás! Áldott Húsvétot mindenkinek!

Szerző: Blazsovszky Péter

Borítókép: Pixaby


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .