Idén is megrendezésre kerül az Olaszrizling Szerintünk

Idén is megrendezésre kerül az Olaszrizling Szerintünk

A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk esemény idén is megrendezésre kerül Csopakon. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok ad otthont a sétálókóstolónak, a kényelmes átjutást pedig transzferjárat biztosítja majd.

A Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok szervezésében hagyományosan minden év január végén – február elején kerül megrendezésre Csopakon az Olaszrizling Szerintünk elnevezésű esemény, amelyen közel 30 kiállító legjobb olaszrizlingjét lehet megkóstolni annak, aki időben megváltotta jegyét a rendezvényre. A két helyszín limitált befogadóképessége miatt csupán 100 jegy kerül értékesítésre, amelynek fele a vásárlási felület megnyitását követő első órában elkelt.

„A sétálókóstolóra a belépőjegyek mennyiségét a felére csökkentettük, hogy elkerüljük azt a veszélyt, amelyik minden boros rendezvényt fenyeget. Nem engedjük elkocsmásodni, meg akarjuk tartani a borászok és a borfogyasztók olyan beszélgetős fórumának, amely mindkét oldalnak élménnyel és tanulságokkal szolgál.” – mondta Jásdi István, a 2018-as rendezvény kapcsán.  

Miként minden évben, a rendezvénynek idén is van központi témája: ezúttal a HegyBoroké a főszerep. A HegyBor olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, amely a VineaBalaton (BalatonBor) második szintje, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A HegyBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, vakkóstolás útján derül ki, hogy adott évben ki jogosult Hegybor kategóriával ellátni termékét.

„A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.“ (forrás: Balatoni KÖR)

A HegyBorok piaci helyzetét és jelentőségét a rendezvényt megelőző napon zárt ajtók mögött vitatják meg a kiállító borászok, amelyről a szombati sajtótájékoztatón a szakma- és a sajtó képviselőit is tájékoztatják.

A rendezvény előtti sajtótájékoztatón jelen lesz: Jásdi István (Jásdi Pince), Kovács Tamás (Szent Donát Birtok), Gál Péter (FM), Dobosi Győző (Dobosi Pincészet és Vendégház).

A nyilvános sétálókóstoló időpontja: 2019. február 2, 14-18h. A két helyszín közötti ingázást mint minden évben idén is ingyenes transzferbusz teszi lehetővé. Idén 26 kiállító teszi tiszteletét a rendezvényen, a Balatoni régió mellett érkezik vendég az Egri, Zalai és Somlói Borvidékről is, valamint a Felvidéken található Kürt városából is.

Információk:

Rendezvény: https://www.facebook.com/events/2236758369922105/

HegyBor: https://balatoni-kor.hu/hu-HU/HegyBor

Sajtókapcsolat: Kalmár Borbála, kalmar.borbala@kostolom.hu; +36302140323

Kiállítók teljes listája:

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

Bakó Ambrus Borászata

Borbély Családi Pincészet

Bussay Pincészet

Csiszár Család Pincészete

Dobosi Pincészet

Figula Pincészet

Gál Lajos Pincészete

Guden Kisbirtok

Gyukli Pince

Homola Pincészet

Jásdi Pince

Káli Kövek Borászat

Kasnyik Családi Pincészet

Laposa Birtok

Martinus Birtok

Pálffy Pince

Petrányi Pince

Sabar Borház

Skrabski Pince

Somlói Vándor Pince

Söptei Pincészet

Szászi Pince

Szent Donát Birtok

Villa Tolnay Bor- és Vendégház

Zelna Borászat

(készült a sajtóközlemény alapján, képek: Szabó Miklós)


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .