Évtizedek óta bizonyított tény a vörösbor gyógyhatása, eddig azonban az alkohollal szemben különböző okokból intoleráns emberek nem élvezhették ezt. A Bock Borászat új fejlesztése révén azonban hamarosan már ők is részesülhetnek az áldásos hatásokból.
„Nagyon szeretem a villányi vörösbort, és mindenkinek azt tanácsolom, hogy fogyasszon belőle naponta legalább egy pohárral, de felismertem, hogy sokan erre képtelenek, éppen ezért kezdtünk bele ebbe a fejlesztésbe” – magyarázza Bock József villányi borász, miért kezdett pincéje mellett milliárdos szőlőmag-feldolgozó kísérleti üzem építésébe, hogy – függetlenül a borfogyasztástól – mindenki számára elérhető legyen a villányi egészségvédelem.
A villányi kékszőlő magjában ugyanis a helyi borhoz hasonlóan megtalálhatók ugyanazok az antioxidánsok, polifenolok, amelyek igazoltan tumorellenes és egyéb, szó szerint szív- és érrendszer-erősítő hatással rendelkeznek. Ezt már nem csak a villányi borászlegenda mondja, hanem a Pécsi Tudományegyetem biokémikus egyetemi docense, Dr. Márk László is, aki több, mint egy évtizede dolgozik együtt a Bock Pincével, és kutatja a vörösbor-alapanyag áldásos hatásait.
A szakember felügyeletével már eddig is készítettek szőlőmagolajat és –őrleményt, ám a Bock Borászat most a külső feldolgozóktól is „függetlenedik”, és saját beruházás keretében, a világon egyedülálló módon nemcsak őrleményt, hanem a fejlesztés eredményeként úgynevezett retard tabletta formájában szedhető, az immunrendszert is erősítő, lassan felszívódó szőlőmag-készítményt is elő fog állítani.

Bock József 1948-ban született Villány mellett, Kisjakabfalván. Családja 1850 óta, a mindenki által Bokszinak becézett József 1981 óta termel kiváló borokat. Az 1990-es évek eleje óta szállodákban, csúcséttermekben is megkóstolhatók a borai, 1997-ben megkapta a szakma legmagasabb elismerését, az Év bortermelője lett.
A hazai és nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket elért Bock Borászat ma már Villány meghatározó pincészete. A borvidék legjobb dűlőiben található 70 hektár saját szőlő mellett további 70 hektár integrált területről készítenek évente összesen 7-800 ezer palack bort.
(Készült a sajtóközlemény alapján)