Mert Inni Jó

Mert Inni Jó

Amikor borászok társaságában, a pincészetnél kóstolunk, időnként az embert magával ragadja a történet, a borvidék hangulata, illetve a borász személyisége. Mi tagadás, néhányszor én is beleesek ebbe az érzésbe. Legutóbb éppen a Villányi borvidéken tett látogatásom alkalmával, amikor több órát töltöttem Ipacs Szabó István társaságában, jobbnál-jobb borokat kóstolva.

A borvidék mosolygós arca, a mindig jókedvű Ipacs Szabó István, akit sokan a Vylyan főborászaként is ismernek, a nászútra félre tett pénzéből 2009-ben saját kis családi pincészetet alapított Siklós-Máriagyűdön, ahol a természettel szoros együttműködésben a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben műveli a közel kéthektáros szőlőültetvényét. Mint mondja, amikor egy nyirkos, párás tavaszi napon meglátta ezt a területet, azonnal tudta, hogy itt akar saját szőlőt. S bár tudta, hogy mindez nagy kihívást fog jelenteni számára, mégis úgy érezte, hogy nem lenne teljes az élete, ha nem vállalná fel. Csak kékfrankost és cabernet franc-t művel, amelyből évente nagyjából 10-12 ezer palack bort készít. Aki bővebben is kíváncsi a pincészetére, az kattintson IDE, vagy olvassa el a vele készített régebbi interjúmat ITT.

Ipacs Szabó István mögött már több mint 20 szüret van Villányban, intelligens borász, és az évek alatt megszerzett tudást a saját borainál is kamatoztatja. Mint például ennél a cabernet franc és kékfrankos prémium házasításnál, mely Inni Jó néven került a palackba. Gazdag, meleg tónusú, finoman fűszeres és kedves illatában a gyümölcsök tobzódnak. A szilva, érett fekete cseresznye, áfonya, és az erdei fekete gyümölcsök szépen kiegészülnek a hordóból származó édes jellegű fűszerekkel. Némi tejkaramella, étcsoki és szilvalekvár tovább színesítik aromáját. Szájban a fűszerek dominálnak, ízjegyei szépen visszaadják az illatában tapasztaltakat. Puha, lágy tannin, délies karakter, hosszú és finom korty. Elegáns és jól csúszik, melytől az embernek megjön a kedve, hogy ismét megtöltse vele a poharat. Ez a finom bor messze több, mint amit az árazásából sejthet a fogyasztó. Elegancia és szofisztikáltság, csupán 3000 Ft-ért. Ipacs Szabó István szerint a mindennapok küzdelmein felülemelkedve, örömet szeretne adni a boraival. Kóstolva borait, mi mást is mondhatnék, mint hogy: sikerült, köszönöm István, és nagyon megérdemelnéd, hogy jövőre te legyél a Borászok Borásza! Ha így lesz, az utolsó palack Inni Jó boromat ebből az alkalomból bontom fel.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Jó kis programot szervezett május 5-re Bock József és managementje, amelyre én is kaptam meghívást. A Dűlőről-dűlőre exkluzív eseményről, amint lesz egy kis időm majd természetesen beszámolok, de addig IDE kattintva láthattok néhány fotót. A közel hatórás program lezárásaként a Bock Óbor Étteremben pedig egy […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .