Ismét aktuális lesz a kérdés: Quo vadis Villányi Franc?

Ismét aktuális lesz a kérdés: Quo vadis Villányi Franc?

És hogy a választ megtaláljuk, el kell látogatnunk Villányba. Pontosabban november 24 és 25 között, amikor is rendezésre kerül a 3. Franc&Franc, azaz a Cabernet franc fórum és kóstolónap. Aki Villányért és a szőlőfajtáért rajong, annak ez egy jó program. November 13-án, a budapesti Bock Bisztróban jártam a sajtótájékoztatón, úgy, hogy gyorsan összefoglalom nektek miről is volt szó. De előtte még egy gyors múlt idézést tartok, hátha esetleg valaki nem tudja még mi is a Villányi Franc márka.

A Villányi-borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első Franc&Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor is a Loire-menti cabernet franc termelőket és boraikat látták vendégül. A két éve bevezetett Villányi Franc márkanév a prémium és super prémium villányi cabernet franc borok közösségi megnevezése, amely saját logóval és márkajelzéssel rendelkezik már. Ez a folyamat egy hosszú ideje tartó együtt gondolkodás és összefogás gyümölcseként valósult meg. Mint ismeretes a cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként csak ritka esetben jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol a borszakma szerint, a borvidék különleges termőhelyének és klímájának köszönhetően a szőlőfajta megtalálta az igazi otthonát. Jelenleg az ültetvények 14%-át teszi ki. Ami a fajta eredetét illeti, a cabernet franc, a cabernet sauvignon „apukája” és Bordeaux-ból származik. Kiemelkedő minőségre pedig a Loire-ban és Villányban képes. Utóbbinál, mint már említettem a prémium és super prémium kategóriákba sorolt 100% franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a fogyasztók elé. Míg a prémium max. 60 hl/ha terheléssel szüretelt szőlőből készülhet és egy éves fahordós érlelést kap, addig a super prémium maximum 35 hl/ha terheléssel és minimum egy évet tölt hordóban és egyet palackban.

A sajtótájékoztatón Bock József, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a Villányi-borvidék nagyon hisz a cabernet franc-ban és természetesen a Villányi Franc márkában. Bár nem szeretne semmilyen más borvidéket értékelni, mégis sok más borvidékhez képest – legyen az Tokaj, Balaton, Szekszárd vagy Eger – a Villányi-borvidék esélyei nagyon minimálisak, éppen ezért Villány csak a magas borminőséggel tudja magát kiemelni és a felszínen tartani.

villányi falatok Pauli Zoltán módra - sajtótájékoztató
villányi falatok Pauli Zoltán módra – sajtótájékoztató

2017. november 24. péntek, Mokos Pincészet Palkonya

Az első napon a szakmai fórumon előadást tart többek között Bock József, Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Horkay András az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Fiáth Attila, a Corvinus Egyetem docense, Szik Mátyás sommelier, Herczeg Ágnes borszakértő, Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Bárczi-Elek Ágnes, az Auchan beszerzési vezetője, de a rendezvény vendége lesz Peter McCombie Master of Wine is. A fórum résztvevői előzetes regisztrációt követően az info@borut.hu –n, ingyenesen részt vehetnek Gereben Zita Kvintet péntek esti koncertjén is 21.00 órától a Bock Pince kupolapincéjében.

2017. november 25. szombat, Villányi borvidék

Ezen a napon a közönség a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg a legújabb és már piacon lévő Villányi Franc-okkal. A program kora délelőtt köszöntővel és napindító koccintással kezdődik, majd öt kóstolóhelyszínen több mint 50 villányi, hazai és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg. A pincészetek közötti közlekedést a szervezők buszokkal biztosítják.

Helyszínek

Gere Attila Pincészete, Polgár Pince, Csányi Pincészet, Tiffán Pincészet, Bock Pince


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .