Közös főzést és borkóstolót tartott őszi ízekre hangolva a Nagygombos Borászat és Fűszeres Eszter. A Makifood Főzőiskolában megtartott eseményre a Wineglass Communication meghívására a WineArtCulture is hivatalos volt, amelyre Tóth Zsófia, az oldal vendégszerzője látogatott el.
A főzés alkalmával két ételt készítettünk el: elsőként a mustos céklalevest karamellizált szőlővel, majd az egzotikus ízeket felvonultató indiai csirkefalatokat. Arról, hogy miért éppen erre a két receptre esett a választása, Eszter így mesélt: „Amikor összejövünk a barátokkal, akkor mindig borral indítjuk a beszélgetést, a rozé pedig nekem egy tökéletes társasági bor. A mustos céklaleves azért telitalálat egy ilyen alkalomra, mert forrón, langyosan, sőt hidegen is finom. Nem baj, ha nem mindenki egyszerre ül vele asztalhoz, vagy ha leteszi valahol a tálkáját, és csak a pohárral megy tovább, majd később fejezi be a levest. Az nekem is meglepetés volt, amikor az indiai csirkefalatokat összekóstoltam a Nagygombos rozéval, mert inkább egy édes tokajit képzelne mellé az ember, de ha egy picit visszafogjuk a fűszerezést, akkor elképesztően jól működik együtt. Apró kis kosárkákba töltve, beszélgetés közben is könnyen lehet enni belőle, borospohárral a kézben.”
Mindenki fakanalat, kést ragadhatott, aki érzett magában elhivatottságot a főzés iránt, de én inkább a befejező műveleteknél voltam jelen és a díszítésnél járultam aktívan hozzá az elkészült falatkák esztétikai megjelenéséhez. Közben musttal és a 2018-as friss, szűretlen, derítetlen rozéval frissíthettük fel ízlelőbimbóinkat, valamint különböző borszőlők megkóstolására is lehetőség nyílt. Én mindig is kíváncsi voltam, milyen lehet például a cabernet sauvignon szőlőként. Kiderült, hogy apró szemű, vastag héjú, kevésbé élvezetes, mint csemegeszőlő rokonai, viszont a bíbor kadarka (bíborka) vagy a blauburger borszőlőként is kifejezetten ízletes lédús, zamatos bogyóival. Utána közös vacsora következett és az őszi ízekhez Takács-Barta Anna borász ajánlott rozé borokat. A 2017-es Rosé Cuvée merlot és zweigelt házasítása egy könnyed, gyümölcsös bor, ami a mustos céklalevessel szépen harmonizált. Emellett a borászat olyan, itthon ritkaságnak számító fajtával is foglalkozik, mint a burgundiai eredetű gamay noir. A Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2017 az acéltartályok mellett részben zempléni tölgyfa hordóban érlelődik, ennek köszönhetően a korty picivel teltebb és rétegzettebb is, ami ebben az esetben jól működött a currys indiai csirkefalatokkal.
Legújabban a rozé fagyi alapanyagként való felhasználására is akad példa: a 18+ And Less alkoholos fagylaltokat készít, és egyik legnépszerűbb tételükhöz rozét használ. A Makifood Főzőiskolában mi is megkóstolhattuk a rozéfröccs fagylaltot, ami rendkívül frissítő eper sorbet ízű, egy kis alkohollal megcsavarva.
A közös vacsora alkalmával Takács-Barta Anna borász elmesélte, hogy a szőlőben és borok készítésénél is fontos számukra a természetesség, ezért semmilyen adalékanyagot, aromát és színanyagot nem használnak, valamint nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ültetvény a leginkább környezetbarát permetezőszereket kapja. A bornak is megadják azt az időt, ami szükséges, nem siettetik a munkafolyamatokat, a palackozást. Így a rozérajongók általában a tavasz legvégén kóstolhatják a Nagygombos-borokat. „Olyan stílust választottam, ami a provence-i és spanyol rozék ízvilágát idézi. A komolyabb beltartalom, a krémesség, a szép gyümölcsösség és az, hogy időt adunk a bornak, mindez együtt teszi, hogy nem egy évszakra készülnek, így például ősszel sem kell lemondanunk a rozé élményéről, ráadásul a szezonális fogásokhoz is jól illenek.” – mesélte Takács-Barta Anna.
Az eseményen bebizonyosodott, hogy a rozénak nemcsak egy könnyed, nyári gyümölcsös italként van létjogosultsága, hanem sokoldalú, érlelhető és a gasztronómiában is fantáziadúsan felhasználható borként. Így bátran ajánlom, hogy igyunk rozét egész évben, és most szeretnék megosztani veletek egy receptet is, amit közösen készítettünk el a helyszínen.
Indiai csirkefalatok
Hozzávalók:
-
1 doboz mini tésztakosárka (ez különböző üzletekben beszerezhető)
-
20 dkg csirkemellfilé
-
½ kk koriandermag
-
½ kk csilipehely
-
20 dkg krémsajt
-
1 nagy fej lila hagyma
-
2 ek olívaolaj
-
1/2 ek vöröscurry-paszta
-
1 csokor petrezselyem
-
só