Janosh von Beőthy: Az ember tervez, Isten végez

Janosh von Beőthy: Az ember tervez, Isten végez

Janosh von Beőthy, a csobánci Piedone (ahogyan Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus nevezte az egyik írásában) már kétszer szerepelt részletesebben a WineArtCulture oldalon, ITT és ITT. János a Badacsonyi borvidéken, a Csobánc hegyen 2,5 hektárt művel 1997 óta. Ma már bioművelés keretében gondozza a szőlőt. Akit pedig bővebben érdekel az életútja, az kattintson a vele készített interjúm linkjére, IDE.

Most viszont következzen a sorozatom részeként Janosh von Beőthy 2019-es év értékelése termelői szempontból:

“Az év problémája a badacsonyi borvidéken már a 2018-as év őszével kezdődött, mivel a szokatlanul száraz időjárás miatt az év végén már hiányzott nagyjából 200 mm eső. Ez a mennyiség a szőlőnek már komoly fejlődési problémát okozhat a rá következő tavasszal. Szerencsére a metszés fennakadás nélkül lezajlott és a rettegett tavaszi fagyok sem okoztak semmilyen kárt. A kénes lemosó permetezés után a rügyfakadás rendben lezajlott, az időjárás kedvezett a hajtásválogatás elvégzésének is, és egy további kénes permetezéssel egy harmonikus, egészséges fejlődésnek örvendezhettünk. Ekkor jött az aranyat érő májusi eső olyan mennyiségben, hogy az őszi hiányt majdnem kiegyenlítette. A virágzás rendben lezajlott, de az azt követő sűrű esőzések – mivel én biológiai termelést folytatok és csak kontaktszerekkel permetezek – okoztak némi problémát. Később komoly peronoszpóranyomás érkezett a völgyből, de szerencsére ezt kivédtük, viszont a forróság és az aszály okozta kényszerérést a fehérszőlő megsínylette. Ezen szőlő szüretideje idén is korábban kezdődött, mint a 2010-es évek elején, ezért nagyon oda kellett figyelni a szüretelési időpontokra, mivel a fehérboroknál nem vagyok a magas alkoholtartalom híve. Így az öt fehér szőlőfajta teljes érésű szürete néha kisebb stresszhez vezetett, mert a szőlő melegedése miatt 10 óra felé már abba kellett hagynunk a munkát.  Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a szőlő mennyiségéhez képest kevesebb a must, ami a szárazságra vezethető vissza, mert a bogyó héja vastagabb a megszokottnál. A spontánerjedés mindenhol megfelelően elindult, és szép lassan folyt le, az előfejtéseket is rendben elvégeztük. Véleményem szerint a száraz ősz különösen kedvezett a vörös szőlőfajtáknak, mert sokáig kint tudtuk hagyni őket. Az októberi éjszakák már hidegek voltak és az almasav bomlása már a bogyóban megindult, amit a laboreredmények is igazoltak. Legnagyobb örömömre a Kadarka betöppedt és 25 mustfokkal szüreteltük, így idén is lesz „Shaman” (édes-nemes vörös, szerk.). A többi vöröst kb. 6 hétig kézzel csömöszöltük, majd a préselés után ülepítettük és utána eresztettük a hordóba, ahol a telet átalusszák. Összefoglalva, 2019 a jó évek közé sorolandó, annak ellenére, hogy a hozam megközelítőleg egy harmaddal kevesebb lett, mint 2018-ban. A fehérboroknál sikerült kikerülnünk a magas alkoholokat, de mégsem várok kiemelkedő csúcsborokat. Nem úgy a vörösöknél: különösen a kékfrankosnál számítok jó évjáratra, mert ennél a fajtánál a hőség pozitív hatással bír, mint azt a 2017-es és különösen a 2018-as év mutatja. De hát, az ember tervez, Isten végez – ahogy nagyapám szokta mondani. Én mindenestre bízom a pincémben érlelődő boraimban!”

Fotó: Janosh von Beőthy és a GoVolcanic tulajdona


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Csapody Balázs: Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Csapody Balázs: Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Ehhez viszont új mentalitást kell hozni a balatoni vendéglátásban, és el kell felejteni, hogy reggel elkészítik az ételeket, majd egész nap melegen tartják az infralámpa alatt – vallja Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, és a Magyar Bocuse d’Or […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .