Grillezve, sütve, töltve, párolva, rántva, köretként vagy akár önmagában, a tojásgyümölcsből, avagy a nálunk közismertebb nevű padlizsánból könnyen és változatos formában lehet tápláló és ízletes fogásokat készíteni. Nem mellesleg az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol: többek között megköti a szervezetünkben a felesleges vasat, a benne található nasuninnak köszönhetően pedig megvédi a sejtjeinket a károsodástól. Számtalan étel készíthető belőle, például a görögöknél a muszaka, a franciáknál a ratatouille, vagy Erdélyben a nálunk is jól ismert vinetta, azaz a padlizsánkrém. A vállalkozó kedvűek akár lekvárt is főzhetnek belőle. Nálam itthon leginkább töltött vagy grillezett formában kerül az asztalra, de ha az időm engedi és vidékre eljutok, akkor minden nyáron készül belőle krém és zakuszka. Természetesen a kertben faszénen készítve. Pár napig húsmentes napokat tartottunk a családban, így mivel a piacon sikerült friss rókagombát és szép padlizsánt találni, a hűtőben pedig még volt egy kis adag juhtúró, amit Erdélyből hoztam, a töltött padlizsánra esett a választás.
Hozzávalók (3 személyre):
-
3 db kisebb méretű padlizsán
-
30 dkg rókagomba
-
20 dkg juhtúró
-
5 szál zöldhagyma
-
4 db kisebb méretű paradicsom
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 csokor friss bazsalikom
-
olívaolaj
-
reszelt sajt, ízlés szerint
-
só, bors, chili, provence-i fűszerek