Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2022. július 08.

Ropogós kacsacomb lilakáposztás rétessel Takler módra

post

Egy ropogósra sült finom kacsacombnak lilakáposztás rétessel bizony nehéz ellenállni, főleg ha ez Szekszárd és egyben Magyarország egyik legismertebb pincészetének, a Takler Borbirtok saját, PRIMARIUS névre keresztelt éttermének konyhájából érkezik. Mert ez olyan finomra sikeredett, hogy kénytelen voltam Takler Andrást felhívni és elkérni a fogás receptjét.

Egyébként az egyedi tervezésű, különleges igényességgel kialakított, egyik emblematikus boruk után PRIMARIUS névre "keresztelt" A’la Carte éttermük, mint az a Takler Kúria honlapján is olvasható, a hagyományos, klasszikus ízekre épül, kreatív és folyamatosan megújuló étlappal, valamint a Takler borok teljes választékával várja egész év folyamán a vendégeket. De ha valaki mégsem tudna elutazni Szekszárdra, de kicsiben szeretné ugyanezt a hangulatot és a Takler borok teljes választékát élvezni, mindezt ízletes házias falatok, sajttálak, valamint Takler-receptúra által készített szalámik és sonkák kíséretében, akkor ezt is megteheti Budapesten, az Óbuda szívében 2021-ben megnyílt Takler Borbárban. De most jöjjön a már beígért recept… 

Ropogósra sült kacsacomb rozmaringos burgonyagratinnal, lilakáposztás rétessel

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db 250-300 g-os kacsacomb
  • 500 g kacsa vagy sertészsír
  • 1 kg burgonya
  • 2 dl 20 %-os tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 0,3 kg vöröshagyma
  • 0,8 kg lilakáposzta
  • 1 csomag réteslap
  • 3 db tojás
  • 0,1 kg aszalt szilva
  • 5 dkg búzadara
  • 1 dl étolaj
  • 0,5 dkg kristálycukor
  • bors
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • szerecsendió
  • 2 dl Takler Szenta-hegyi Kékfrankos

 

Kacsacomb elkészítése:

A tisztított kacsacombokat lesózzuk, tepsibe tesszük, majd a felolvasztott zsiradékkal színültig töltjük, hozzájuk pedig 4 szál kakukkfüvet, egy fej fokhagymát héjastul, valamint 1 fej darabolt vöröshagymát teszünk. 130 celsius fokos sütőben pedig 3 órán keresztül konfitáljuk, majd 200 fokon 10 perc alatt készre sütjük.  

Burgonyagratin elkészítése:

A hámozott burgonyát vékonyra gyaluljuk. A tejszínt 2 db tojással, sóval, borssal, szerecsendióval, illetve 2 szál aprított rozmaringgal összekeverjük. Összeforgatjuk a burgonyával, majd a kivajazott, morzsázott tepsibe tesszük, és már mehet is 40 percre a 150 fokos sütőbe.

Lilakáposztás rétes elkészítése:

A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk. Erre tesszük a félbe vágott vöröshagymát, a gyalult lilakáposztát, majd a Takler vörösborral és egy kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük. Fedő alatt készre pároljuk. A réteslapokat vékonyan megkenjük étolajjal, majd egymásra helyezzük. Eloszlatjuk rajta a párolt lilakáposztát, megszórjuk búzadarával és a darabolt aszalt szilvával, majd feltekerjük.
A tetejét 1 tojássárgája és tejföl keverékével megkenjük. 160 celsius fokon 30 percet sütjük.

Borajánlat:

Takler Szenta-hegyi Kékfrankos 2018

Takler Szenta-hegyi Kékfrankos 2018
Takler Szenta-hegyi Kékfrankos 2018, Fotó: Németi Sándor

Fiatalos, lendületes, komplex, remek egyensúllyal bíró kiváló kékfrankos. Rétegezett, kifinomult illat-és ízjegyek, komoly, ennek ellenére mégis laza mélységek jellemzik a bort. Szilva, friss- és érett erdei gyümölcsök, virágok, némi csokoládés nüanszok, valamint a szépen adagolt hordónak a fűszerei teszik izgalmassá. Lecsengése gazdag, tanninja beintegrált. Bővebben ITT írtam a borról.

Recept, borítókép: Takler Borbirtok

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia interjú
Gasztronómia

Répatorta mascarpone krémmel

2023. december 24.
Gasztronómia interjú
Recept
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!