Kacsamájjal töltött sertésborda Sabar olaszrizlinggel

Hamarosan előkerülnek a szekrény mélyéből az esernyők, gumicsizmák, és a melegebb ruhadarabok, de nem akarom senkinek a kedvét elvenni, főleg, hogy pár napig még élvezhetjük a meleg napokat. A szürke napokra viszont kínálok nektek megoldást: töltött sertésbordát dűlőszelektált olaszrizlinggel, és az 1979-ben, Bob Fosse rendezésében megjelent Mindhalálig zene című filmet valamelyik estére.
Hozzávalók (4 személyre)
1 kg csontos karaj szeletelve 24 dkg kacsamáj 1 db vöröshagyma 20 dkg szeletelt bacon zöldborsó, só, bors, cukor - ízlés szerint olaj 5 dkg vaj
Elkészítés
A bordákat óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A hagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd a kockára vágott kacsamájat hozzárakva átpirítjuk (nem kell teljesen készre készíteni). A bordákat megtöltjük a hagymás májjal, baconbe tekerjük és serpenyőben kevés olajon körbesütjük, majd behelyezzük a 180 fokos sütőbe 8 percre. A zöldborsót másfél percig forrásban lévő vízben blansírozzuk, majd kevés vajban, csipet sóval és cukorral átforgatjuk. Ha a hús elkészült, pár perc pihentetés után sült burgonyával, zöldborsóval és friss salátával tálaljuk. Tetszés szerint aszalt paradicsom is kerülhet a tányérra, ennek elkészítéséhez vágjuk félbe a paradicsomot, fűszerezzük ízlés szerint, sózzuk és kis cukrot is adjunk hozzá, majd 70 fokos sütőben 2-3 órát szárítjuk.
Borajánlat
Sabar Single Vineyard Olaszrizling 2015
Dűlőszelektált, 29 éves ültetvényről szüretelt olaszrizling, mely 20% - ban töppedt szőlőt is tartalmaz. Erjedésre és érlelésre a borász közepes pörkölésű, harmad és negyed töltésű 500 literes magyar hordókat használt. Illata eleinte kicsit zárkózott, érdemes némi időt adni neki a pohárban, kis türelemmel viszont szépen előbújik belőle a virágméz, érett citrusok, birs, kandírozott citromhéj, vanília, mogyoró, kis őszibarack és a déli gyümölcsök. Enyhén vajas korty, lecsengésében citrusok és mandula. A kis maradékcukor és finom füstössége szép összképet alkot a kacsamáj édes szerkezetével és a bacon sós-füstösségével.
Recept: Sebestyén Péter
Borajánlat, borfotó: Németi Sándor