Kacsamell színes céklával

Kacsamell színes céklával

A kacsamell már önmagában is kiváló étel, de néhány egyszerű plusz alapanyaggal színesítve még fenségesebbé és izgalmasabbá tehetjük. Ha így készítitek tényleg puha és szaftos lesz, közben a bőre szép ropogós. Megkeresésemre a 10 éve Angliában séfként tevékenykedő volt osztálytársam ismét jelentkezik egy recepttel a WineArtCulture oldalra.

Kacsamell színes céklával, fondant burgonyával  

Hozzávalók és elkészítési mód:

  • 1 db kacsamell (kb.200 g)
  • 125 g vaj
  • 1 db közepes méretű burgonya
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db zöldhagyma
  • 3 db kisméretű színes cékla
  • 20 g dió
  • 10 g szeder
  • 500 ml portói bor
  • 20 g cukor
  • 5 g rozmaring
  • 5 g bazsalikom
  • 50 ml csontleves alaplé
  • só, bors (ízlés szerint)

A kacsamell bőrös oldalát sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon 2-3 percig a bőrével lefelé fordítva sütjük. Megfordítjuk a másik oldalára, további 1-2 percig így sütjük, majd a bőrével felfelé visszafordítva nagyjából 8 percre behelyezzük a 200 fokos előremelegített sütőbe (hogy ropogós legyen a bőre nem szabad megfordítani, illetve ha túl sok zsiradékot enged ki magából, akkor a fölösleget távolítsuk el)

A burgonyát úgy pucoljuk meg, hogy közben egységes hengert kapjunk belőle. Sózzuk, majd egy kis megmaradt kacsazsírban sütjük mindegyik oldalán. Hozzáadunk 50 g vajat, 2-2 g rozmaringot és bazsalikomot, majd behelyezzük a 200 fokos sütőbe nagyjából 20 percre.

Lobogó vízbe teszünk két evőkanál cukrot, majd négy percen keresztül főzzük a céklát és a sárgarépát benne. Hideg vízzel leöblítjük, majd 20 g vajon egy serpenyőbe megsütjük. Kivesszük és megszórjuk a darált dióval. A megmaradt vízben 30 másodpercig forraljuk a zöldhagymát, majd kivesszük és egy tepsire helyezve 4 percig a sütőben grillezzük.

A portói bort a megmaradt rozmaringgal, bazsalikommal nagyjából 20 percig forraljuk, közben ízlés szerint ízesítjük egy kis sóval és borssal. 20 perc után hozzáadjuk a csontleves alaplét és addig főzzük, míg a felére csökken a mennyiség. A végén hozzáadunk nagyjából 50 g vajat és levesszük a tűzről.

szeder dekoráció:

  • 200 g cukor
  • 6 ek méz
  • 2 ek szódabikarbóna

Egy edényben kis lángon karamellizáljuk a cukrot és a mézet (nem szabad kavarni), majd legnagyobb lángra állítjuk és hozzáadjuk a szódabikarbónát. Gyors mozdulatokkal 30 másodpercig keverjük, utána rögtön egy kibélelt tepsibe tesszük és lefedjük, nagyjából 40 perce, ügyelve, hogy a levegő ne érintkezzen vele. 

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Merlot 2017

A Neszmélyi borvidék legmelegebb és legmagasabban fekvő dűlőjéről szüretelt merlot viszonylag könnyedebb felépítésű vörösbor. Közepestől visszafogottabb illatában elsősorban a gyümölcsök dominálnak, szeder és szilva, amihez párosul egy kis virágos és szőlős jegy is. Az enyhén tüzes korty szintén a könnyedségre van kalibrálva, a tannin puha és bársonyos. Kedves bor mindennapokra, mely ételek mellé is jól párosítható.   

Szerző, borajánlat, borfotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Recept, borítókép: Papara Lucian


Related Posts

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

A múltkori serpenyős süllő recept után következzen ismét egy olyan étel, aminek elkészítése bruttó 20 percet vesz igénybe. Ráadásul minden különösebb konyhai gyakorlat nélkül elkészíthető, nem mellesleg alig kell hozzá néhány alapanyag. Aki szereti a halat és a garnélát, annak ideális ebéd vagy vacsora. Aki […]

Serpenyős süllő zöldségekkel

Serpenyős süllő zöldségekkel

Serpenyős süllő zöldségekkel – egyszerű elkészíteni, finom és mutatós. Nem mellesleg a fogyókúrázók is bátran ehetik, az előkészítési folyamatokkal együtt közel 20 perc alatt már kész is. Így azok számára, akik gyorsan szeretnének valami finom ebédet vagy vacsorát varázsolni az asztalra, ideális választás. Akik esetleg […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .