Villámgyors kagylós spagetti, olasz módra

Villámgyors kagylós spagetti, olasz módra

Ha egy gyorsan elkészíthető, de finom és mutatós ételt szeretnék csinálni, általában a kagylós spagettire esik a választást. Alapanyagtól függően vagy Spaghetti alle Vongole-t (vénuszkagylós spagetti) vagy Spaghetti alla Puttanesca-t készítek, most viszont e két híres spagetti receptnek az ötvözésére került sor. Mint általában az összes olasz ételben, ebben is azt szeretem a legjobban, hogy kevés hozzávalóval készül, s míg megfő a tészta már kész is az egész, és lehet is tálalni.

Kagylós spagetti

Hozzávalók:

  • 400 g spagetti tészta
  • 1 kg friss vagy mélyhűtött feketekagyló
  • 4 db szardellafilé
  • 8 db tigrisrák
  • 400 g hámozott darabolt paradicsom konzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss chili
  • só, bors
  • 1 dl száraz fehérbor vagy pezsgő (én Kamocsay Prémium Sauvignon Blanc 2017-et használtam)
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • olívaolaj

Elkészítési mód:

A tészta készítéséhez egy nagy edénybe feltesszük a vizet forrni. Közben a friss kagylókat folyó vízben alaposan megmossuk, szükség esetén a kilógó szálakat eltávolítjuk. A kinyílt kagylókat kidobjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és friss chilit, majd összekeverjük vigyázva, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Belekeverjük a szardellafiléket, a megtisztított tigrisrákokat, majd kis idő elteltével hozzáadjuk a hámozott darabolt paradicsom konzervet, felöntjük a borral és ismét összekeverjük. Hozzádobjuk a kagylókat és fedő alatt pár percig addig főzzük, míg a kagylók szépen kinyílnak (ami nem nyílt ki, azt a végén kidobjuk). Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, legvégén pedig jöhet bele az apróra vágott petrezselyem és a szára is.

Amikor az edényben lobog a víz, hozzáadjuk a sót, majd a spagetti tésztát. „Al dente” állagúra készítjük a spagettit. A leszűrt forró tésztát rádobjuk az egészre, kicsit átforgatjuk, és már tálaljuk is. Megjegyzés: ha mélyhűtött kagylóval dolgozunk, akkor felengedés nélkül egy külön edényben forró vízben pár percig forraljuk, majd leszűrjük és így adjuk hozzá az ételhez.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Sauvignon Blanc 2017

Célszerű olyan bort fogyasztani az étel mellé, amivel készült a fogás, így jelen esetben a kagylós spagetti mellé a Kamocsay Ákos által készített 2017-es prémium sauvignon blanc-ra esett nálam a választás. Ákos („Év Borásza” 1997-ben Angliában; „Év Bortermelője” 1999 Magyarországon; „Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje”) elmondása szerint nem tudatosan építette a pályáját, hanem mindig a megoldandó feladatok, és sokszor a szerencse alakították az életét. Fontos pillanatnak tartja, hogy 1997-ben ő lett Angliában az „Év Borásza”, de sokkal többet jelentett számára, hogy két évre rá az „Év Bortermelőjévé” választották Magyarországon.

Maga a bor – bár sauvignon blanc esetében mindig frissebb évjáratokat részesítek előnyben – a könnyed és friss citrusos, illetve fűszeres, vegetális és virágos jegyeivel jó párnak bizonyult a fogáshoz. Leginkább friss salátákhoz és tenger gyümölcseihez ajánlom. 

Szerző, recept, borajánlat és fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

A múltkori serpenyős süllő recept után következzen ismét egy olyan étel, aminek elkészítése bruttó 20 percet vesz igénybe. Ráadásul minden különösebb konyhai gyakorlat nélkül elkészíthető, nem mellesleg alig kell hozzá néhány alapanyag. Aki szereti a halat és a garnélát, annak ideális ebéd vagy vacsora. Aki […]

Serpenyős süllő zöldségekkel

Serpenyős süllő zöldségekkel

Serpenyős süllő zöldségekkel – egyszerű elkészíteni, finom és mutatós. Nem mellesleg a fogyókúrázók is bátran ehetik, az előkészítési folyamatokkal együtt közel 20 perc alatt már kész is. Így azok számára, akik gyorsan szeretnének valami finom ebédet vagy vacsorát varázsolni az asztalra, ideális választás. Akik esetleg […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .