A hónap felfedezettje!

A hónap felfedezettje!

Kisebb kihagyás után ismét jelentkezek „A hónap felfedezettje” sorozattal, melynek elsődleges célja ráirányítani olyan borokra a figyelmet, melyek egyediségükkel, netán a jó ár ár-érték arányukkal magas minőséget képviselnek. Legyen szó kisebb vagy nagyobb borászatról, egy a lényeg: a bor finom és bármikor nyugodt szívvel levehető a polcról.

Rég kóstoltam ennyire izgalmas és jó egyensúllyal rendelkező kései szüretelésű bort, mint amit a tállyai Kaláka Pince készített a 2016-ös évjáratból. Alkonyi László, több nagysikerű Tokajjal kapcsolatos könyvnek a szerzője, a híres Borbarát egykori alapítója, a tőzsde és a borszakírói világát hátrahagyva, 2012-ben két jó barát összefogásával megalapította a Kaláka Pincét, és 2013-ban el is készítette első borait. Mint a pincészet honlapján is olvasható, termőhelyeket, színeket kerestek, a természet egyediségét, ami lefordítható a bor ízére. A természetet tiszteletben tartva, amit lehet, emberi erővel oldanak meg, nem használnak gyom- és rovarirtó szereket, s csak a legnehezebb évek legnehezebb pillanatában hívják segítségül a kémiát. A pincészet filozófiája egyértelmű: nem a fajtát, a termőhelyet szeretnék a boraikban megragadni, ezért minden boruk tartalmaz furmintot és hárslevelűt is, legfeljebb az arányuk között vannak eltérések. Boraikban nem az erőt, koncentrációt tartják a legfőbb értéknek, hanem az egyediség mellett megvalósuló eleganciát.

Gazdag, krémes bor, mely nem a cukorra, hanem az egyensúlyra helyezi a hangsúlyt. Rendkívül jól iható, tele vitalitással, az évjáratból adódóan szép savakkal rendelkező bor. Telt, mély illat, fókuszban finom botritisszel, szárított virággal, csonthéjas gyümölcsökkel, kompótos jegyekkel, izgalmas fűszerekkel és mézzel díszítve. Pazar édes bor, melynek minden cseppje az egyensúlyról szól. Szofisztikált, tartalmas, olajos korty, szinte vibrál a szájban, sok érett citrussal. Jó inni, és egy pohár után még egy pohárral megkívánsz. Kóstolva a Kaláka Pince 2016-ös első botritiszes, kései szüretelésű borát elmondható, hogy Alkonyi László nem csak a tokaji témában írt könyveivel, hanem boraival is méltó módon maradandót tud alkotni. Féláron, közel 3000 forintért vettem a napokban, és ha előre tudtam volna, milyen izgalmakat és komplexitást rejt, nem egy palackkal, hanem egy kartonnal tankoltam volna fel a készletemet.  7- pont

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .