Pénztárcabarát hedonizmus

Pénztárcabarát hedonizmus

Nem hittem a szememnek, úgy hogy kétszer is alaposan megnéztem: a 2017-es Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée és Olaszrizling tételenként 1500 forint alatt. Mindez egy vidéki boltban, nem leakciózva és nem is készletkisöprés miatt. Ha valaki jelen pillanatban tud ennél jobb ár-érték arányú magyar fehér bort mondani, én megeszem a kalapomat. Csak mellékesen jelzem, hogy idén mindkét bor bekerült a Winelovers 100 legjobb magyar bor kiadványba: az Ihlett Cuvée a legjobb illatos fehérbor lett, míg az olaszrizling a lista 91. helyen végzett. Egyébként az utóbbi a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen is begyűjtött egy aranyat.

Szóval ennyi pénzért – még akkor is, ha otthon mindegyikből van egy-egy palackkal – nem tudtam otthagyni a polcon. Miközben álltam a kasszánál, Kamocsay Ákos szavai jutottak az eszembe, amiket legutóbbi interjúm alkalmával mondott a borok árazásáról: „a világpiacon a magyar borok a rendszerváltás óta sajnos még mindig nem tudták azt a helyet elfoglalni árban a polcokon, amit minőség szempontjából megérdemelnének.” Egészen izgalmas interjú lett, melyben sok minden szóba került, például pezsgő, szüret, klímaváltozás, Hilltop muzeális borok, rendszerváltás, és sok más egyebek. Aki esetleg még nem olvasta, az ITT találja meg.

A Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée már több ízben, jobban mondva bor-étel párosításként szerepelt az oldalon, így most a 2017-es olaszrizlingen a sor. Alapanyagát a 20 hektáros Sós-hegy-dűlőről szüretelték, arról a termőhelyről, melyen az olaszrizlingen kívül a cserszegi is kiválóan érzi magát. Kitöltve aranysárgás szín fogad a pohárban, illata intenzív, összetett és érett, melyben már az érlelésből származó illatjegyek is komoly szerepet töltenek be. Finom fűszerek, aszalt gyümölcsök, propolisz, méz, sárgahúsú gyümölcsök, aszalt barack és kandírozott citrusok adnak kontúrt és kerekséget az aromajegyeinek. Kóstolva, ahogyan Kamocsay Ákos prémium boraitól már megszoktam, telt, vastag és olajos. A korty széles, öblös, zamatos, finoman betöltve az egész szájat, s bár savai lágyabbak, mégsem lustul el. A korty hosszúsága, felépítése szép ívet ad szájban a bornak, hosszantartó lecsengésében pedig a végén finom kesernye. Három nappal a felbontása után is megállja a helyét, de ismerve Kamocsay Ákos prémium borait, ezen egyáltalán nem lepődöm meg. 

Szerző és fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Tökéletes sütőtök krémleves

Tökéletes sütőtök krémleves

A sütőtök az őszi-tél időszak egyik legkedveltebb slágere. Nem csak egészségmegőrző, hanem gyógyító hatással is bír, gazdag vitaminokban, többek között a szabad gyökök megkötésével lassítja az öregedést, béltisztító és rákmegelőző hatású, kedvező hatással van a vérkeringésre, és az egyik legismertebb antioxidáns és béta-keratin forrás. Remek […]

Mandulafagylalt, csalán, olaszrizling

Mandulafagylalt, csalán, olaszrizling

Dualszky-Kovács Péter, mint arról már régebben is írtam, a Rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben kezdte tanulmányait. Két hajós munka és egy kisebb németországi kitérő után Svájcban találta meg a számításait a davosi Waldhotelt-ben, melynek konyháját a Gault&Millau 16 pontra értékelte. Két szezon után Zürichbe […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..