Kamocsay Ákos Prémium Ihlet Cuvée 2015

Kamocsay Ákos Prémium Ihlet Cuvée 2015

Kamocsay Ákos – az egykori Móri Állami Gazdaság palackozóüzemének vezetője, majd főborásza – Keresztury Éva, Török Imre és Storcz Judit 1991-ben megalapították vállalkozásukat Interconsult néven, amit később egy angol kliens javaslatára, Hilltop Neszmély Zrt.-re kereszteltek. A vállalkozás bölcsője egy ideig Mór volt, de 1993-tól a TSZ pincéjének megvásárlásával Neszmélyen kezdték meg a működésüket. Ekkor indult a több száz hektár betelepítése, rendezése, illetve a brit piac igényeinek más módon való kielégítésének stabillá tétele a saját szőlő segítségével. A Hilltopnak sokáig Nagy- Britannia volt az elsőszámú piac, és voltak olyan idők, amikor az értékesítés ezen a piacon elérte akár a tíz millió palackszámot is. A pincészetnél az alapokat a Hilltop kategória képezi, de felismerve, hogy a magyar fogyasztóréteg átalakulás alatt van, és egyre jobban keresi a komolyabb borokat, a pincészet lépett egy nagyot, és a 2010-es években Kamocsay Ákos nevével fémjelzett prémium borokat hoztak a piacra. A befektetett munka meghozta gyümölcsét, hiszen a Kamocsay-borcsalád az elmúlt időkben egyre több elismerésben részesült különböző versenyeken. Egyike ezeknek a boroknak például a 2015-ös Ihlet névre keresztelt cuvée is, amelynek házasítás gerincét a hárslevelű adja, 20%-ban chenin blanc, a maradék 10% pedig chardonnay.

Aranysárga szín, illatában érett jegyek, méz, déli gyümölcsök, őszibarack, zöldfűszerek, gyógynövények, ringló és kevés virág, melyhez társulnak tercier aromák és enyhén késői szüretelésű nüanszok. A kortyban szintén tetten érhetőek a palackérlelésből származó jegyek, benne olajos magvak, déli gyümölcsök, érett citrusok. Szép bor, de sokáig már ne tartogassuk. A közel 2000 forintos árával jó vételnek számít. 5-

Díjak

Berliner Wein Trophy 2018 – Aranyérem
“Super 12” Magyar Bor Nagydíj 2018 – 12 legjobb magyar fehérbor
VinAgora nemzetközi borverseny 2017 – Aranyérem
MTA bora 2017 – Legjobb fehérbor
Semmelweis Egyetem 2017 – Legjobb presztízs fehérbor
Pezsgőgyári borszemle 2017 – Pezsgőgyári Champion cím és aranyérem
37. Magyar Bormustra 2016 – Ezüst minősítés
Prestige Reserve verseny 2016 – Vinum Bonum díj
VinAgora nemzetközi borverseny 2018, SILVER
Országos borverseny 2018, SILVER
Women’s Wine & Spirits Awards, aranyérem


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .