A Marrenon márkanév mögött a Rhône völgye és Provence között elhelyezkedő Luberon és Ventoux vidéki bortermelők szövetkezete tömörül, céljuk – egy erős nemzetközi márka létrehozása mellett -, hogy magas minőségű, egyedi borok megalkotásával biztosítsák a térség gazdasági vitalitását. A vidéket délről Luberon hegye, északról Ventoux határolja, így a napsütéses órák száma igen magas, az Alpok közelsége pedig igen kedvező a hőmérséklet szempontjából. Ami a terület talaját illeti, a mészkőben, kavicsban gazdag homokos termőréteg ideális a vidékre legjellemzőbb szőlőfajtáknak: syrah, grenache, valamint a vermentino-nak. Marrenon bortermelői a tőkék gondozásától kezdve a szőlő feldolgozásán keresztül, egészen a borkészítés folyamatáig, szigorú szabályrendszert alkalmaznak és tartanak be. A betelepített szőlőfajtákat is csak a terroirnak megfelelően választották ki. A mintegy 650 bortermelő érdekeit pedig egy általuk megválasztott döntéshozó testület képviseli. Egyik legnagyobb elismerésük, hogy a Syrah du Monde 2015-ös borversenyen a Gardarem 2012 a világ legjobb syrah-ja lett. A közelmúltban sikerült kóstolnom ennek frissebb kiadását, így ételpárosításként ehhez a borhoz szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy könnyen elkészíthető kéksajtos bélszínt.
Kéksajtos bélszín, párolt zöldekkel és articsókával
Hozzávalók
-
0,80 kg bélszín
-
0,10 kg montagnolo kék sajt
-
0,25 kg tejszín
-
1 kg zöldek (brokkoli, zöldbab, kelbimbó vegyesen)
-
1 db konzerv articsóka