Olcsó, finom, ráadásul gyorsan elkészíthető és még sütni sem kell, íze pedig visszarepít gyermekkorunkba. Nálam nagy kedvenc, így évente minimum kétszer biztos elkészítem. Bár több verziója létezik, én általában ezt a nagyon egyszerű alapreceptet kedvelem, ahogyan a nagymamám is készítette.
Kekszszalámi, olcsón és finoman
Hozzávalók:
- 250 g darált háztartási keksz
- 200 g háztartási keksz
- 300 ml tej
- 150 g vaj
- 4 evőkanál kakaópor
- 6 evőkanál cukor (ezt helyettesíthetjük…
- 20 ml rumaroma
Elkészítési mód:
Egy tálban nagyobb darabokra törjük a háztartási kekszet, majd hozzáadjuk a darált kekszet is.
Egy edényben alacsony lángon elkezdjük melegíteni a tejet, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a cukrot és a kakaóport. Időnként kavargassuk, hogy ne csomósodjon be, és ügyeljünk arra, hogy ne fusson ki a tartalom. Ezt saját tapasztalatból mondom, mert már jártam így. Hagyjuk langyosra kihűlni, tegyük bele a rumaromát, keverjük össze, majd öntsük rá a kekszre és dolgozzuk össze.
A masszának a felét fóliára helyezzük, tetszés szerinti rudat formálunk belőle. Ezt ismételjük meg a masszának a másik felével is. A kekszszalámi rudakat néhány órára tegyük a hűtőbe. Fogyasztás előtt szórjuk meg reszelt kókusszal.
Szerző, recept, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője